Првак АБА лиге у новој Евролиги, без "А" лиценци?!

Шпански "Мундо Депортиво" објавио је да ће АБА лига добити једно од три упражњена места у Евролиги од 16 тимова.

Кошарка 09.02.2016 | 00:00
Првак АБА лиге у новој Евролиги, без "А" лиценци?!

У реформисаној Евролиги, која ће од сезоне 2016/17 бројати 16, уместо 24 тима, биће места за првака регионалне АБА лиге, објавио је новинар шпанског "Мундо Депортива" Хозе Игнасио Хугует.

Према сазнањима новинара угледног спортског дневника, турска Дарушафака добила је 12. по реду "А" лиценцу и тако (остаје питање на који временски период) обезбедила учешће заједно са ЦСКА, Реалом, Барселоном, Лаборал Кућом, Ефесом, Фенербахчеом, Панатинаикосом, Олимпијакосом, Макабијем, Арманијем и Жалгирисом.

Евролига је у новембру, када је одбијена понуда ФИБА о уједињењу и уместо тога постигнут договор о партнерству са америчком компанијом "ИМГ", најавила да ће следеће сезоне у такмичењу учествовати 11 носилаца "А" лиценце, прваци три домаће лиге, победник Еврокупа и победник квалификација.

Ако је информација "Мундо Депортива" тачна, Дарушафака је заузела место првобитно намењено некој од домаћих лига, а место би поред АБА лиге требало да добију првак Немачке или првак регионалне ВТБ лиге, у којој главну реч воде руски клубови.

У понедељак је у Минхену одржан састанак ФИБА са представницима домаћих лига (Французи, Италијани и Турци су се приклонили ФИБА, осим поменутих најбогатијих клубова, остали још чекају...) и клубова.

Незванично, ФИБА нуди АБА лиги два сигурна места у "Лиги шампиона" и шансу за још један тим да се кроз квалификације домогне главног такмичења.

Остаје да се види како ће АБА лига "помирити" интересе њених клубова са евентуалним захтевима Евролиге и ФИБА.

У вишемесечном "вакууму" недавно се, пред састанак Евролиге и клубова одржан у Барселони, појавила спекулација да би Црвена звезда могла да добије "А" лиценцу за наступ у елитном континенталном такмичењу. Сада изгледа да се то неће догодити, али треба, ипак, сачекати званичну информацију.

Док је ФИБА најавила да ће се 20. и 21. марта знати апсолутно све у вези будуће "Лиге шампиона", Евролига није поставила никакве рокове...

Расплет какав је најавио "Мундо Депортиво" наговештава најузбудљивију завршницу АБА лиге у историји, укључујући борбу Црвене звезде и Цедевите за друго место у регуларном току сезоне, што у полуфиналу плеј-офа доноси предност домаћег терена.

Полуфинале АБА лиге ове сезоне се игра на две, а финале на три добијене утакмице.

Коментари / 0

Оставите коментар