БиХ спремна за Европску унију?

,,БиХ се вратила на европски пут а представници власти на свим новоима су јединствени у ставу да се процеси европских интеграција требају покренути", изјавио је данас у Сарајеву предсједавајући Савјета министара Бих Денис Звиздић најављујући предају захтјева за статус земље кандидата за чланство у Европској унији.

Босна и Херцеговина 10.02.2016 | 18:00
БиХ спремна за Европску унију?

Звиздић сматра да је захтјев БиХ кредибилан, јер је усвојен механизам координације, испуњена већина мјера из Реформске агенде, те дефинисана преговарачка позиција БиХ у процесу адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Механизам координације усвојен је једногласно на сједници Савјета министара Бих 26. јануара ове године", каже предсједавајући Звиздић и додаје да нема никаве мистерије или тајне око усвајања тог, за европски пут БиХ, најважнијег документа.

"Одлуку да је механизам координације усвојен нисмо објавили одмах, јер смо жељели да дамо времена ентитетским владама да проуче документ и они су веома задовољни оним што смо урадили", истиче Звиздић и додаје: "Ми смо на овом материјалу свакодневно напорно радили осам мјесеци како не би направили ниједну грешку. Наш став је да су сви нивои власти заступљени у складу са њиховим уставним надлежностима и када је у питању чланство у тијелима, и када је у питању начин одлучивања. Остајемо отворени за могућност да неке техничке детаље касније боље ријешимо, али мислим да треба дати шансу механизму координације да почнемо радити на европским интеграцијама, а ако уочимо било какве слабости није никакав проблем да у ходу дође до измјена и допуна, да побољшамо процедуре и учинимо их ефикаснијим."

Осим механизма координације за предају кредибилног захтјева услов је и почетак реализације обавеза из реформске агенде.
Звиздић тврди да је БиХ испунила више од половине планираних мјера и подсјећа да је рок за реализацију агенде 2018. година.

Најтежи услов за БиХ у европским интеграцијама биће вјероватно адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању.
"БиХ је дефинисала своју преговарачку позицију", каже Звиздић, али напомиње да нисмо у стању да диктирамо услове, јер ми желимо да приступимо Европској унији и тржишту од 500 милиона људи.

"Ми ћемо, наравно, уложити максималне напоре да заштитимо домаћу производњу, домаће пољопривредне произвођаче и створимо им амбијент да се могу носити са тржишном конкуренцијом која ће услиједити не само након овог корака, него и у свим даљим корацима приступања Европској унији."

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић најавио је и да ће резултати пописа становништва бити објављени у наредним седмицама. "Ти подаци су нам неопходни да би могли почети испуњавати упитник који ће нам Европска унија уручити након прихватања захтјева за чланство", каже Звиздић и додаје да је попис становништва БиХ нажалост отишао у политичку причу и национално пребројавање, а он је много више од тога.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

10.02.2016 18:21

Бити спреман за ЕУ значи бити спреман одрећи се добробољно своји народни вредности и људски драгоцености своје слободе, државе и свега другог што чивјека чини ЧОВЈЕКОМ и добровољно прихватити туђе вредности и духовно РОБСТВО! ЧЕСТИТАМО БОСНО! Мало је народа који су "паметни" попут наши бошњака. Само настави путем који сигурно води у ЕУ или у европски пакао. Док енглези припремају референдум за излазак из ЕУ Босна ће без референдума да уђе у ЕУ. Опет честитамо босанцима или бошњацима на њиховој памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)

11.02.2016 08:00

Ти си најпаметнији ;)

Name

кум

10.02.2016 18:25

Ја сам висе од 40 година у њемацкој и вјерујеем да знам ста казем по мени ми смо висе него 20 година далеко од ЕУ. Мисмо заостао народ који немозе да зиви од лази и корупције, Не само да не уцимо ниста незнамо се ни бојати ницега. Велика је срамота стасмо цинили и дозивјели прије 20 година а данас нисмо далеко од тога. Колико се свадјамо ок оних слова и азбуке а то нетреба никоме јер данас је све написано на енглеском језику. Свједоци смо ста се десава са муслинама цјелог свијета а мисе мјесамо у сваста и убједјујемо своју дјецу да иду у ратове.Залосно је гледати насе људе који се свакодневно пребацују са аутобусима да би негдје несто зарадили.Исто ЕУ земље воде привредни рат и ту успије ко је само јефтинији,њемацке банке купују земљу да узгајају стоку и засијавају поља у Румонској и то на хиладе Ха а њихови струцњаци су несобни. Данас храна у њемацкој нај јефинија од кад ја памтим а ми нитисмо ста одводнили ни наводнили.итд.итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

За кума

10.02.2016 19:40

Нема ста писмен си

Name

Ре.Микиц

10.02.2016 20:12

Босански народи су изгубили своје вриједности оног тренутка кад су људи у мантијама из све три конфесије поцели "да брину" за своје нациионалне торове и да им кроје капе.Све док су они а поготово такви као ти Микицу били мањи од макова зрна имали су достојан зивот.Сада имају Тебе и такве и празан зелудац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

11.02.2016 00:08

МОРАМ јос једном да посјетим "родољубе" попут тебе да градјански рат у ЈУГОСЛАВИЈИ НИСУ изазвали ПОПОВИ, фратари и одзе вец УДБА и завадјени комунисти и бивси припадници партизанског покрета попут ФРАЊЕ ТУДЈМАНА!

Name

Посматрац

11.02.2016 07:55

Свака цаст на коментару. Док је Микица бице и ратова...

Name

ТЗ

10.02.2016 20:42

Ма не требамо се придрузити сиромасној Русији хахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.02.2016 23:20

Колико је мени познато то влада РС није подрзала безусловно .Засто се то радило у тајности то је једно питање за све ?Колико види јос це овдје бити церања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Микиц

13.02.2016 12:36

Мозда Микицу попови фратари и није "одзе"него ходзе нису направили рат али су били главни подстрекаци за рат мрзњу и злоцине,мозда те боли мрско да то признас

ОДГОВОРИТЕ