Мостарци устали против градње хидроелектрана

Из Мостара поручено да ће највећа природна блага Херцеговине отићи у неповрат, уколико се не поништи одлука Владе ХНК-а из 2004. године о давању концесија за кориштење вода.

Босна и Херцеговина 09.02.2016 | 07:52
Мостарци устали против градње хидроелектрана

Одрживост еко система ријека Бунице, Буне и Неретве озбиљно је угрожена најављеним градњама мини хидроелектрана Буне И и ИИ, по основи одлуке Владе ХНК-а која је донесена 2004. година, чиме би највећа природна блага Херцеговине отишла у неповрат. Ово је, између осталог, речено синоћ у Мостару приликом представљања "Декларације о заштити ријека Бунице, Буне и Неретве", коју је израдила координација удружења окупљених са циљем заштите Бунице, Буне и Неретве.

Влада Херцеговачко-неретванске жупаније је 2014. године донијела одлуку о давању концесија за кориштење вода ријеке Неретве за производњу електричне енергије изградњом објекта мини ХЕ "Буна И" снаге до 5 МW и мини ХЕ "Буна ИИ" снаге до 5 МW.

Аднан Ђулиман из НО Нови вал и један од чланова декларације за заштиту ријека Буне, Бунице и Неретве је нагласио како ће највећа природна блага Херцеговине отићи у неповрат, уколико се ова одлука Владе ХНК-а не поништи.

Стога се првом тачком декларације коју је Ђулиман представио тражи поништење одлуке о додјели концесије за изградњу хидроелектране Буна И и Буна ИИ. Поред тога, тражи се враћање локалитета Бунских канала у статус споменика природе по ранијој одлуци Завода резерват природних предјела, те да се локалитет стави под институционалну заштиту у складу са стандардом ИУЦН-а и да се у коначници овоме локалитету врате спортске активности као што су кајакаштво, рафтинг и спортски риболов. Уз све то, како је наглашено, нужно је основати локално и савјетодавно тијело које би омогућило проналажење најбољих рјешења за очување слива ријеке Буне, Бунице и Неретве и трајно заштити ово атрактивно и еколошки изузетно подручје, које је некада словило за препознатљиви бисер Херцеговине у читавој регији.

"Циљ ове декларације је заштита Буне и Бунице и Неретве, а настала је као продукт потребе мјештана Буне и Благаја да се укључимо у активности везано за изградњу хидроелектрана Буна И и Буна ИИ. Након одређеног времена припремања направљен је текст декларације који је послан прије свега локалним организацијама на подручју Града Мостара, међутим у врло кратком раздобљу дошла је подршка из свих дијелова БиХ, међу којима су Бихаћ, Сарајево, Тузла, Бањалука, Добој и Коњица", казао је Ђулиман.

До сада је, како истиче, 19 организација дало подршку овој декларацији, а подршка освијештених грађана и еколошких организација, како истиче, константно стиже са свих страна.

Ријад Дуркић, испред координације удружења која се боре за заштиту ријека Буне, Бунице и Неретве је нагласио како је мноштво грађана и организација узнемирено због најава грађења мини хидроелектарна Буна И и Буна ИИ, баш на заштићеном локалитету.

"Сматрамо да сумњиви приватни капитал настоји искористити слабост правне државе и уништити највеће природно богатство које Херцеговина има, све за рад неког екстра профита врло уског круга људи", казао је Дуркић.

Те ријеке једног дана кад уништимо, како је нагласио, њих више неће бити. Хидроелектране које се планирају радити, како је устврдио, пласирају врло површне приче, које апсолутно не стоје.

"Није тачно да мини хидроелектране немају негативан утјецај на екосистем односно на флору и фауну, кажу независне студије. С друге стране, апсолутно је погрешна тврдња да градња таквих објеката рјешава питање незапослености грађана, јер таква мини хидроелектрана запошљава једног човјека у просјеку. Трећа ствар је да код нас нико не размишља о енергетском оптимуму и о томе која је економска корист градње таквих објеката у држави која производи електричну енергију за 30 до 40 посто више од властитих потреба", казао је Дуркић.

Поред свега тога, како је нагласио, локална заједница страхује за властите животе и могуће поплаве, које би, тврди он, према урађеним студијама изградњом ових мини хидроелектрана биле неминовне. Стога је представник локалне заједнице Буна, Мирослав Баришић, најавио потписивање петиције које почиње већ сљедеће седмице.

Да је страх локалне заједнице веома оправдан потврдио је Оливер Араповић, који је говорио о утицају таквих објеката на екосиситем. Стога је урбаниста Сејо Пинтул подсјетио свеколику јавност на значај природног богатства Буне, Бунице и Неретве, који се налазе пред уништењем, а требали би, како је поручио, уз праву стратегију бити понос не само Мостара и БиХ, него читаве регије.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПИТАЊЕ

09.02.2016 07:08

ХОЦЕТЕ ЛИ СТИТИТИ НЕРЕТВУ САМО У ФЕДЕРАЦИЈИ ИЛИ И У РС ГДЈЕ СУ ПРЕДВИДЈЕНИ ОБЈЕКТИ УЛОГ И ДАБАР. СВЕ У РЕЗИЈИ ЕНЕРГЕТСКЕ МАФИЈЕ И УЛОГАМА ВУКА ХАМОВИЦА И КОМПАНИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ви хоћете?

09.02.2016 08:58

Хоћете ли у ЕУ или нећете? ЕУ треба зелену струју. Из обновљивих избора. А домаћи тајкуни су жедни пара а не воде! Дакле, све је на свом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ