Ер Србија потукла Кроацију Ерлајнс

Под тим насловом, хрватски медији преносе данас причу ријечког Новог листа о томе да је "новом линијом за Њујорк, Београд постао важнија дестинација од Загреба".

Регион 08.02.2016 | 19:34
Ер Србија потукла Кроацију Ерлајнс

Ер Србија, наследник некадашњег ЈАТ-а и компанија у којој од 2013. године 49 посто власништва припада Етихаду, националној авио-компанији Уједињених Арапских Емирата, а већински пакет од 51 пошто је и даље у власништву Србије, од јуна ове године почиње да лети на релацији Београд-Њујорк, почиње причу Нови лист.

"Како арапски Етихад постаје сувласник и неких других регионалних авио-компанија по Европи, са све више линија, Београд се, што је и био план Етихада, полако али сигурно претвара у ваздухопловно чвориште југоисточне Европе за трансконтиненталне летове".

"Осим што је већ повећала број летова у многе европске дестинације, Ер Србија двапут дневно лети и на релацији Београд-Загреб, а с новом ће линијом за Њујорк сигурно постати далеко важнија дестинација од Загреба, у којем све битне институције кажу да им је годинама јако стало да се и из Загреба лети директно за САД, и обрнуто, али, ето, ништа није учињено да се то и догоди", наводи се у тексту.

Даље се додаје да је "тек ових дана, вероватно потакнут најавом првих летова из САД-а у Београд у јуну, хрватски велепосланик у САД-у Јошко Паро открио да се 'интензивно разговара о увођењу директне авио-линије између САД-а и Хрватске', о чему Министарство саопбраћаја, Министарство туризма а нити државни авио-превозник Коација Ерлајнс - не знају ништа", пише у тексту.

"Велепосланство је покренуло разговоре с важним играцима како бисмо истражили могућности успоставе директних летова за Хрватску... Учинићемо све не бисмо ли остварили ту идеју", казао је Паро, не откривајући с којим се 'играчима' преговара.

Разговори с могућим партнерима који би летели из САД-а, додао је Паро, нису подстакнути полетањем Ер Србије за Њујорк, него зато што хрватска Влада око тога последњих година није учинила баш ништа, пише ријечки дневник, а преноси Јутарњи.

"Загреб сматра да није реч о његовом, пре свега политичком пропусту, већ да Ер Србија треба да захвали силном опросту дугова од стране државе. Како се може чути, прошле године је Србија својој компанији опростила готово 40 милона долара дуговања, док наш Кроација Ерлајнс сва давања мора подмиривати, а још му и ЕУ 'креше крила' својим правилима", наводи Нови лист.

Чињеница је, међутим, како се додаје, да је опрост дуга Ер Србији заправо део аранжмана Србије и Етихада, услов због ког је Етихад пристао да уђе у власништво српске националне компаније...

"Поставља се питање због чега је хрватска политика, за разлику од српске, све ове године седела прекрштених руку и није чинила ништа због чега би постојећи број туриста који нам долази из САД-а, од око 300 хиљада годишње, повећала", напомиње се у тексту.

Из Кроација Ерлајнса су за Нови лист рекли да у овом тренутку не предвиђају увођење прекоокеанске линије Хрватска-САД, што је делимично условљено њиховим пословним и тржишним усмерењем на проширење мреже летења у Европи током ове године, али и техничким ограничењима - у флоти, наиме, немају дуголинијске авионе.

"...Кроација Ерлајнс, у ситуацији у каквој јест, нема могућности, пре свега авиона, да би летела директно у САД, о чему не може нити размишљати, јер због правила ЕУ капацитете мора још и смањивати", кажу Новом листу упућени у збивања на авио-тржишту.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НЕ ЗНА СЕ

08.02.2016 18:35

НЕ ЗНА СЕ КО ЈЕ ГОРИ. ОВЕ НАШЕ ИЗВУКЛИ АРАПИ ЛЕТЕ ЏАБЕ,А У ХРВАТА ЈЕ ТО ПРОПАЛО ДАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

08.02.2016 20:26

Незнам бас да лете негдје толико јефтино! Аирсрбија и Цроатиа аирлинес су најскупљи на Балкану. Wиззаир, Еасyјет, Рyанаир па цак и адрианаир словенци су јефтинији пуно али то многи који путују сигурно вец знају. Један примјер ; летим у мају са словенцима 2 особе љубљана - Лондон повратна карта за неки €80

Name

авиониx

08.02.2016 20:02

Нису циста посла у вези Ер Србије. Дата без тендера, Вуциц изјавио да је власмик Етихада нкегов пријатељ сеик. Да ли је, и колико процената добио Вуциц за себе, јос увијек се не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦНН

09.02.2016 15:05

Теби у глави нису чиста посла.