Почетак године потопио берзе у БиХ

Почетак ове године донио је негативне трендове на обје берзе у БиХ, па је тако јануар обиљежен падом свих берзанских индекса, показују подаци берзи.

Босна и Херцеговина 12.02.2016 | 07:40
Почетак године потопио берзе у БиХ

Посматрајући те податке, очигледно је да су индекси Сарајевске берзе (САСЕ) у јануару доживјели нешто већи пад у односу на индексе Бањалучке берзе. Тако је на САСЕ индекс инвестиционих фондова БИФX у јануару забиљежио пад од -3,80 одсто, док је главни индекс те берзе САСX-10, који прати кретање цијена првих 10 компанија на тржишту САСX-10 у минусу -2,31 одсто. Негативан је био и индекс САСX-30, у чији састав улази 30 компанија са примарног слободног тржишта, и то за 2,77 процената.

Када је у питању Бањалучка берза, сва четири индекса су забиљежила пад, па је тако највећи пад индекса ЕРС10 - који обухвата предузећа из система "Електропривреде Републике Српске", износио -2,69 одсто. Берзански индекс Републике Српске (БИРС) забиљежио је пад од 1,54 одсто, док је у негативној територији био и Индекс инвестиционих фондова Реублике Српске (ФИРС) и то за 1,56 процената. У минусу је у јануару био и Индекс обвезница Републике Српске (ОРС) и то за 0,45 процената.

Милан Божић, директор Бањалучке берзе, рекао је да је општи берзански индекс Републике Српске, при релативно малом промету, изгубио око један одсто вриједности у јануару. Додао је да на кретање индекса највише утиче вриједност акција предузећа из система "Електропривреде Републике Српске" које учествују са око 40 одсто у његовој структури.

"Да би тржиште акција било атрактивније за инвеститоре, неопходно је дефинисати одрживе тржишне моделе пословања из којих би инвеститори могли уочити позитивне трендове и предвидјети финансијске резултате", казао је Божић. Наглашава да би унапређење корпоративног управљања, посебно у предузећима са значајним учешћем државног власништва, требало да буде приоритет, с обзиром на то да је искључиво финансирање из кредита дугорочно неодрживо.

"Када се пред инвеститоре изађе с одрживим концептом корпоративног управљања, може се очекивати већи интерес инвеститора, а самим тим и раст тржишта акција", навео је Божић. Према његовим ријечима, у посљедјих неколико година бољи показатељ кретања на берзи је обвезнички индекс (ОРС), који је само током прошле године порастао за 19 одсто, а од почетка рачунања, у мају 2011. године, је тачно удвостручио вриједности.

Алмир Мирица, извршни директор Сарајевске берзе, рекао је да је, будући да индекси одсликавају кретање цијена вриједносних папира које улазе у његов састав, свака промјена вриједности индекса условљена кретањем цијена тих дионица.

"Пад вриједности индекса САСX-10, на примјер, која је у јануару износила 2,31 одсто, узрокована је прије свега падом вриједности двије компаније с највећим утицајем (пондером) на кретање индекса - 'БХ Телецом' и ЈП 'Електропривреда БиХ'", рекао је Мирица и додао да обје компаније имају пондер од 20 одсто у оквиру индекса САСX-10. Нагласио је да објашњење разлога пада или пораста вриједности одређених дионица није у домену Сарајевске берзе, или уопштено берзи. Ипак, казао је да је битно само напоменути да су падови цијена код конкретно ових дионица били праћени релативно малим прометима.

Извор: НН

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

улагач

12.02.2016 10:51

Нике вајде од наше берзе нема.Треба укинути све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

12.02.2016 12:34

Па нормално да падају индекси електропривреде кад су им пропали милиони у Бобар банци и банци Српске а остатак добити исисао СНСД.

ОДГОВОРИТЕ