Успјешан примјер породичног бизниса

Литар магарећег млијека кошта 80 КМ и има своје купце и у Босни и Херцеговини. Да су производња козијег и магарећег млијека постали уносан посао код нас доказ је Никола Јуришић који се због фарме из Загреба преселио у Модричу.

Република Српска 09.02.2016 | 08:21
Успјешан примјер породичног бизниса

На имању од 15 хектара развио се породични бизнис. Узгајају се алпске козе и даламатниски магарци.

Никола је пензионисани угоститељ. Током рата је избјегао у Хрватску. Чим је услиједио поврат имовине 1996. године вратио се у родно село Јохову Бару.

Деценију послије, син из Швајцарске уложио је капитал у фарму.

Прије двије године је унук, такође Никола, из Загреба дошао на дједовину и преузео руководство фармом.

"Ова фарма кренула је са радом 2008. године. Увезли смо козе из Швајцарске, око 70 комада, сада имамо око стотину на фарми и имамо 10 магарица. Бавимо се дакле узгојем коза и магараца", рекао је Никола Јуришић, директор “Агро-ника фарма”

Шкрта је далматинска магарица. Дневно даје два до четири децилитра млијека. Ипак, Јуришићи се не жале, продаја кажу добро иде. Пакују у боцама од по 1 децилитра и продају по цијени 8 КМ. Алпске козе су пак дарежљиве. Дају чак и до три литра дневно.

Младунче алпске козе старо свега 10 дана, за годину ће почети да даје млијеко. Осим што се по боји разликује од домаће козе даје и дупло више млијека са већим процентом масноће.

Љековита својства козијег и магарећег млијека доводе купце и из околних општина.

Јуришићи животиње не хране концентратом већ сијеном, кукурузом и јечмом. Са доласком прољећа кренуће и испаша.

План је да проширити фарму на 1.000 коза и 100 магарица. Због чега су почели и са откупом земљишта.

"Тренутно продајемо само млијеко док не изградимо сирану, а онда ћемо и сир", казао је Никола Јуришић, директор “Агро-ника фарма”.

Биће и чувена “Клеопатрина купка” кажу. За сада су три радника стално запослена. Помаже и Никола сениор. Задовољан је развојем бизниса. Ипак, оживаљавање огњишта причињава му веће задовољство од успјешног пословања.

"Унуци су ми чешће овдје, овај је магистрирао и жена му је магистар економије, али дјеца су то прихватила и ово подручје и ову грану производње", испричао је Никола Јуришић.

"Одрастамо уз животиња, ово је лијеп бизнис. У природи смо, тешко да се то може негдје у граду доживјети", рекао је Никола Јуришић , директор “Агро-ника фарма”.

На фарми су кокошке, патке... али и два понија за Николину двогодишњу кћерку.

Извор: Н1

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кум

09.02.2016 12:12

Па како да је магареце млијеко тако скупо кад у нас има толико Магараца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

09.02.2016 16:20

Тацно да их има,али од њих ниста не мозес добит. Кум.