Србомрзац савјетник Милорада Додика

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 11.02.2016 | 09:00
Србомрзац савјетник Милорада Додика

АФЕРА „Седамдесет пет“

„Србомрзац Грејем Деј, савјетник Милорада Додика“

У какве је све нечасне радње била упетљана актуелна власт на челу са Милорадом Додиком говори и чињеница да је освједочени србомрзац из ОХР-а Грејем Деј, најближи сарадник високог представника Педија Ешдауна, одмах након службе у ОХР-у из обостраног личног интереса постао – Додиков савјетник!

Шеф бањалучке канцеларије ОХР Грејем Деј је код Додика отишао послије врло успјешног службовања у Канцеларији високог представника, а најгорег периода за српски народ – српски функционери, посланици, министри, полицајци… смјењивани су скоро сваки дан.

Црни дани за Србе

Срби су без ваљаног објашњења и без икакве правне заштите остављани без посла, неки и буквално на улици, прекршена су им сва могућа људска права. Током његовог мандата, за шта је уосталом и Деј лично заслужан, десила се и позната „сјеча кнезова“ када је у једном дану смијењено 59 српских функционера!

Деј, који је за шефа бањалучке канцалерије ОХР именован у септембру 2002. године, а смијењен у августу 2006, радио је отворено и директно против Српске. Након што је смијењен у ОХР именован је за савјетника предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика.

Пријатељи уз преводиоца – Жељку Цвијановић

Иначе, Деј је Додиков велики, лични пријатељ. Постоји сумња да је Деј лично са Додиком, преко тадашњег преводиоца у међународној заједници, а данас премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић, правио спискове за политички одстрел непожељних Срба, политичких неистомишљеника.

Осим што се овај период може назвати црним периодом за све Србе у Републици Српској, због несигурности коју су у јавности изазивале седмичне смјене високог представника, горак укус оставља и сазнање да се Додик, који се не либи да своје политичке неистомишљенке назива издајницима, управо преко Деја обрачунавао са Српском демократском странком и Партијом демократског прогреса, смјењујући њихове функционере.

„Балкан Америка“

За вријеме службовања у ОХР и кабинету предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика Деј је радио све да компанија „Балкан Америка“ добије све бенефиције од Републике Српске. Компанија која је у Републику Српску ушла за вријеме Додиковог првог мандата, пријавила се за приватизацију већине дрвопрерађивачких предузећа у Републици Српској и од Додика добила концесију на дрвне асортименте.

Ту је и започела блискост Додик – Деј и велика интересна прича – екстрапрофит који су њих двојица, у сарадњи са Ешдауном и другим појединцима у ОХР и међународној заједници, требали да остваре сјечом шуме по Српској и извозом посјеченог дрвета из Републике Српске. Саиграч у цијелој причи био је и шеф тадашњег Антикорупционог тима ОХР-а Хајки Вендорф.

Компанија „Балкан Америка“ је фирма која се у Републици Српској појавила без пребијене паре и планирала уз помоћ ОХР да заради стотине милиона марака бесправном сјечом шума у Републици Српској. „Балкан Америка“ је требало под посебним условима да добије око милион кубика грађе годишње из Српске, тачније – требало је да добије монопол над сјечом шуме у Републици Српској.

Умјесто да плаћа 100 марака кубик, тражили су од Српске да добију уговор на 25 година и милион кубика годишње по цијени од 50 марака. Практично, тражили су субвенцију од 50 милиона марака годишње, на 25 година, што је требало да буде милијарда и 250 милиона марака.

Додикова Влада је верификовала такав договор, а раскинула га је Влада на челу са Младеном Иванићем. Управо то је био повод за хајку на Иванића коју су касније Додик и Деј, уз Ешдаунову подршку, започели послије смјене 59 српских функционера у једном дану и изласка ПДП из Владе Српске. Завршило се крахом цијелог случаја.

Деј данас живи у турском дијелу Кипра гдје ужива у велелепној вили коју је зарадио на српској муци. У томе му је значајно помогао Додик, његов посљедњи послодавац у Републици Српској и БиХ (Грејем Деј, савјетник предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика).

Партија демократског прогреса

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Милос

11.02.2016 08:05

Додик никада није био патриота него обицни манипулатор,лопов и преварант.Вријема открива његово право лице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петер

11.02.2016 10:40

Све Масооооооооооооооооооооооони

Name

Ре

11.02.2016 08:13

Глупости. Не вјерујем ни ријечи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немој

11.02.2016 09:27

И не треба да вјерујеш. Немој да вјерујеш ни да је Бобар Банка пропала. Немој да вјерујеш ни да је БИБ/Банка Српске пропала. Ни да је Бирачу натоварен огроман дуг. Ни да је неко добио килу злата. Немој да вјерујеш ни да је неко "купио" вилу на Дедињу. Укратко, немој да вјерујеш ничему негативном што се пише, за шта се докази (у виду копија докумената) приказују, о "чувару Срба и Републике Српске". Све су то глупости. У праву си. Не вјеруј ни ријеч.

Name

ре Ре

11.02.2016 10:03

Благо теби,ни бриге ни памети.Дами је твој мозак да се барем једна дан одморим.Теско оном народу који зиви у забуди.Види и гледа тудјим оцима а цује тудјим усима.Треба вас све залити.

Name

Сани

11.02.2016 10:50

Само гледај РТРС И биће све ок...

Name

љубав и мрзња

11.02.2016 08:16

И онда казете да вас американци мрзе?? Видите како је лијепо американци сарадјују са бранитељем Српске???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

11.02.2016 08:28

Он и Миле су заједно писали спискове срба који сметају Додику да унисти Републику Српску.А после их је Есдаун сатанизовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

11.02.2016 08:58

То је тачно, ал б.....ма нема вајде то говорити.

Name

јсо

11.02.2016 09:04

Додје време врати коко сто си позобала.Ко би гори сад је доли....Ови квазе савјетници це га и укопати .....ал дефинитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дфс

11.02.2016 09:15

Ма луд је народ који се хвата на додикову прицу о српству и тако те форе и фазоне сељацке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.02.2016 09:52

Тони Блер, човек који је најзаслужнији за бомбардовање Србије, саветује Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

11.02.2016 10:01

МИЛЕ , КО ЈЕ ИЗДАЈНИК РС !!!!!!!!!!!!????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирољуб

11.02.2016 10:06

Лова је битна зајеби те шупље приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брацо

11.02.2016 10:11

Па нису ти људи само онако смијењени био је разлог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси запосленик ОХР-а

11.02.2016 14:31

Све потписујем. Лицно смо по наредјењу Г. Даy уцествовали у припремама М. Додика за изборе 2006. у вили на Козари. Све тацно сто се тице Балкан Америке. Правили велике послове овдје у РС, а уствари ко зна циме су се бавили. Тацно за вилу бивсег сефа на Кипру. Нека узива и треба да узива.

ОДГОВОРИТЕ