Американци не иду на Игре у Рију?!

Олимпијски комитет Сједињених Држава поручио је својим спортистима да размисле о неодласку на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 09.02.2016 | 19:40
Американци не иду на Игре у Рију?!

Разлог за такву поруку владајућег тела америчког спорта је забринутост за здравље спортиста због вируса зика који се појавио у Јужној Америци крајем прошле године, а потом наставио да се експлозивно шири.

Званичници Олимпијског комитета су представницима својих федерација препоруку упутили путем конференцијског позива крајем јануара, потврдиле су две особе које су учествовале у свему.

“Федерацијама је поручено да нико не би требало да путује у Бразил у случају да се не осећа безбедно”, рекао је Доналд Ентони, први човек америчког мачевања.

Брифинг Олимпијског комитета Сједињених Држава је последњи знак да организатори Олимпијских игара треба озбиљно да схвате опасност која прети од вируса. Такође је и порука да је пред појединим спортистима и пратећим особљем тешка одлука о томе да ли ће уопште отпутовати у Рио.

Амерички медији преносе да би у случају да се њихови спортисти не нађу у Рију, то утицало на квалитет Игара, пошто су на претходним, у Лондону 2012, освојили највише медаља.

Вирус зика преносе комарци, а верује се да је изазвао неколико хиљада случајева микроцефалије код беба. Микроцефалија је неуролошко стање које за последицу има рођење беба са абнормално малом главом. Због тога је Светска здравствена организација прогласила стање узбуне 1. фебруара.

Коментари / 0

Оставите коментар