Ердоган: САД створиле базен крви у Сирији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао је САД због подршке курдској Партији демократског јединства (ПYД) у Сирији.

Свијет 10.02.2016 | 16:30
Ердоган: САД створиле базен крви у Сирији

Он је истакао да је тај регион претворен у "базен крви" због неспособности Вашингтона да разуме праву природу те групе.

"Хеј, Америко...пошто никада ниси признала (да су терористичке групе), регион се претворио у базен крви", рекао је Ердоган, мислећи на ПYД и припаднике курдских Јединица народне заштите (YПГ).

Турска сматра ПYД терористичком организацијом, подсетиле су агенције.

"Да ли сте на нашој или страни терориста ПYД и Радничке партије Курдистана (ПКК)", казао је Ердоган.

Анкара тврди да су курдске групе у Сирији само огранак ПКК, коју САД сматрају терористичком групм и која је прошлих месеци извела низ смртоносних напада у Турској, наводи АФП.

"Има ли разлике између ПКК и ПYД? Имамо писани доказ. Кажемо Американцима - то је терористичка група. Али Американци кажу - не, ми их тако не видимо", казао је Ердоган.

Турска је јуче позвала америчког амбасадора како би изразила забринутост, дан након изјаве портпарола Стејт департмента да, за разлику од Анкаре, Вашингтон не признаје снаге сиријских Курда као терористе.

Ово питање довело је до затегнутости у односима два савезника, а турски председник Ердоган је чак позвао Вашингтон да изабере између Турске и курдске Партије демократске уније, као свог партнера.

Портпарол Стејт департмента Џон Кирби рекао је у понедељак да САД "не признају Партију демократске уније као терористичку организацију", али да "признају да Турци то чине".

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Но.1

10.02.2016 17:23

Сва ова десавња наводе на то да се Турска удрузује са Русијом,али их је Америка покусала завадити.Када би се удрузили Турци и Руси била би то највеца сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

10.02.2016 18:56

Свако брани своје народне интересе како најбоље ЗНАДЕ и умије. Једино СРБи чекају да неко други брани ЊИХОВО право на живот и опстанак. Зато су СРБи сада и прошли као БОС ПО ТРЊУ!

Name

боки

10.02.2016 18:39

Ре 1...Ако зелис завирити у будућност бар за 10 год. Онда мораш у прошлост бар 400 год. Мој савјет не лупетај

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.боки

10.02.2016 20:56

Реалност је реалност,све друго је небитно

Name

ре боки

13.02.2016 08:37

У праву си.Без осврта у назад нема ни погледа у будуцност.Реалност,стигао си до зида, да би прескоцио препреку (исао даље)морас се вратити пар корака уназад да се залетис.Данасња смартфон-ајфон генерација би зивот без природних закона.Богољуб

Name

кум

10.02.2016 18:39

Сто неказ несто против нијемаца они су јос бољи ПКК је у њемацкој забрањена а њемци им поклањају орузје и изуцавају њихове људе у Ираку и Ирану .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

10.02.2016 21:16

Ердогане доста је више твога шверца нафте са ИСИЛом. И они су терористичка организација али ниси "гадљив" на њихову нафту. Хтио си проширити свој утицај на Сирију е па мало си се за..бао.Само полако ријешиће Русија и тај проблем са ИСИЛом и са твојим терористима Нусра фронтом тј. Ал Каидом, а Бога ми и са тобом полако али сигурно.Сада полако губиш подршку зликовачког НАТОа, па све док Курди не буду имали своју државу што су давно требали и имати са дијелом Турске.А успут подмукло обарање руског авиона и погибију пилота Путин ти неће заборавити.Туризам у својој земљи си уништио само због твог авантуристичког понашања да си као фол нека "сила", још томе додамо санкције од стране Русије и твоје пропале пројекте нпр. Турски ток. И Њемачку си "заврнуо" за милијарде евра, е па мислим имаћеш "занимљиву" судбину што си и заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Ранко

11.02.2016 07:31

Ранко ето видис да није изгубио НАТО подрску.Јуце су одлуцили да Турску наорузају са најмодернијим наорузањем као и друге земље које су у близини Русије.Небрини ти за Турску и не лапрдај своје трауме и снове преко БН-а.