Уговор за изградњу пута за рафтере

Начелник општине Фоча Радисав Машић и замјеник министра одбране БиХ за управљање ресурсима Борис Јеринић потписали су данас уговор о изградњи пута десном обалом Таре од полазишта за рафтере Хума до Брштеновице чија је дужина 18 километара.

Република Српска 09.02.2016 | 17:10
Уговор за изградњу пута за рафтере

Као организатор извођача радова на овој веома важној путној саобраћајници појавиће се Министарсво одбране БиХ, које ће заједно са надлежним министарствима Републике Српске, општине Фоча и рафтерима пробити пут кроз веома тежак и скоро неприступачан терен кроз кањон ријеке Таре.

„Обавезали смо се да овај пројекат и посао реализујемо за 35 дана тако да ће, ако услови дозволе, све бити завршено до почетка наредне туристичке сезоне", рекао је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић. Он је истакао да ће се на овај начин ријештити дугогодишњи проблем рафтера који су били оптерећени преласком државне границе према Црној Гори и великим таксама које су морали да плате да би дошли до мјеста за почетак рафтинга.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је подсјетио да је ово изузетно важан дан за општину и рафтере, јер је рафтинг туризам одавно постао туристички бренд овог краја.

„Изградњом пута уозибиљиће се туристичка понуда града, а сав приход од рафтинга биће усмјерен управо на његов даљи развој и довођење што већег броја туриста из читавног свијета на ријеку Тару", рекао је Машић. Машић је потврдио да је општина за овај пројекат у буџету обезбједила 200.000 КМ, а да је укупна вриједност радова око 1,5 милиона КМ.

Потписивању уговора и скорој реализацији пројекта обрадовао се и предсједник Удружења рафтера Фоче Мирослав Давидовић, који је рекао да рафтери имају велике проблеме на црногорској граници, гдје морају да плаћају таксе и губе вријеме на формалностима. Речено је и да ће Црна Гора ускоро основати Национални парк „Пива“, у чији ће се улазак плаћати такса за боравак, чамац, као и сваког рафтера појединачно.

У Фочи је регистрован 21 привредни субјекат који се бави рафтингом.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Брле

09.02.2016 17:45

Тачно је готово све, чак и да само 21 привредни субјект има користи јер они углавном не пријављују раднике. Они за годину дана обрну десетине хиљада марака, док радницима не могу дати више од минималца, како кажу нико не даје више. Па у праву су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.02.2016 22:05

Брле слабо си упућен.Не знам на које си субјекте мислио од тих 21. Уосталом постоје инспекције па нека провјеравају. Што се плата тиче, сваком према опису посла.Ако ти је мали минималац узми крампу у руке па копај канале. Исто тако ниси упућен (да не кажем лажеш) око тог минималца. Предпостављам да си се надао да ће такви као ти дјелити зараду са власницима тих субјеката. Ако мислиш да је то све тако широко ти поље. Има још доста мјеста па направи камп, прими раднике и остало то све баци на папир па обрћи десетине хиљада марака. Ја мислим да си ти срећан када ти тата да за кафу и евентуално цигаре па изађеш у кафић да некога блатиш. Нису ти субјекти ничија прћија, то су људи својим знојем , крвљу и новцем правили по 10 година .Уосталом ти си обични миш и празноглавац. Јеси ли можда питао колико туриста дође и колики се обрт направи у фочанским трговинама од рафтера? Да не помињем промоцију НП Сутјеска јер скоро сви рафтери праве једнодневне излете по Зеленгори или Пијевору. Ти или не видиш даље од носа или си добро научио причу од бившег начелника.

Name

крупа

10.02.2016 06:37

На Врбасу исто инвестирали милионе за Рафтинг да се господа изивљава а не виде да са одронима камена свакодневно угрозавају зивоти пролазника а поготово возаца од великих камиона и зато нема новаца. Кад пролазис морас се молити богу да си зив просао. Срамота и Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.02.2016 11:17

Знам био сам. Ипак се мора почети од нечега па гурати даље. За овај пут је новац обећан прије 10 година и ево тек сада има ефекта. Скоро да читавом дужуном постоји траса неће бити озбиљнијих проблема. Црногорци су читаво вријеме провоцирали, измишљали разне таксе... Нису давали гостима да изађу из аута на температури од 30 степни док односе документе на преглед.. Ово је сада последњи вапај да се направи пут јер рафтери доносе огроман обрт читавом граду. Проблем у Фочи је тај што половина ставновника мисли по оној народној пословици: "нека комшији цркне крава па макар и моја цркла"