Како апликације "краду" ваше личне податке

Живимо у свијету у којем ништа није тајно, барем док сте прикопчани на мрежу - интернет. Да ли то радили преко мобилног телефона, таблета, или лаптопа, све ваше активности се помно прате и похрањују на сервере.

Свијет 11.02.2016 | 19:40
Како апликације "краду" ваше личне податке

Аутор Бернард Харцоурт, уговором везан за Еxпосед, говорио је за Бусинесс Инсидер објашњавајући везу између апликација које имате инсталиране и које користите на дневној основи, са њиховом доступношћу људима из Натионал Сецуритy Агенцyја или како их ми скраћено зовемо НСА.

Док ће се већини људи чинити као да је ријеч о "теорији завјере", теоретичари завјере ће вам рећи да то пробате да схватите као "теорију истине" или "огледало".

Харцоурт каже да је Фацебоок лидер у прикупљању личних података са смартпхонеа и рачунара. Апликација која троши и највише батерије на вашем телефону, уједно купи и највише ваших личних података.

То ради и свака друга апликација инсталирана на вашим уређајима, а пионир "крађе" личних података је Гмаил.цом, апликација, односно маил - који свакако има приступ садржајима маилова, аттацхментима, а појавом Гоогле Доцс, Гоогле Дриве и сличних додатака Гоогле-у, ниво ваших условно речено тајни видљив је некоме негдје.

Истина је, тврди Харцоурт да Гоогле и Фацебоок желе знати све о вама, само због једне ствари: Због реклама које вам могу пласирати на неwс фееду или сајтовима које отварате.

Такође, није тајна да уколико имате Фацебоок или Гмаил отворен међу табовима на рецимо десктоп рачунару или лаптопу - те двије апликације "купе" све остале табове, односно сумирају вашу претрагу како би сазнали шта се то вама свиђа, како би вам то у скорије вријеме могли понудити.

Ви сте Фацебооку и Гоогле-у, Виберу, WхатсАппу, Скyпеу или 'одаберите рандом апликацију са вашег мобитела' само неко на коме ће примијенити моћ маркетинга. Зато, желе знати све о вама.

Харцоурт каже да је свим гигантским ИТ фирмама пришла управо НСА, рекла да им се дозволи приступ свим информацијама које су покупили од корисника, како би се направио "Програм призма".

Дигитналне компаније и социјалне мреже су то одобриле, те НСА без ограничења може приступити вама и свим вашим преференцијама и претрагама које сте укуцали у Гоогле-у.

Уколико сумњате у вјеродостојност ових навода, проведите неколико дана претражујући разне рецепте рецимо - макарона са сиром, или како осигурати да вам батерија на телефону траје дуже, или како да појачате Wи-Фи сигнал у властитом дому. Дајемо рок од 48 сати да вам се те информације "саме од себе" почну појављивати на фееду, те вам нуде "брза, лака и једноставна" рјешења за сваки ваш проблем од наведених.

За крај, они малоприје наведени теоретичари завјере/истине воле рећи да све теме о којима се стидљво говори прве треба истражити, а ово је управо једна од таквих.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МОС

11.02.2016 20:18

Гора од интенета и друствених мреза је МОС - Махалска обавјестајна слузба.

ОДГОВОРИТЕ