Срамно смањење борачких додатака

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 10.02.2016 | 08:22
Срамно смањење борачких додатака

АФЕРА „Седамдесет четири“

„Срамно смањење накнада за 40.000 бораца“

Ко ће, када и како одговарати за срамоту ове власти која је 40.000 бораца Војске Републике Српске довела на ивицу глади смањењем борачких додатака?

Категоризација по новом закону, који су договорили са тадашњим предсједником Борачке организације РС Пантелијом Ћургузом оштетила је бивше српске ратнике, у највећем броју оне који су цијели рат провели у рововима на првим линијама, а многи од њих су били и рањени.

Накнада је појединим борцима укинута, а многима је степен ратне-војне инвалидности умањен, без могућности да докажу да одлука ресорног министарства није исправна. Систем се оградио, тако да борци који су провели све године рата на првој линији фронта више немају начин да докажу да их је Република Српска за коју су се борили – оштетила.

Лицемјерна обећања министра рада и борачко-инвалидске заштите Петра Ђокића која су услиједила крајем 2011. године, пред доношење закона о борцима, да ће послије тога свима бити боље и да ће Фонд ПИО на основу овог закона доживјети процват наравно – нису испуњена.

Корист је извукао једино Пантелија Ћургуз, тадашњи лидер бораца, који је за срамну продају интереса ове популације награђен мјестом савјетника у Кабинету предсједника Републике Српске Милорада Додика!

Прије доношења Закона о правима бораца министар Ђокић је обећао да борци неће бити оштећени ни по којем основу, „јер Влада Републике Српске никога није изиграла нити ће то учинити било којој категорији својих грађана“ и да је пажљив дијалог са Борачком организацијом Републике Српске и њима у Влади у интересу. Ђокић је тада поручио и да „неће успјети у намјери они који злонамјерно желе ову ситуацију да искористе да би произвели конфликте унутар Српске и са њеним властима посвађају БОРС“ и на тај начин „поткопају идентитет и интеритет Републике Српске“.

Након што су купили подршку Пантелије Ћургуза и за то га наградили и након што је спорни и за борце лош закон усвојен, тај исти Ђокић је рекао: „Веома ми је жао што се дио бораца налази у ситуацији да ће имати мања мјесечна примања“ и признао да је пензиони систем Српске угрожен због великог прилива пензионера.

Због доношења срамног закона, касније су услиједили протести и захтјеви да ресорно министарство објави регистар свих лица која имају одређену врсту накнаде или остварују право у систему борачко-инвалидске заштите. Међутим, министарство није пристало ни на овај захтјев јер је, како тврде, у супротности са Законом о заштити личних података.

Тако је, практично, Српска на своју руку одлучила ко је и колики износ заслужио да добија из буџета за борачку категорију, а јавна је тајна да у Републици Српској највећу корист из буџета остварују они који се за Српску нису борили.

Да би прича добила још срамнији епилог, у септембру прошле године је предсједник Додик у скупштинску процедуру послао закон по којем би посланици првог сазива Народне скупштине Републике Српске имали право на мјесечну надокнаду од 1.200 КМ. Тај приједог је изазвао осуду јавности, борци су протестовали испред зграде парламента и привремено спријечили доношење закона, али је Додик најавио да ипак од ове инцијативе неће одустати.

Партија демократског прогреса

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Божо Штака

10.02.2016 07:26

Све ће то криминалац Додик позлатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

10.02.2016 08:21

Могу они писат колико хоце и набрајати афере до бесконацности али од тога нема ниста.Дрекавац једном дрекне не смијете ме хапсити и они се препадну и забораве све афере.Са тим аферама само излудјују народ . Изгледа да им је то постала тактика,све је то исто.Мислим да је ипак од свега тога само њихов договор једни да ко фол указују несто а други да негирају и тако из дана у дан све у круг.Него спасавајте дјецу ако себе не мозете.

Name

Милојица

10.02.2016 09:47

Ја сам за да се смањи додатак.

Name

ВРС РВИ

10.02.2016 11:02

Милојице немој да се..ш. И ти један од малих папка односно папчића који лижу ове из СНСД-а зна се куда.Доћи ће брзо вријеме завртања ушију таквима као што си ти па навише. Дезертери и ратне профитери се не могу сви процесуирати на исто тако издајничком суду АЛИ зато има доста мрака на сваком ћошку.

Name

Купујмо домаће

10.02.2016 07:46

Нека је срам и тих бораца што гласају за такве политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

10.02.2016 09:37

Шта хоће борци,досадни су !

Name

презивео

10.02.2016 09:53

Кави борци имају довољо немозе се 300 година финансират неко ко се борио.

Name

Михаило

11.02.2016 00:46

За кога це гласати када су "политицари" сви исти!

Name

007

10.02.2016 07:57

Колике су инвалиднине и борачки доадатак били када сте ви били на власти? Колико мјесеци је каснила исплата? Немој да млатите празну сламу и немојте злоупотребqавати борачке категорије.Борац сам прве категорије и ратни војни инвалид и памтим добро и вријеме ваше владавине.Одреците се "бијелог хљеба", смањите посланичке накнаде и друге привилегије и преусмјерите за борачке накнаде па ће бити веће инвалиднине и борачки додатака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

10.02.2016 08:59

За 007: ало црвени боте, шта нападаш ПДП!? Твоји криминалци из СНСД-а и ДНС-а су на власти пуних десет година. И, јеси ли задовољан са висином инвалиднине? Када је задњи пут повећана? А што се тиче бијелог хљеба, видиш да су га људи укинули јуче у Сарајеву...

Name

бн

10.02.2016 09:24

Тада их није било на мјесецном нивоу никако а пензије и плате су касниле по 3 мјесеца.

Name

борац

10.02.2016 09:01

Слаби смо ми борци и не заслузујемо боље кад смо дозволили да нам дезертер и ратни профитер буде предсједник срамотаме сто сам уцествовао у градњи оваквог лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рви

10.02.2016 10:11

Извини пријатељу, ал ниси у праву. Први борци су у рату на бојном пољу изгинули, а они што су преживјели, осим све мањег броја 100%рви, постали су гола сиротиња. Викенд-борци, махом дезертери, имају своју организацију у политичким круговима који савршено штите једни друге, и живе ко грофови. Они се овдје и оглашавају, и бране такве. Сјећаш се 1997 године када су на превару позвали борце да сруше легално изабрану власт, када су уз помоћ окупаторски тенкова дошли у Банске дворе, окупили су око себе све дезертере и први закон који су донијели био је закон о опросту дезертера. Тако је до дана данашњег. Сад су они борчине и јуначине а ми кукавице и издајице.

Name

Брод

10.02.2016 10:23

Тачна "дијагноза" 100%.

Name

Ре борац

10.02.2016 10:24

Браво. То је прави одговор.

Name

Делија

10.02.2016 10:00

Требају укинути све и јос требају ици по куцама и лупат самаре и одузети сву имовину од тих бораца.Кад су сви неспособни и само цуте тако им и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

10.02.2016 10:12

За Владу БЛ. Нисам члан ниједне партије само износим објективне и аргументоване чињенице.Понављам, за вријеме ваше владавине инвалиднине су касниле по неколико мјесеци, а борачког додатка тада није ни било.Кад би ви поново дошли на власт (Недај Боже)вјероватно би било исто као и прије. Треба се борити за веће инвалиднине и борачки додатак, али треба имати у виду и друге угрожене категорије у нашој Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор, 100% рви

10.02.2016 12:04

@007 Баш си ти у праву. Ево по овоме олујном невремену борци теслићке бригаде раде на новој борачкој згради Пећани у Приједору. Па човјече Божи, ни робови нису по овоме времену радили за послодавца и власт која финансира ову градњу. Исто тако и предпрошлог љета по несносној врућини. Ово је само један од примјера, а има их на гомиле. Па ако и мало имаш морала у себи, како онда можеш да правдаш овакво робовлашће срБског војника који је живот уложио да би Републику СрБску створио.

Name

Инвалид

10.02.2016 11:34

Цургуз је растурио БОРС,а јадан је предсјдник којег он савјетује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

10.02.2016 12:41

Срамно јесте што су умањена борачка права, али драга господо нису криви ови из министарства, криви су борци а посебно руководство борацке организације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак

10.02.2016 12:44

Највисе ме боли, када појединци који нису уцествовали у овом отадзбинском рату казу заградите сто сте освојили, имају право када видимо каквог смо полтрона имали цургуза, само му презиме казе ЦУР ГУ.А!

ОДГОВОРИТЕ
Name

историцар

10.02.2016 13:05

послије којег рата су борци добро зивљели?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

10.02.2016 15:14

Код нас овдје се борци баш лижу са овима из власти. Не бих рекла да су нешто незадовољни. На тој релацији ја још никад не чух за неки конфликт. О борачкој популацији најбоље говоре имена Ђокић и Ћургуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бебе

11.02.2016 07:46

Са овима на власти сетреба обрачунати као са онима у рату,зна се како.

Name

Сандра

11.02.2016 08:08

Колико вриједи нечије здравље и жртва коју су дали борци ВРС. Може ли се то новцем исказати? Борци су највише оштећени у овом рату,немају инвалидност, а имају трајне посљедице рата,са којим морају да живе.А није ми јасно што овдје коментаришу разни дезертери,ни шта раде нажалост у овој држави?

ОДГОВОРИТЕ