Бугарске камионџије пробиле грчку блокаду

Четворица бугарских возача камиона пробили су данас препреке које су поставиле грчке камионџије дуж заједничке границе њихових земаља, истакавши да им је доста тога да грчки демонстранти блокирају путеве због планиране реформе пензионог система.

Свијет 09.02.2016 | 19:37
Бугарске камионџије пробиле грчку блокаду

Грчки пољопривредници већ три недјеље периодично блокирају путеве према Бугарској, као и аутопутеве широм Грчке, љути због реформи пензионог система због којих ће се у наредне четири године издвајања за пензионо и здравствено осигурање утростручити, пренио је Ројтерс.

Предсједник удружења пољопривредника Јанис Туртурас је на главном граничном прелазу измеду Грчке и Бугарске рекао да је прелаз Промахонас био отворен само 30 минута у посљедња два дана, што је узроковало стварање колоне камиона дугу чак 15 километара.

"Синоћ је била тешка ноћ за нас. Четири или пет возача камиона покушало је да пробију препреке. Возили су као лудаци, а полиција је у покушају да их заустави чак пуцала у ваздух", рекао је Туртурас.

Један од возача камиона који је успио да пробије блокаду је за бугарску Нову ТВ рекао је да је "то била спонтана одлука", пренио је Тањуг.

Бугарски полицајци су возачима који су пробили блокаду уручили новчане казне, али су их похвалиле колеге у Бугарској, који су и сами са бугарске стране границе организовали блокаду како би спречили пролаз камиона, аутомобила и аутобуса.

Званична Софија је позвала Атину да обезб.еди транзитни коридор за камионе и пожалила се Бриселу да Грчка спречава слободан проток људи и робе.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар