Мост као џин

Ближи се крај мукама становницима Горњег Јадра након мајских поплава 2014. године, када је хировити и набујали Јадар уништио мост изграђен 1995. године.

Србија 10.02.2016 | 13:51
Мост као џин

Радови на изградњи моста на месту старог, у пуном су замаху. Ојачања, постављање плоча са бочних страна је завршено, ради се средишњи ојачивач из корита реке ка делу моста преко ког ће прелазити возила и људи, као и уређење реке у оба правца.

"Мост ће, кад буде завршен, бити и функционалан и леп", каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице, подсећајући да је град имао пројекат који је ишао на ревизију за њега, а новац за радове обезбједила је Влада Србије, преко ЈП "Путеви Србије".

"Прије него што је постављен привремени мост, мјештанима смо обезбједили понтонски, који је поставила и обезбјеђивала Војска Србије, за шта смо, на годишњем нивоу, плаћали скоро седам милиона динара. Водили смо рачуна да људи овог краја буду што мање угрожени, док се не пронађе коначно рјешење које је на помолу."

Петровић каже да су се нескривено јављали многи "душебрижници", људи овог краја због моста, али уместо помоћи да се проблем реши, нису се чак запитали, а камоли анализирали како је то својевремено грађен мост који су, после мање од 20 година, воде срушиле као кулу од карата и колико је тада плаћена изградња.

"Са своје стране све смо учинили да људи из овдашњих села лакше `прегрме` невоље које је поплава учинила, не само на мосту већ и око њега у овом крају, а Влади Србије смо захвални што је услишла нашу молбу и што ће река бити премоштена на најбољи начин", каже Петровић. "Било је разних покушаја да ријешимо ово питање, али је све било `на чекању`, док нисмо замолили премијера Вучића да `узме ствар у своје руке`, после чега је све кренуло како треба."

Милутин Стефановић из Доњих Недељица каже да су велике муке биле једно вријеме без моста. "Срећом, кратко је трајало; остављен је понтонски мост, а овај који ће сада `стасати` биће функционалан, а по лепоти за разгледницу Јадра."

Мост је недалеко од спомен-комплекса посвећеног страдњу 3000 људи овог краја у фашистичкој казненој експедицији, октобра 1941 године.

В.Митрић

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

10.02.2016 19:06

Нама су потребни путеви и мостови који ће својом ширином испуњавати европске и свјетске стандарде и тиме допринети смањењу саобраћајних удеса на лошим и уским путевима!

ОДГОВОРИТЕ