“Црвенећемо због Партизана, обрушили су се на дијете“!

Синдикат професионалних фудбалера “Независност“ у саопштењу наводи да ФК Партизан дискриминише Андрију Живковића.

Фудбал 08.02.2016 | 23:30
“Црвенећемо због Партизана, обрушили су се на дијете“!

Такође, наведено је да се црно-бели не понашају као велики клуб и да није Живковић крив што је део права на њега продат људима који нису у фудбалу.

Даље, из Независности истичу да се нико из Фудбабалског савеза Србије није потрудио да заштити играча и да је такво понашање један од разлога зашто играчи желе што пре да оду из своје земље.

Саопштење преносимо у целости:

Нажалост, наше честе критике упућене на рачун функционисања српског фудбала, мобинга, дискриминације, насиља и свих других негативности добиле су свој најцрњи епилог. У историји српског фудбала није запамћено да се један клуб који је својом погрешном политиком сам себи направио штету, обрушио на једно дете које ни криво ни дужно треба да плаћа цену погрешних и штетних одлука клуба.

Подсетићемо вас да смо ми заједно са ФИФПро још 2011. године упозоравали на велику опасност која произилази из учешћа трећих лица у склапању уговора, да је то штетно за клубове и играче као и фудбал у целини. Нико није имао слуха за наше стручне анализе, нико није обратио пажњу да преко 30% укупних прихода од трансфера узимају људи који са фудбалом немају никакве везе, нико није схватио да је то новац који је директно отишао из фудбала у туђе нефудбалске џепове.

Данас смо сведоци да за све горенаведене ствари цену и цех треба да плати момак који је бисер српског фудбала, један од најбољих фудбалера последњег Мундијала за играче до 20 година, а да при томе он никада није на било који начин утицао да клуб прода права на његов трансфер трећем лицу. Радна заједница и омладинска школа, срцепарајућим саопштењима, огласили су се да нам кажу да су радили посао за који су плаћени и да је њихова судбина у рукама једног детета. А када су недавно штрајковали и омладинска школа и радна заједница нису показали ту исту љубав према клубу и опростили дуг који је постојао према њима.

Играч је враћен са припрема да у Београду тренира са осталим првотимцима које клуб више не жели. Ако је рећи ’Не’ прекршај за играча зашто рећи ’Не’ није прекршај и за клуб? Они исто тако одлучују о томе са ким желе, а са ким не желе да продуже уговор. Ако је Андрија Живковић крив што је рекао ’Не’, ко ће онда сносити кривицу за ’Не’ које је клуб рекао многим играчима које нису више хтели.

Право избора и право слободе кретања је уставно право сваког појединца и то се мора поштовати. Нека ФК Партизан кривце тражи у онима који су у име клуба трговали на штету клуба, а не у једном детету које само жели да игра фудбал. Зар не могу да се понашају као многи велики европски клубови који прихватају одлуке и изборе играча и испраћају их са цвећем и захвалницом. ФК Партизан сматрамо великим европским клубом који има велику традицију, па сходно наведеном сви очекују и да се понашају у складу са својим реномеом.

Фудбалски савез Србије се често пита зашто поједини играчи не желе да играју за Србију. Одговор се сам намеће: зато што ћуте и не штити оне које носе дрес своје земље, а који су нам недавно донели толико радости. Зато их не интересује када се фудбалери малтретирају, када их туку по свлачионицама хулигани, када им стављају пиштољ на чело. Тада их нема нигде, ћуте да не угрозите фотеље које су узели као у наслеђе. И онда се питају зашто нам фудбалери беже у Белорусију, Казахстан, Азербејџан, Узбекистан, Тајланд… Ви сте им господо из ФСС направили фудбалску климу да им је играње у Србији казна, а не задовољство.

ФК Партизан је својим поступком дискриминисао играча у односу на друге играче, а све по основу Члана 7. Уговора о професионалном игрању. Али, кога још у овој земљи брига за право и правду, она је била и остала селективна осим ако ниси син неког богаташа или политички подобан.

ФК Партизан је својим поступцима према Андрији Живковићу нанео велику штету имиџу клуба. Хвала им што ћемо на свим будућим форумима слушати како негативни примери долазе из Србије, хвала им што ћемо црвенети пред свим чланицама ФИФПро којих има 65 из целог света.

СПФН је увек био и биће на страни фудбалера и наше деце. Увек смо радили и радићемо у интересу фудбала али нећемо да ћутимо и жмуримо за оно што сви знају.

Коментари / 0

Оставите коментар