Научили знаковни језик због глувог друга

Прича са наших простора ових дана обилази свет. Велики број светских медија извештава о дечаку са Балкана чији другови из одељења су научили знаковни језик да би се споразумевали с њим.

Босна и Херцеговина 09.02.2016 | 22:14
Научили знаковни језик због глувог друга

Велики подвиг малих људи из Сарајева - цео разред у Основној школи "Осман Накаш" завршио је курс знаковног језика како би олакшао комуникацију са својим шестогодишњим вршњаком који има проблема са слухом и говором.

О Зејду Ћоралићу, који готово у потпуности не чује од рођења, писао је и мондо.ба. Њему помаже слушни апарат, али ни то за успешну комуникацију није довољно. Због тога што нема развијен слух, развој говора му је такође успорен.

Међутим, његова потреба за комуникацијом није ништа мања него код његових вршњака, шестогодишњака. Бар оних из разреда. Ради се о првом разреду који води учитељица Санела Љумановић. Она је међу најзаслужнијима што ово дете радосно одлази у школу, судећи према речима Зејдове маме Мирзане.

Учитељица Санела трудила се свим силама да допре до Зејда користећи неке своје трикове и начине комуникације, али је убрзо схватила да јој не иде баш од руке. Зато је одлучила да уради невероватну ствар за малог Зејда. Научила је цело одељење знаковни језик како би сви лепо могли да комуницирају.

После три месеца, први разред Основне школе “Осман Накаш” научио је основе знаковног језика. Самопоуздање шестогодишњег Зејда је одмах порасло!

"Зејд се радује сваком одласку у школу, срећан је и мотивисан", рекла је његова мајка Мирзана Ћоралић. Његови другари из разреда су толико узбуђени што су научили знаковни језик да су чак почели да уче и своје родитеље.

"Срећан сам што учим Зејдов језик, јер на тај начин могу да комуницирам с њим и са осталом глувонемом децом. Забавно је", рекао је Тарик Шијарић, један од Зејдових најбољих другара из школе.

Зејдова учитељица се нада да ће се увести знаковни језик у наставни план и програм, јер помаже малој деци, а и на тај начин они постају свесни шта чини тај инвалидитет.

"Сви смо срећни што смо научили нови језик. Тренутно нам је циљ да научимо Зејда да чита са усана. Он је добро и паметно дете", истакла је његова учитељица, за британски Метро.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар