На пола пута до укидања "бијелог хљеба"

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ подржала је Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се предвиђа укидање тзв. бијелог хљеба, међутим ради се о првом читању и велико је питање када ће и да ли ће овај закон уопште заживјети у пракси.

Босна и Херцеговина 08.02.2016 | 22:46
На пола пута до укидања "бијелог хљеба"

На сутрашњој сједници Дома народа парламента БиХ предложени закон сасвим сигурно добиће потребну већину, након чега слиједи друго читање закона, али по свему судећи и његово усклађивање са још неким законима који регулишу практично исту област.

Против паушалних рјешења, односно предложеног закона којим се укида "бијели хљеб" су делегати ХДЗ-а у Дому народа парламента БиХ, тако да су Љиља Зовко и Зденка Џамбас и јуче на сједници Комисије за финансије и буџет били уздржани.

"Нисмо против укидања 'бијелог хљеба' и били смо уздржани као што ћемо бити и на сједници Дома народа јер имате и других закона које треба ускладити. Нека сад закон иде овако предложен па ћемо видјети у другој фази како ће се ствари одвијати", рекла је јуче Зовко.

Иначе, Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа укидање тзв. бијелог хљеба, односно примања званичника и након што им истекне мандат усвојен је у Представничком дому парламента БиХ још крајем фебруара прошле године, али до данас није разматран у Дому народа парламента БиХ.

Разматрање на јуче одржаној сједници Комисије за финансије и буџет парламента БиХ иницирао је Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ, који ће на сједници и предложити уврштање ове тачке на дневни ред сједнице.

Драгутин Родић, члан Комисије за финансије и буџет Дома народа и српски делегат у Дому народа, јуче је рекао да не жели да прејудицира исход гласања, али да је потребно да се оконча процедура предложеног закона.

"Од средине прошле године разговара се о свеобухватним рјешењима питања плата и накнада у институцијама БиХ, али нема наговјештаја интегралног рјешења овог проблема", рекао је Родић.

Предложеном измјеном Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ брише се одредба према којој изабрани и именовани функционери на нивоу БиХ имају право на плату годину дана по истеку мандата.

(НН)

Коментари / 0

Оставите коментар