Сви детаљи у случају хапшења "Павловић"

Слободан Павловић, власник бијељинске “Павловић банке”, ухапшен је јуче на подручју између Стоца и Мостара, након што је претходно покушао да умакне припадницима СИПА-е.

Босна и Херцеговина 12.02.2016 | 22:54
Сви детаљи у случају хапшења "Павловић"

Према сазнањима Журнала, Павловић је одговорио на телефонски позив из СИПА-е и рекао да се налази у једном херцеговачком селу, али се испоставило да их је изиграо и да није на тој локацији, пише портал Журнал.ба.

Припадници СИПА-е пратили су сигнал његовог мобилног телефона и нешто иза поднева пресрели банкаров аутомобил на потезу између Стоца и Мостара.

Све ово говори да је Павловић знао да СИПА припрема акцију хапшења осумњичених у афери “Павловић банка” у Бијељини и да је он покушао умаћи или бар одгодити хапшење како би се консултовао са одређеним особама. То потврђује и чињеница да су прије Павловића у Бијељини ухапшени Петар Лазић и Љиљана Галић, високи службеници те банке.

ДОДИКОВА ХИСТЕРИЈА

Како би се у јавности хапшење Павловића, које је, између осталог, повезано са додјелом спорног кредита Милораду Додику за куповину виле у Београду, приказало као “лов на вјештице”, побринули су се медији блиски владајућим структурама. РТРС је објавио Павловићеву телефонску изјаву према којој је он, наводно, у Бијељини, те да се не ради ни о каквом хапшењу, већ позиву на информативни разговор у Тужилаштво БИХ. Када је и званично потврђено да је Павловић ухапшен, РТРС и сам Павловић промијенили су причу. У другој изјави за РТРС Павловић наводи да је јуче ујутро рано кренуо из Бијељине за Требиње, прошао кроз Сарајево, па се по повратку мислио јавити у Тужилаштво БиХ. У истој изјави је рекао да се враћа у Бијељину!?

Интересантно је да се током покушаја да умакне припадницима СИПА-е, Слободан Павловић телефоном чуо и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. То је потврдио и сам Додик, који је рекао да се чуо са Павловићем, који му је наводно рекао да је кренуо из Требиња за Сарајево да се појави на позив Тужилаштва БиХ, гдје је ишао и раније, али да су они (у Тужилаштву) сматрали да га “морају пресрести на путу и каубојски га ухапсити”.

Питање је зашто је Павловић звао Додика (или Додик њега) и што је Додик показао толику хистерију око Павловићевог хапшења. Додик је у својој изјави потврдио да је Павловић добио позив да се појави у Тужилаштво БиХ, што овај није учинио, већ је покушао да се сакрије у Херцеговини, што није ништа друго до покушај бијега.

Нема сумње да ће његово понашање тако карактерисати и у Тужилаштву БиХ, што говори да му због покушаја бијега не гине одређивање једномјесечног притвора.

КРЕДИТ НА ПОЛИТИЧКОМ КОЛОСЈЕКУ

Тужилаштво БиХ отворило је случај “Павловић банка” прије пар мјесеци након што је Српска демократска странка поднијела Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против предсједника Републике Српске Милорада Додика, Слободана Павловића, власника те банке, те још неколико радника бијељинске банке због малверзација око додјеле кредита којим је Додик покушао да покрије поријекло новца за куповуну виле у Београду.

Додик, који је у то вријеме био премијер, преко “Павловић банке” је у мају 2007. године пребацио 750.000 на рачун Комерцијалне банке у Београду, која је и била власник виле на Дедињу.

Додик је тада тврдио да је подигао кредит од “Павловић банке” како би платио вилу, али се испоставило да је кредит узео тек годину касније - 27. јуна 2008. године, када је он одобрен. (Све документе у вези са овим трансакцијама објавио је СДС на својој званичној интернет страници). Из те документације видљиво је да су рате Додиковог кредита уплаћивали радници “Павловић банке”.

Кључно питање је поријекло новца, односно откуд Додику 14. маја 2007. године 750.000 евра, јер он у том тренутку на рачунима у “Павловић банци” није имао те паре. Додик је у неколико наврата тврдио да у цијелом случају нема ништа спорно и да је потпуно регуларно добио кредит од те банке.

СДС је у својој кривичној пријави затражио од правосудних органа да истраже да ли је Слободану Павловићу као контрауслугу за плаћање виле на Дедињу, ИРБ Републике Српске дала кредит од пет милиона КМ његовој фирми “Аква сити”, за изградњу воденог парка. По налогу Тужилаштва БиХ јуче је у Бијељини, након краткотрајног скривања, ухапшен и директор фирме “Аква сити” Благо Благојевић.

Судећи према Додиковим реакцијама на Павловићево хапшење, не би се рекло да је Додику чиста савјест и да је све око спорног кредита регуларно, како то он тврди.

Очекивано, Павловићево хапшење Додик и његов СНСД покушавају пребацити на политички колосјек. Додик је поново оспорио легитимитет и легалитет Тужилаштва БиХ, оптуживши ту правосудну институцију да ради под политичким утицајем.

“Изгубићемо многе инвеститоре, људи не желе да пролазе кроз све то. Прича која је могла да буде разлог за такво нешто апсолутно није толико значајна и велика да мора овако помпезно да се то ради”, рекао је Додик.

Прича се односи на “инвеститора” Павловића и кредит који му је дала “Павловић банка”, који је, очито је, Додикова болна тачка.

Предсједник Републике Српске је свјестан да је “случај Павловић банка” повезан са њим и зато покушава цијелу причу одвући у сферу политичких притисака и завјере, у којој учествују Сарајево, домаћи издајници, страни плаћеници и међународни фактор.

Његови страначки војници, попут генералног секретара СНСД-а Луке Петровића, хапшење Павловића подвели су под покушај сакривања “издаје” Савеза за промјене због објављивања механизма координације у Савјету министара БиХ.

НАПАД НА НОВИНАРКУ

Колика је Додикова нервоза због тога што је један од њему блиских бизнисмена завршио иза решетака свједочи и то како се у Београду острвио на новинарку ТВ Н1, која га је упитала да ли ће се он одазвати позиву у случају “Павловић банка”.

Додик је прво упитао: “Је л' има позива? Како? Откуд Ви знате? Озбиљно?” Након инсистирања да јој одговори на постављено питање, Додик се новинарки Н1 обратио рјечима:

“А јесте досадни! Шта хоћете? А зашто Ви хоћете? Ви сте неки одвјетник тамо некога? А шта Ви радите? Како ви знате да има позива, а ја не знам?”, на шта је новинарка Н1 рекла да га сада обавјештава о томе.

“Ниси ти тај који мене обавештава. Ко си ти? Ти ниси та која је задужена мене обавестити, је л' тако? А што се тиче суда, тужилаштва, ради се о прогону који покушава да се обухвати све људе из различитих сфера живота и то је злоупотреба. То је она иста прича коју смо могли да слушамо или да Срби преживе раније по систему 'кадија те тужи, кадија ти суди'. Тако ти је и ово. То су јањичари из Бањалуке и Републике Српске који тамо сједе. А што се тиче тога, видјећемо наравно”, рекао је Додик.

Ламентирајући над властитом судбином и намећући се као жртва наводних политичких прогона, Додик је рекао да га “хапсе од када зна за себе”, али да се он осјећа сигурним, јер су сви досадашњи процеси против њега доживјели фијаксо. Што и не чуди, јер су вођени пред правосудним институцијама у Републици Српској, над којима он има потпуну контролу.

Све док је СНСД био у власти на државном нивоу, Додик је имао контролу и над Сипом и дијелом Тужилаштва БиХ и могао је мирно да спава. Његове море почињу од почетка прошле године, од када СНСД више није дио владајућег блока на нивоу БиХ, чиме је изгубио утицај на рад државних полицијских агенција и правосудних институција.

“То говори о томе да је овдје покушај наметања страховладе једног режима сила од стране БиХ. БиХ није могла опстати ни онда када су овдје били 500 година Турци, па неће ни ови сада савремени Турци успјети ништа", рекао је Додик.

ПАВЛОВИЋ НЕ ЛАЖЕ, ОН САМО НЕ ГОВОРИ ИСТИНУ

За Додика је Слободан Павловић “инвеститор”, који не треба да пролази кроз наводни пакао који му пакује Тужилаштво БиХ. Павловић, међутим, је особа која у својој пословној биографији има много спорних момената.

Према писању ЦИН-а, Павловићу, који је из родних Попова код Бијељине емигрирао у САД, у Америци је у неколико наврата суђено за прање новца.

Павловић је и тада тврдио да је жртва адвоката и српских исељеника који су му завидјели на успјеху, те су му „смјестили.“

Пред избијање рата у БиХ, Павловић се враћа у БиХ и представља се као велики ктитор и бизнисмен, намјеран да код Бијељине изгради цијели један град – Слобомир.

У родним Поповима је 1990. подигао споменик Кнезу Иви од Семберије, а 1991. је поставио темеље за изградњу Павловића моста који је завршен 28. августа 1996. године (сваки прелазак тог моста наплаћује се са по 100 динара), а на дан када је постављен камен темељац за изградњу новог града Слобомира.

Подигао је споменик Филипу Вишњићу испред градске библиотеке у Бијељини, и цркву Христовог васкрсења у Поповима. Деведесетих је започео изградњу Павловић банке и Слобомир Универзитета у Слобомиру. Власник је предузећа Житопромет у Бијељини, штампарије Графам у Брчком, РТВ Слобомир у Слобомиру. Његова компанија “Слобомир” је на кољенима, а сви рачуни те фирме су блокирани.

О томе о каквој особи се ради говори и његов наступ пред федералним агентима током једног суђења у САД. На питање зашто је лагао, Павловић је одговорио да “није лагао, већ само није говорио истину”.

Питање је да ли ће Павловић проговорити пред истражиоцима у Тужилаштву БиХ и да ли ће “лагати” или само “неће говорити истину”. Проблем за њега је то, а по свему судећи и за Додика, ма шта Павловић рекао, што Тужилаштво БиХ има чврсте доказе у случају “Павловић банка”.

Извор: Журнал.ба

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

горан

12.02.2016 12:37

хахах јес ово супер ... па да вам ненаправи мост остали би припиздина обицна која сте и били прије рата.... и сад га јадна јебете ... е који сте ви руљци бјељински

ОДГОВОРИТЕ
Name

ојха

12.02.2016 12:51

Управо!!!

Name

лингуа мендум

12.02.2016 12:57

"не направи" се пише одвојено.

Name

ре гоги

12.02.2016 13:05

Он је мост наплатио није ниста поклонио не брини. Да је направио јос 6 цуприја не амнестира га од криминала.

Name

П

12.02.2016 13:17

За неупућене: павлавић је започео мост са парама које је донио из Америке и покушао их "опрати" преко изградње моста и планиране изградње "града из бајке".С обзиром да му је "фалило" пара за мост , Павловић је тражио кредит од РС и добио га а и прелазак прко моста се наплаћивао 5 КМ , да би "покрио" трошкове - али то је већ посебна прича!

Name

Микаило

12.02.2016 15:08

@горан: типицни СНСД гласац, бахат и неписмен, вјероватно мање од 10 властитих зуба у глави. Не казе се бјељински него бијељински, ненаправи се писе одвојено

Name

Дијелови

13.02.2016 09:51

Најбоље да је направио мост и да он вама плаћа сто прелазите и сверцујете ,издрзавате породице од тог моста.За неупуцене , један мањи дио од наплате прелаза иде за одрзавање моста ,а остало узима Србија и Рс..

Name

бијелина

12.02.2016 12:49

Хоцемо ли и даље плацати путарину од 120 динара сто је направио од украдени донација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодоровић

12.02.2016 12:59

Теби не треба наплаћивати али вратити те у основну школу да научиш правопис, то треба!

Name

Доста висе

12.02.2016 13:20

Ја разумијем пристрасно новинарство али не разумијем лази које се пласирају !!!! Цуј,побјегао у Херцеговину да се сакрије...па ово па оно... Нека хапсе сваког ко је сумњив али ових "пикантерија" це бити као са Мисковицем у Србији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за тодоровица

12.02.2016 13:22

Мора да си потрцко Павловицев са купљеном дипломом на СЛОБОМИРУ па знас тако правопис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сви

14.02.2016 21:08

Тодоровићи код нас Невесињу су неписмени

Name

Сораја

12.02.2016 13:23

Ја сам пусила и јела дјецу сада је на њега ред, бице силован у прдекани оде дупе на пазар добротвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејв

12.02.2016 13:56

Ако је цовијек био у Требињу, засто би "бјежао" према унутрашњости БИХ, зар му није ближе и сигурније да је побијегао у ЦГ или Хрв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муп

12.02.2016 14:15

Кад сипа добије налог за хапшење сви гранични прелази буду обавјештени

Name

Микаило

12.02.2016 15:10

Да сам на Спирицевом мјесту, ја бих се одмах предао. Однио је враг салу, ускоро це бити попуњена сва добра мјеста на робији, остаце само влазније целије на сјеверној страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

12.02.2016 15:21

Висе је него оцито да је Павловиц у УСА имао криминални досије па ме занима како ли му је власт у РС дала дозвоју да оснује своју банку тј. како је могуце да се власт од УСА преко амбасаде није тразила увјерење о неказњавању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Американац

12.02.2016 17:33

Паметњаковици, да је бјезао не би се вратио из Америке.

Name

коле

12.02.2016 18:26

@Американац Павловиц је 1998. побјего из Америке у Босну од страха од оних које је одцинкаро у судском процесу у Цикагу јер се нагодио са УСА тузиоцем да добије само 6 мјесеци затвора за нерста за ста се у УСА добија 4-5 година

Name

вук добој

12.02.2016 19:28

Све подршке господину Павловићу и предсједнику Милораду ДОдику да преживе ову политичку хајку.захвални радник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви клајенти..

12.02.2016 19:33

Павловиц је Србин као и принц Карадјордјевиц,Милан Паниц и Ден Тана...ко зна зна...Направио је Добротвор нас Српски народу мост да слободно прелази преко њега и да се спаја а сваки пут да плати двије марке..ево вец двадесет година.До сада је могао да га позлати!Народе остцете без својих пара,него брзе боље по њих док банка ради јос увјек до 16х.Избјецете редове и објасњавање док будете цекали на паре као код Бобара..Доста су они узимали камате од свог братског Српског народа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

будалетино

12.02.2016 19:54

Шта си хтео? Можда да ти да кредит без камате?! Е за тај кредит се обрати у Хипо, Спаркасе...и друге стране банке идиоте један...

Name

ЗА НЕУПУЦЕНЕ

12.02.2016 23:34

ПРИХОДИ ОД МОСТАРИНЕ ВЕЦИМ ДИЈЕЛОМ ОДЛАЗЕ У БУДЗЕТ Р СРБИЈЕ ЈЕР ЈЕ ОНА БИЛА ИНВЕСТИТИОР ЗАЈЕДНО СА ПАВЛОВИЦЕМ.

Name

никола

12.02.2016 20:07

Е мој Павловицу они су и Маузера убили њима ниста свето није,али макар це те помињат кад буду бјезали преко твог моста тад це им доц из гузице у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.02.2016 20:07

Идите људи и дизите паре из ове лоповске банке док још није касно. Да не оде све као код Бобара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав Ћатић

12.02.2016 20:33

Вама, којима смета наплаћивање мостарине, не мора да га користите. Да ли вас неко приморава на то. Идите заобилазним путем или скелом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

12.02.2016 21:24

Нај боље да пливате,цовек је направио много за РС,мозда су неки то злоупотребили,а Сарајлијама смета Слобомир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноцна мора

13.02.2016 21:42

Нормални би се људи радовали када би се неки коруптовани политицар,банкар итд ухапси . Само ми није јасно у којем вијеку зиве људи који су против хапсења криминалаца .

ОДГОВОРИТЕ