Навијачи у Енглеској се удружују како би оборили цијене карата!

Ситуација око навијачког протеста у Премијер лиги због најављеног повећања цене карата, додатно се усложава. Најављени су нови протести навијача, а на клубовима је како да ситуацију за већину учине подношљивијом.

Фудбал 11.02.2016 | 18:40
Навијачи у Енглеској се удружују како би оборили цијене карата!

Протеклог викенда навијачи Ливерпула су на мечу са Сандерлендом, почели терен да напуштају у 77. минуту. Трибине “Енфилда” напустило је око 10.000 људи, који су тиме симболично указали да најављена цена од 77 фунти (98,5 евра) за улазницу, једноставно, није прихватљива.

У клубу се бране да је реч о цени за око 200 најскупљих места на стадиону, али ништа мањи удар на буџет навијача није ни када морају да издвоје 60 фунти (око 77 евра). Чини се да протест добија на замаху јер су се поред навијача још неких клубова, акцији почели придруживати и поједини бивши фудбалери попут Џејмија Карагера. И он каже да је био међу тих 10.000 који су напустили стадион пре краја утакмице.

“Оно што сви желимо је да цене карата буду фер за све. Ја знам да повишица неће имати ефекат на мој буџет, али познајем свој град. Цена од 77 фунти је превисока за обичног радног човека који жели да гледа фудбал и то је посебно тешко за оне који живе у Ливерпулу”, каже Карагер.

Отуда је Савез фудбалских навијача покренуо кампању “Тwентy ис плентy”, чији је циљ да се избори да цена улазница не буде већа од 20 фунти. За наредне недеље најављени су састанци са представницима навијачких група клубова Премијер лиге током којих би се утврдила стратегија за даљу борбу.

Ако се има у види да од наредне сезоне у Премијер лигу стиже огроман новац за ТВ права (око 8 милијарди фунди за период од 2016. до 2019. године), због којих ће клубови бити још богатији, јасно је да нема оправдања за повишицу цена улазница. Неки клубови попут Манчестер јунајтеда, који то чини већ трећу годину заредом, најавили су замрзавање цене улазница, али навијачи желе и више од тога.

Колико су навијачи у Премијер лиги у тежој позицији у односу на оне из других земаља, види се по следећем податку. Док је најјефтинија цена појединачне карте од 22 фунте она на стадиону Лестера, дотле навијачи Бајерна могу за дупло мање да гледају тим шампиона Немачке. Или док је минимална цена сезонске карте од 232 фунте она на стадиону Вотфорда, најјефтинија годишња карта за мечеве Барселоне износи 74 фунте! За мечеве Реала је 166 фунти. Отуда је потпуно јасно због чега су фанови широм Енглеске бесни на челнике клубова.

Баснословна зарада

Улазак огромног новца од ТВ права у енглески фудбал, учиниће клубове знатно богатијима. Почевши од сезоне 2016/17. најмања зарада коју ће од преноса мечева имати клуб из Премијер лиге је 100 милиона фунти, док ће шампиону припасти 150.

Коментари / 0

Оставите коментар