Дјецу немогуће спасти из чељусти ИСИЛ-а

Родитељи из БиХ, који су своје малољетне потомке одвели на сиријско ратиште, на најгрубљи начин прекршили су права дјеце, а у оваквој ситуацији посебно је драматична чињеница да је малишане немогуће извући са подручја које контролише Исламска држава (ИС).

Босна и Херцеговина 10.02.2016 | 21:20
Дјецу немогуће спасти из чељусти ИСИЛ-а

Укратко, ово је став јавности и стручњака на информацију да на територији гдје ведри и облачи тренутно најсвирепија терористичка организација, данас живи 29 брачних парова из БиХ, са укупно 70 малољетника.

"Ако гледамо правне аспекте, мислим да је ситуација далеко од оне да БиХ има механизме да врати, не само дјецу, него и родитеље који су отишли на страна ратишта", каже Армин Кржалић, директор Центра за сигурносне студије из Сарајева.

Једино је, истиче он, преостала могућност међународне заштите својих држављана, те да је БиХ у тој сфери могла нешто да уради.

"Очито да заштита није затражена и да је све било на добровољном принципу када је ријеч о одласку дјеце и родитеља, тако да су руке институцијама и држави везане", оцијенио је Кржалић.

Коментаришући, по свему судећи, масовно одвођење малишана из БиХ на ратишта Исламске државе, из Институције омбудсмана за људска права БиХ навели су да се у конкретним случајевима ради о екстремној злоупотреби родитељских права и "рђавом" вршењу родитељског права.

Наводе да је успостављањем Одјељења за праћење права дјеце у Институцији омбудсмана створен јак национални механизам за заштиту права дјеце, укључујући и заштиту од учешћа у оружаним сукобима, али је, како наглашавају, сасвим очигледно да држава није предузела одговарајуће мјере и активности како би овом питању било посвећено више пажње.

"Различите психолошке и психијатријске студије показују да рат оставља дуготрајне посљедице на дјецу и адолесценте", казали су "Независнин" у Институцији омбудсмана за људска права БиХ.

Подаци које је прексиноћ објавио магазин "Мрежа" показују да је међу малољетницима из БиХ, који су отишли на сиријско ратиште, и Зубејр Имшировић, који је имао само 16 година кад је погинуо у борби, и то након што су га са малољетном сестром у Сирију одвели отац Мухарем и мајка Едина.

Шокантних примјера има још, па је тако Амир Селимовић са собом одвео петомјесечну бебу коју је добио у браку са Мелихом Делић, те је упутио позив да и други своју дјецу доведу на територију под контролом ИС.

Открића показују да су у Сирију отишли и малишани из свима познате Горње Маоче, као и из озлоглашеног мјеста Ошве, код Маглаја, одакле је и Амир Џинић, који је у Сирији са супругом Емиром и чак деветоро дјеце, с тим што најмлађа кћеркица, када су тамо стигли, није имала ни годину дана!

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, изјавио је јуче да је, мање-више, заустављен одлазак на страна ратишта.

"Имамо близу 30 оптужница које су подигнуте само за учешће на страним ратиштима", навео је Мектић.

Подсјетимо се, 2014. године на интернету се појавио видео-снимак, који, по тврдњи оног ко га је поставио, приказује малишане из БиХ на територији под контролом свирепе парадржаве.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

10.02.2016 21:03

Срамота је велика за све земље свијета да оне НЕМОГУ да се обрацунају са ИД. То знаци да многе владе разни земље једно прицају а други раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

11.02.2016 05:32

САМА БОСНА ЈЕ ПУНА ОНИХ КОЈИ ПОМАЗУ ИД А ТО ИМ ЈЕ СВЕ ПОМОГЛА УСА И АРАБИЈА. ОД ПРИЈЕ РАТА СЕ ЗНАЛО ЗА ПОКУСАЈ ИСЛАМИЗАЦИЈЕ БОСНЕ САМО СТО СУ НА ТО БИЛИ СЛИЈЕПИ УПРАВО ОНИ КОЈИМА СЕ ДАНАС ВРАЦА НА РАЗНЕ НАЦИНЕ,,,МИСЛИМ НА ТЕРОРИСТИЦКЕ НАПАДЕ,,, НЕ УЗИМАМ У ОБЗИР БОСАНСКЕ МУСЛИМАНЕ ОНИ СУ ИСТО МИРОЉУБИВ НАРОД САМО ПОЈЕДИНЦИ КОЈИ СУ НАСЈЕЛИ НА ПОЛИТИКУ ЊИОВИХ ПРЕДСТАВНИКА САДА МОРАЈУ ДА ПЛАЦАЈУ ДАНАК СА СВОЈИМ ЗИВОТИМА И ЗИВОТИМА СВОЈЕ ДЈЕЦЕ,. ЗАТО ПОСТОЈИ ОНА ИЗРЕКА ЈЕДНОГ АРАПСКОГ ПОЛИТИЦАРА -- НИСУ СВИ МУСЛИМАНИ ТЕРОРИСТИ, АЛИ СУ СВИ ТЕРОРИСТИ МУСЛИМАНИ,,, САМО РАЗЛИЦИТОГ ДРЗАВЉАНСТВА.

Name

Цирилица

11.02.2016 06:49

Михаило засто писес латиницом?