Спрема одмазду ако не буде предсједник

Они који добро познају прилике на Косову тврде без икакве дилеме - Тачи иза себе има сљедбенике који су у могућности да изазову немире не само на Косову већ и у окружењу на само један Тачијев миг.

Србија 10.02.2016 | 20:20
Спрема одмазду ако не буде предсједник

Приштински медији наклоњени Хашиму Тачију пренијели су вијест из, како наводе, "добро обавијештених извора" блиских круговима бившег команданта ОВК, да уколико Тачи не буде избран за предсједника Косова 17. фебруара "нико у региону неће мирно спавати".

Да ли су ове пријетње само дио медијског спина, или у њима има реалности тешко је процијенити, али свакако их не треба узимати олако. Они који добро познају прилике на Косову тврде без икакве дилеме - Тачи иза себе има сљедбенике који јесу у могућности да реализују ове пријетње.

Питање на које, међутим, немају одговор јесте да ли Тачи за тако нешто има подршку својих ментора са Запада, то јест Америке. С благословом Америке или без њега, тек чињеница је да је овог 17. фебруара, за разлику од оног од прије 9 година када је Косово једнострано прогласило независност, политичко тијело Косова разједињено.

Тачније, на Косову је у току борба два клана - Тачијевог и Харадинајевог. Рамуш Харадинај, лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, већ је најавио да неће подржати Тачија за предсједничког кандидата, као и велике опозиционе протесте за дан кад је заказана сједница скупштинског парламента за избор предсједника Косова - 17. фебруара.

Прича се да Харадинај на овај начин враћа Тачију "мило за драго", јер га је овај преварио прије двије године и прекршио обећање да ће бити партнери у Влади Косова. Умјесто Харадинаја, Тачи је коалицију направио са Исом Мустафом, додуше, под притиском Запада.

Дакле, нетрпељивост два бивша команданта ОВК, који "под собом" имају, свако за себе, хиљаде сљедбеника из редова својих бивших сабораца, могла би лако да протесте претвори у сукоб. У том случају, без много труда, насиље би могло да се прелије и ван граница Косова, чиме би се најава с почетка текста показала као тачна.

Потврда да се "иза брда нешто ваља" може се наслутити и по активностима које су запажене у косовском окружењу. Наиме, полиција у Македонији недавно је имала велику акцију хапшења џихадиста, тек пристиглих са сиријског ратишта.

Тврди се да су они послати преко Косова како би извели сличне нападе као својевремено у Куманову, с обзиром на то да се политичка криза у Македонији уочи ванредних парламентарних избора ужарила, прије свега због "борбе" лидера македонских партија, али много више због сукоба међу албанским странкама у Македонији.

Веза која спаја Тачија са македонском кризом су имена двојице људи који су својевремено били лијева и десна Тачијева рука у вријеме борбених дејстава на Космету. Они се не налазе на списку ухапшених, али јесу на списку тражених од стране македонске полиције. У питању су чланови Дреничке групе познати под надимцима Суља и Халит.

Иначе, они су задужени и за логистичку организацију на граници Македоније и Косова која помаже бившим члановима ОВК, сада терористима ИД-а, да се лакше крећу између Косова и Македоније.

Представници опозиције на Косову увјерени су да ће протести 17. фебруара против Владе и споразума о ЗСО и демаркацији границе са Црном Гором бити масовнији него протест од 9. јануара, који се сматра најмасовнијим од рата на Косову.

Покрет "Самоопредјељење", који незванично сарађује са Харадинајем, спреман је да сруши владу у Приштини "која подрива суверенитет и територијални интегритет земље". Уколико се деси да опозиција на Косову 17. фебруара успије да изазове масовне протесте, Тачи је спреман да узврати дестабилизацијом не само Македоније него и Црне Горе, већ и југа Србије, како би пажњу свјетске јавности усмерио ка тим проблемима, а удаљио је од приштинских протеста, које доживљава као уперене против њега.

У сваком случају, ситуација нимало није за потцјењивање.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

нато

10.02.2016 19:42

Треба говна сатрати сцерат у један тор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

10.02.2016 21:37

СРБијо спремај се. Рат ДОЛАЗИ! ЛИЈЕВАЈ И КУПУЈ ПОНОВО ПРЕТОПЉЕНЕ ТОПОВЕ И ТЕНКОВЕ. КУКАВИЦЛУКОМ СЕ ДАЛЕКО НЕ СТИЗЕ!

Name

Гепард

10.02.2016 23:30

Мир комшије.Зашто пролијевати крв због неких будала .Хајмо радити , и стварати.Рат је погубан за

Name

ре нато и микајло

11.02.2016 03:02

Који сте ви људи пуни зла и злобе , поглдајте мало иза себе нисте ни ви цвијеће.