Родитељи бране кћерке од порно-монтажа

Родитељи у Лесковцу принуђени су да воде интернет-рат с хакерима који фотографије њихове дјеце злоупотребљавају за порнографију! Монтиране слике ученица основних школа из овог града освануле су на Фејсбук и Инстаграм налозима непознатих администратора.

Србија 09.02.2016 | 18:48
Родитељи бране кћерке од порно-монтажа

Полиција, још увијек, није у могућности да ријеши овакве случајеве, па очајни родитељи сами “скидају” непримјерен садржај са друштвених мрежа.

Рат са интернет-преступницима почео је током викенда, када се на једном инстаграм-налогу појавила измонтирана фотографија лица дјевојчице са голом задњицом и полним органом непознате женске особе. У коментару је објављено пуно име и презиме малољетнице, уз непристојан садржај.

"Моје дијете нема налоге ни на “Фејсбуку” ни на “Инстаграму”, али је њена фотографија украдена са заједничке школске слике", испричала је потресена мајка ове ученице. "Када нам је ћерка испричала шта се догодило, све смо одмах пријавили полицији. Доставили смо и преписку међу вршњацима, из које се може закључити да је то учинио њен школски друг. Према нашим информацијама, он је то и признао пред полицајцима".

Званична полицијска истрага још увијек траје, па како би заштитила своје дијете, очајна мајка морала је да узме ствар у своје руке. Она је, с пријатељима и осталим родитељима, учесталим пријавама администрацији “Инстаграма” успјела да уклони овај садржај. Проблем је, међутим, у томе што се он послије два дана поново појавио на интернету.

Готово сви налози на којима се монтирају слике дјевојчица из Лесковца с тијелима непозанатих разголићених жена у свом имену садрже ријеч трачара. Иначе, од почетка године два оваква случаја пријављена су полицији, а према незваничним информацијама, у једном је откривен и починилац.

Из лесковачког Вишег јавног тужилаштва тврде да су током прошле године имали једну пријаву за такво кривично дјело, док их у претходне двије године није било.

"У јануару су нам стигле двије такве пријаве из различитих школа", објаснили су у Тужилаштву. "Поступање у предметима малољетничке делинквенције је хитне природе и тако се ради у свим случајевима".

У Министарству просвете кажу да случај из Лесковца, нажалост, није усамљен и да је вршњачко насиље на интернету све учесталије.

"Проблем је у томе што ниједна институција још нема довољно ингеренција да реагује у таквим ситуацијама, али и то што је поставка садржаја на интернету толика слободна и брза да ју је тешко контролисати", објашњава Биљана Лајевић из Министарства просвете.

"Зато апелујемо и на школе и на родитеље и на саму дјецу да строго воде рачуна о томе какве фотографије објављују на друштвеним мрежама".

Она каже да је доста основних и средњих школа увело правило да се, прије објаве слика својих ученика на интернету, обавезно консултује са родитељима.

Посљедице

Да насиље на интернету може да остави озбиљне последице по дијете, потврђују и у Савјетовалишту за младе лесковачког дома здравља.

"Зато је важна реакција одраслих из најближе околине",каже мр Ивана Станковић, психолог и координатор Саветовалишта. Правилна реакција треба да пружи стабилност детету и уверење да није одбачено јер се дјеца изложена вршњачком насиљу највише плаше баш тога.

(Већерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар