Бореновић: Додиков је план да укине Српску

Како другачије тумачити рушење Српске него као јавно, ако људима укидате радна мјеста, ако их осиромашујете додатно, ако их задужујете преко граница и ако уништавате њихову имовину?! Зато смо увјерени да само један план постоји, а то је јавни план Милорада Додика. Он свјесно ради на нечему што се зове уклањање Републике Српске, а тако и сваке формалне претпоставке да би сутра могао одговарати за све што је учинио у Српској.

Република Српска 07.02.2016 | 19:54
Бореновић: Додиков је план да укине Српску

Ово је у разговору за Вијести.ба категорично поручио Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а

Господине Бореновићу, какав је став ПДП-а о НАТО интеграцијама БиХ?

Потпуно је јасан став ПДП-а о НАТО интеграцијама. То је озбиљан процес, који захтјева и регионални став. Питање безбједности је једно од врло важних питања и за БиХ. Наш став се везује за став земље са којом имамо врло битне односе, а то је Србија. Питање НАТО интеграција треба бити дефинисано на начин да се усклади са Србијом. Што се тиче ПДП-а, сматрамо да у овом моменту питање НАТО интеграција није од пресудне важности, јер није сада актуелно. БиХ се налази у процесу, а када будемо имали став свих земаља региона, а посебно Србије, можемо се одредити и по питању НАТО интеграција.

Зашто је дошло до неспоразума? Је ли министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, кадар партије на чијем сте челу, приликом посјете Бугарској рекао да је стратешки циље БиХ НАТО интеграције?

Колико сам ја упознат, министар Црнадак уопште није говорио о НАТО интеграцијама у Бугарској. Пресс служба бугарског Парламента је потпуно несмотрено пренијела изјаву која се заправо тицала искључиво европских интеграција, јер је то на дневном реду.

Дакле, пресс служба Парламента Бугарске је у изјави министра Црнадка поменула и НАТО интеграције, иако то министар није рекао?

Наравно. Вјерноватно бугарски Парламент, али и многе друге земље, сматрају да су НАТО и ЕУ интеграције у корелацији, па је због тога дошло до неспоразума. Међутим, све сумње су отклоњене реакцијом Министарства иностраних послова БиХ, те накнадном реакцијом бугарског Парламента. Несмотрено бројни политичари из БиХ и из региона говоре о евроатлантским интеграцијама. Но, мислим да се ово питање мора посматрати на начин да одвојено говоримо о европским и атлантским интеграцијама, јер су у питању различити процеси, различите динамике и различитог садржаја.

Када говоримо о европским процесима, битан датум за БиХ је 15. фебруар, када се очекује да наша држава преда апликацију за чланство у ЕУ. Очекујете ли позитивне оцјене европских институција спрам апликације БиХ?

Мислим да се превише говори о нечему што је сљедећи корак на путу ка ЕУ. То је формална апликација, захтјев који се подноси и има свој редослијед у овом процесу. Након тога ће услиједити много озбиљнији приступ ЕУ према БиХ, али и БиХ према ЕУ.

Ви често боравите у Бриселу. Какво је расположење европских званичника према овом питању?

Недавно сам био на састанку са господином Долом, предсједником Европске народне партије. Они благонаклоно и са изузетним симпатијама гледају према БиХ, јер сматрају не само да географски припадамо ЕУ, него да је земља која треба да тежи и има њихову на путу ка ЕУ. Ипак, сви они сматрају да је БиХ земља које треба много више да ради на питању прилагођавања наших прописа и закона стандардима ЕУ, те испуњавању одређених предуслова како бисмо сутра могли бити равноправан партнер свим другим земљама чланицама ЕУ.

БиХ требало би да у априлу буде домаћин народњачким странкама Западног Балкана, којем треба присуствовати и господин Дол. Каква су Вам очекивања у том погледу?

Господин Дол има значајне заслуге. Ми смо у априлу 2014. године потписали смо декларацију о сарадњи народњачких странака у БиХ, која је била претеча формирању Савјета министара БиХ, након избора те године. Показало се да идеолошко приближавање на бази европских принципа има смисла. Потребно је наставити такву врсту сарадње. Стога и организујемо овај састанак, гдје ћемо разговарати о будућој имплементацији европских вриједности у БиХ.

Након хапшења лидера СББ-а, неизоставно питање је како се новонастала ситуација одражава на коалиционе партнере на нивоу БиХ?

То је врло осјетљива тема, о којој треба причати на посебан начин. Питање правосуђа у БиХ увијек је осјетљиво. На правосудни систем се гледа на начин да је то нешто што не даје одређене резултате или нешто што је резултат политизације односа. Стога, потребно је сачекати завршетак овог процеса, у којем је, ипак, највећи терет на правосудним институцијама - Тужилаштву и Суду БиХ да покажу да ли су спремни да потпуно независно раде свој посао, ослобођени од било какве политизације, те да ли су спремни да раде свој посао у којем ће показати да су потпуно једнаки према свима, као и да су спремни да штите и закон и право, без обзира на политичку припадност.

Стога је ово питање изузетно осјетљиво и велики је тест за правосудне институције БиХ, да након толико година покажу да ли су сазреле или су институције које чине одређене ствари које у датом моменту нису потпуно валидне.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић најављује да ће се наставити борба против корупције. Често се у јавности може чути име Милорада Додика када се говори о хапшењима у Републици Српској. Какав је ваш став?

Ми не само да причамо него радимо и конкретно. Поднијели смо неколико кривичних пријава у Тужилаштво Републике Српске, још прије три године. На највећи број нисмо добили никакав одговор. У континуитету објављујемо 150 највећих афера власти у Српској, коима су грађани оштећени за више милијарди КМ.

Додик се понашао незаконито, неуставно, коруптивно и штетно по грађане Републике Српске. Све је документовано сам много докумената и то званичних аката Владе Републике Српске или докумената Службе за ревизију. Сумњамо и сматрамо да постоји много за кривичну одговорност Милорада Додика и људи из његовог окружења, носилаца кључних политичких позиција. Да одговарају пред институцијама Републике Српске или БиХ, а за огромну проневјеру, корупцију, криминал...

Ако ускоро не дође до хапшења, хоће ли доћи до бар једног референдума који Додик најављује?

Референдуми су сведени на празну причу. Поготово онај о Суду и Тужилаштву БиХ. Имам осјећај да Додик чини све да до њега не дође. Сада покушава да у референдумску епизоду уведе и онај који по нама никада није био споран, а то је онај који се тиче дана Републике Српске. Додик се потпуно изгубио у референдумском свијету и више не зна како да дјелује и шта да ради. То је показало да је његов циљ био политички маркетинг и манипулација, те поигравање с емоцијама људи.

Како коментаришете посљедњи текст србијанског Спутника, у којем се поново говорио о опозицији плановима да са извјесним странцима сруши власт у Српској? Текст се дотиче и Вас у дијелу гдје се говори како сматрате да одређене информације предсједнику Републике Српске Милораду Додику открива управо бивши предсједнику ПДП-а Младен Иванић.

Ја одавно нисам прочитао већу глупост. Видим да им чак понестаје и маште. Ради се о организованој екипи која пише такве глупости, вјероватно у окружењу Милорада Додика. У то су укључили Спутник, СРНА-у и РТРС. Све се то ради у року од два сата касно послије подне. То је директна злоупотреба јавног сервиса и грађана који плаћају претплату. Упутили смо допис Спутнику, СРНА-и и РТРС-у. Тражит ћемо и правну заштиту да се ове морбидне ствари зауставе и да одговарају они који то чине. То не приличи ни најгорим диктаторским режимима. Свјесни смо да је Додик и његова болумента спремна на све. Тек када се те глупости прочитају, видите ко и на који начин води Српску.

Додик и СНСД већ годинама раде пуно на лобистичким активностима. Можемо ли и ово посматрати у том погледу?

То су све плаћеници. Он новац грађана троши немилице. Претходних неколико година потрошио је милиона марака на „стручне услуге“, а да никада нисмо добили одговор коме тај новац одлази, јер је то службена тајна. То је једна перфидна организација која је изгубила и осјећај за информацијом с неком подлогом. Показатељ је то да је режиму крај близу. Ми провјеравамо гдје су те сумњиве агенције регистроване и како се финансирају. на крају ће сви ти људи, а првенствено Додик и његова болумента, одговарати.

Коначно, постоји ли тајни план за рушење Милорада Додика?

Нема никаквог тајног плана за рушење Републике Српске. Постоји један план и он је јаван. Тим планом управља Милорад Додик са појединцима из свог окружења. Како другачије тумачити рушење Републике Српске него као јавно, ако људима укидате радна мјеста, ако их осиромашујете додатно, ако их задужујете преко граница и ако уништавате њихову имовину?! Зато смо увјерени да само један план постоји, а то је јавни Милорада Додика. Он свјесно ради на нечему што се зове уклањање Републике Српске, а тако и сваке формалне претпоставке да би сутра могао одговарати за све што је учинио у Републици Српској.

Извор: Вијести.ба

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

кики

07.02.2016 13:31

Има пуну подрску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајисник

07.02.2016 14:25

Слазем се...

Name

Ре

07.02.2016 16:45

Чију то?

Name

Репликар

07.02.2016 16:50

И ја мислим да Додик има њихову пуну подршку. Зар толике аргументе и афере помињати а овај влада 10 година. Све багра до багре

Name

Јавни План

07.02.2016 16:57

Јавна је тајна, а план је тајни, да је Додик доведен да разбије Републику Српску као сто је Милосевиц доведен да разбије српски народ на просторима бивсе Југославије. Довољно је погледати цињенице и коментар не треба продубљавати. припадају истој медјународној завјереницкој организацији, којој су припадали и нкарадјордјевици, Пасици, итд. И ста сад имамо ....

Name

борис

07.02.2016 16:58

Такође има моју подршку да је укине. Нек овакви као овај смрад Бореновић који никад ништа није радио не живе нам на грбачи.

Name

п

09.02.2016 07:19

Колико снсд ботова на порталу БН-а!Значи, реко Шеф, да оправдају мало то своје занимање и да оплету по опозицији!У свакој нормалној земљи гдје Режим и Власт чине криминалци , опозиција се подржава ма каква да је а Власт се критикује и руши.Само код нас обрнуто.Па како ико нормалан може да помислин да је реалан коментар да је неко ко је 10 година у опозицији и под свим могућим притисцима и без пара уствари лопов и смрад а Миле и комплетна екипа око њега који отеше стотине милиона ,завадише, закуваше,продадоше,издадоше....уствари постадоше добри ликови и поштењачине!? Провидно ко стакло!

Name

Бл94

07.02.2016 13:46

Само напријед бореновицу, види се ко ради за Српску, ко само цути а ко ју унистава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2016 16:48

Реци ми славе ти, ко то нешто ради за Српску? Ајде жив био јер ја никако да видим.

Name

зеро

07.02.2016 17:01

Наравно подрска Бореновицу али и цисто калкулаторно,мозе Србија да удје у НАТУ а БИХ не. Само мало масте.

Name

Пикси

07.02.2016 13:50

И има подршку за то. За милионске афере не одговара, за куповање посланика и промјену изборне воље опет ништа...значи, чувају га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

историја

07.02.2016 13:52

Францо је говорио да је Спанија угрозена, Хитлер исто за Њемацку, Стаљин и Цаусеску да не говорим. Милосевиц да је Југославија!!!!!! ИИИИИИИИИ ???????????????????? Има ли подударности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирољуб

07.02.2016 16:37

Криви навод, то нигдје ниси прочитао, него измислио. Није у реду никако, баш.

Name

марко самардзиц

07.02.2016 13:57

А И ви сте страсни борци за Српску!?Све странке сатрати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

08.02.2016 00:37

МАРКО, све су странке исте. Само су подељене улоге за наивни народ. Све су коњи истог газде. Који год побједи на тркама газда добија. То је демократија!

Name

Ђорђе С.

07.02.2016 14:08

Један корак ка уништењу РС је и нови Закон о полицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перхан

07.02.2016 14:23

Дере нас ал капоне,кад смо примитивне зивотиње.Ко јос пада на прицу о рату и национализму.Цим му спомену затвор он ко малоуман прица о референдуму.А слусам народ који нема хљеба да једе и даље вјерује.Казе ено насег Доде. Хахаха, па Додо и кумови су милионери, а ви сте бједа и сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

07.02.2016 14:36

Јест, али ми Босњаци то не дамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2016 18:12

Ко је вас икад за несто и питао

Name

нн

07.02.2016 14:41

Ама шта кажеш Бореновићу, неће ваљда Миле да укине РС,кад је снажно брани од вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БањаЛука

07.02.2016 15:02

Па шта је потписао за полицију, колико пара краду, има да нестанемо и да сами од глади скапамо... И.ко онда укида Српску, а пријатељу

Name

члан СНСД-а

07.02.2016 14:44

Ја не могу да вјерујем да је пристао на запошљавање у МУП-у по попису из 1991. Нисмо се за то борили, црни Милораде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дб

07.02.2016 15:35

Па сто је није укинуо до сад, 10 год. је на власти, а ста ви евро фанатици радите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рзервисти

07.02.2016 15:39

Нека предсједик постави питање свом великом пријатељу Цовицу колико Срба има повратника у десетом и Херцеговацком кантону, колико их ради и гдје и колико их има на позицији јавне администрације и Муп-ова, у цитавом Десетом кантону и Херцеовацком. Немате двадесет припадника муп, српске националности, али није јасно засто се цути о том......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

07.02.2016 16:16

Исто ко и повратника хрвата у РС

Name

лука

07.02.2016 16:17

Многи су коментарисали, годинама, требају нам млађи, стручни који хоће ствари окренути бољитку, па ево таквог човјека, има их сигурно још у овом народу, дајмо их на провјеру, па ако не направе помак у једном мандату, мјењајмо опет. Морамо и ми , народ, бирачи да будемо одговорнији прије свега према себи, потомству и опстанку нашег народа. Баја је показао који су његови домети и инамјере и само губимо вријеме, оно неумитно тече, а с њим и негативна селекција и пропаст. Отријезнимо се и будимо свако од нас одговорни па ће бити неке наде и напретка????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уххх

07.02.2016 16:52

Бореновиц ти струцан?????,

Name

бљак

07.02.2016 21:47

Па он и црнада све од струцности имају заједницки бутик..

Name

Добојлија

07.02.2016 16:34

Браво Боренивицу.Анализа је тацна и ми имамо сви проблем са крајне проблематицним цовјеком или народски рецено овај лик Додик је нацисто пук'о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миланПД

07.02.2016 16:59

Дуго сам гласао за СНСД, од кад је Миле био дочекан као глас разума и политичар који ће нас одвести напријед. Ишао сам на скупове, гласао, носао мајице и све своје нагпварао да ме прате у том убјеђењу, јер сам искрено вјеровао у боље. Кад сам отворио очи видио сам да Додик СНСД и Републику Српску и ЦИЈЕЛИ СРПСКИ НАРОД користи као средство за богаћење. Себе и својих најближих. Да му Српсктво и Срби служе као параван, и да референдумума само одвраћа пажњу од лоповлука. Додик је највећи манипулатор српског народа и једна грешка којој се не смијје дозволити да потраје. Ово мало државе или ентитета што имамо је осиромашио, све распродао и подијелио својим поданицима, од РТРС-а направио свој забавни програм, увео страховладу, полиција му хапси и пљачка по његовом налогу, докторе и професоре и све који могу да мисле је сатјерао у ћошак или отјерао у иностранство, сви нас заобилазе и дочекали смо да нас поистовјећује са самим собом! СРПСКА НИЈЕ МИЛОРАД ДОДИК, СРПСКА НИСАМ ЈА НИТИ ИКО ДРУГИ, СРПСКА ЈЕ ДРЖАВА СВИЈУ НАС! Вјерујте, кад дође тренутак, Додик ће нас свију и Републику Српску мијењати за своју слободу. Њему ништа није свето и све ствари до којима је нама стало за њега су само средства да остварује своје циљеве. Он је диктатор у настајању и на нама је историсјка улога да му то не дозволимо! Јер касније ће бити прекасно и дјеца наша ће нас гледати као мамлазе који су, слијепи код очију дозволили да нам један човјек одузме и уништи све за шта смо се борили. НИКАД ВИШЕ СНСД, НИКАД ВИШЕ МИЛОРАД ДОДИК!

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

07.02.2016 17:23

Никад ти Милане ниси гласао за Додика,не разумијеш ти то.

Name

Васо

07.02.2016 17:25

Сад трк по сендвич. Одрадио си за данас

Name

мики

07.02.2016 17:27

Никад ти ниси гласао за СНСД-е.

Name

Да се зна..

07.02.2016 20:42

Српство је света комерцијална ријеч, као и свака друга роба намијењена купопродаји. Роба која има своју вриједност и цијену, зависно од коњуктуре.

Name

ре бл 94

07.02.2016 17:34

ОВАЈ БОРЕНОВИЦ,ЦАВИЦ И ОСТАЛИ ИЗ САВЕЗА КАО НАВИЈЕНИ 5ГОДИНА ПОНАВЉАЈУ ИСТО А ДОДИК НИКАД ЈАЦИ И СТАБИЛНИЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

цудо

07.02.2016 17:35

Цовјеце какве везе има Србија са једном сувереном дрзавом, па да она одредјује када цемо у НАТО, јеси смијесан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацо

07.02.2016 18:18

Конацно, постоји ли тајни план за русење Милорада Додика? Нема никаквог плана за русење Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Бот

07.02.2016 22:18

Господине нико вама не брани да зивите у РС.Проблем је у томе сто имате смо једну дусу и са њом мозете зивјети само на једном мјесту.Вецина Хрвата ради на западу,има имање у Хрватској и не зели да обнавља у РС.Неки су у Посавини несто и обновили,али је немогуце истовремено зивјет на три разлицита мјеста.Мени је много стици и на двије стране ЦХи плус доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катка

08.02.2016 08:54

Читајући овај наслов долазим до јединог закључка, да је то жива истина, јер је главни Баја свјестан да више неће бити нико и ништа у Републици Српској, па пошто се он борио за РС шверцајући свиме и свачим, стварао алапљиво-проклети капитал,док су други гинули и остављали дјелове тијела-здравље, значи, када он не може бити више деспот и кабадахија-главни Баја, онда нека нема и Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД.

08.02.2016 09:52

Има ли неко паметан да појасни ријец ``УКИНУТИ``, или је то само показатељ нивоа образовања господе која ``укида``..!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самоуништење

08.02.2016 23:50

Веома тешка и нездрава ситуација, с једне стране лоповско -тиранијска власт, са друге неспособна и јалова опозиција. И тако смо најгоре осуђени сви.

ОДГОВОРИТЕ