Анализа: Партизанов комплетан ремонт...!

Партизан има тим за пролеће, зимску сечу преживела само тројица! Црно-бели ће у наставку сезоне играти у формацији 4-3-3, са потпуно новом дефанзивном линијом и у трогулу на средини терена. Иван Томић има два захтева за одбрану и напад...

Фудбал 09.02.2016 | 23:30
Анализа: Партизанов комплетан ремонт...!

Потпуна зимска реконструкција Парног ваљка! Јасно је било да јесенас што-шта не ваља, али да ће Иван Томић имати храбрости да се упусти у поправку хаварисаног возила, да зађе у његове најситније делове и замени шрафове за које се веровало да су важни, мало је ко веровао. На две седмице пре наставка суперлигашке трке извесно је да је променио малтене све!

И што се тиче стила игре, а поготово - играча.

На основу виђеног у шест контролних утакмицама на Кипру, током тренинга, начина на који фудбалери реагују на захтеве струке и односа у екипи, са великом дозом сигурности може се закључити да је Томић завршио формирање екипе за пролећни део сезоне. Уколико не буде непредвиђених околности (одлазака или повреда), Партизан би под његовим вођством требало да игра у следећем саставу:
Шаранов - Бандаловски, Гогуа, Марко Јовановић, Богосавац - Евертон, Брашанац, Саша Илић - Ален Стевановић, Михајловић, Божинов.

То је закључак који се наметнуо као једини логичан после три седмице заједничког рада, у Београду и Никозији, као и чињенице да је у међувремену првак Србије вратио са припрема Андрију Живковића и да на њега у наставку сезоне не рачуна.

Позицију деснокрилног везисте или нападача по боку, како ко воли, уместо златног Орлича, преузеће Ален Стевановић, кога је Томић испробао не само на тренинзима, већ и контролним утакмицама, иако је летошњи новајлија из Торина јесенас угланвом играо по левој страни. Промена на боку је можда изнуђена, али да је тренер почетник остао доследан најавама о дубоком резу играчког кадра најбоље се види на основу чињенице да су његову "сечу" преживела само тројица играча: капитен Саша Илић, његов садашњи заменик Дарко Брашанац и нападач Валери Божинов (уколико у међувремену не оде у Кину).

У односу на мучни јесењи део првенства, промењена су чак осморица играча, а потпуно ремонтована одбрамбена линија. Иван Бандаловски је истиснуо стандардног Мирослава Вулићевића са позиције десног бека, повратник Марко Јовановић заузео место несрећног Фабрисија Дорнеласа, Мирослав Богосавац право из Телеоптика добио поверење уместо Александра Субића и Николе Лековића (на кога се и не рачуна) на левој страни, док је Седрик Гогуа пројектован као десни штопер. Уз напомену да новајлија из СЈК-а заостаје на плану физичке спреме за Миладином Стевановићем и не би било изненађење да летошњи првак света у омладинској конкуренцији почне сезону, док популарни Доминатор не ухвати ритам.

Према Томићевој идеји, Партизанова одбрана играће високо. И ризично. Биће постављена на 35-40 метара од гола који ће чувати Бојан Шаранов (мада, Филип Кљајић озбиљно брани и ако постоји место где је највећа конкуренција онда је то међу стативама) и тиме ће подсетити на време Мирослава Ђукића, све зарад офанзивног фудбала.

Испред тако постављене дефанзивне линије играће све бољи Евертон Луиз, чија агресија би могла да се опише и као мотор који је јесенас Партизану недостајао. Све што Бразилац буде урадио, махом у "чишћењу" игре ривала требало би да омогући Дарку Брашанацу и Саши Илићу да креирају нападе за Алена Стевановића, Валерија Божинова и момка који је одушевио све у црно-белој експедицији, Немању Михајловића на левом крилу.

Уз још једну ограду. Саша Илић јесте духовни лидер овог тима, али већ је зашао у 39. годину и кад не буде могао да трчи мењаће га Саша Лукић или Небојша Косовић, који је под Томићевом палицом васкрснуо и за кога сам тренер каже да игром подсећа на капитена.

Партизан је на припремама најчеше играо у формацији 4-3-3, с тим да Божинов, Стевановић и Михајловић врше пресинг на последњу линију ривала, а Евертон, Илић и Брашанац играју у "троуглу" и из релативно брзо освојених лопту долазе у позицију да разменом пасова на кратком простору збуне ривала и створе шансу.

Све то прилично лепо за око и сврсисходно (три победе, два ремија) делује без такмичарског притиска, на припремама до чијег краја је остала само провера са Доксом (уторак), али ће могућности садашњег Партизана и његовог тренера Ивана Томића значајно одредити два почетна кола пролећног дела сезоне, у коме црно-бели иду у госте ОФК Београду 20. фебруара, а седам дана касније у Хумској 1 играју јубиларни 150. вечити дерби против Црвене звезде.

Коментари / 0

Оставите коментар