Сиријски побуњеници пред колапсом

Сиријским побуњеницима прети колапс после успешне офанзиве сиријских режимских снага с руским савезником у провинцији Алеп, пише АФП.

Свијет 06.02.2016 | 20:05
Сиријски побуњеници пред колапсом

То би могло да означи прекретницу у петогодишњем сиријском рату, оценили су аналитичари.

"Сиријски побуњеници и њихови међународни савезници једва да имају могућности да зауставе напредовање снага лојалних сиријском председнику Башару ел Асаду, док су за сада неуспели покушаји почетка мировних преговора под окриљем УН у Женеви", оценила је агенција Франс прес.

"Побуњеници крећу ка силазној путањи и њихов силазак је све наглији", оценио је Емил Хокајем, истраживач из Међународног иститута стратешких студија у Лондону.

Провинција Алеп на северу Сирије, била је главно упориште побуњеника, који су директно имали приступ суседној Турској, која подржава опозицију у Сирији.

Истоимени главни град провинције, бивша економска престоница Сирије, од 2012. године је подељен на два дела. Источни део града је под контролом побуњеника а западни део у рукама режимских снага.

Међутим, владине снаге од тада смањују контролу побуњеника око града Алепа а њиховом овонедељном офанзивом стегнут је обруч око побуњеника у том граду.

"Та офаназива представља прекретницу у рату", изјавио је Фабрис Баланш, француски географ специјализован за Сирију.

Према његовим речима, побуњеници су желели да Алеп и суседна провинција Идлеб постану база за "Слободну Сирији".

"То је сад готово", рекао је Баланш.

"Опсада Алепа представља први знак спектакуларног начина стратешке и ваздушне моћи Русије која је успела да надокнади све недостатке релативно слабе сиријске војске", изјавио је Фајсал Итани из центра Рафик Харири за Блиски исток.

Иако Русија тврди да гађа положаје џихадиста из Исламске државе, сиријски побуњеници и аналитичари сматрају да Русија углавном гађа мете које нису џихадистичке како би ојачала Асадов режим.

Побуњеници и око 350.000 цивила у Алепу сада се суочава с претњом потпуне режимске опсаде, што је тактика која је коришћена за одузимање Хомс од побуњеника.

"Једном делу побуњеника и цивила прети смрт због бомбардовања, као смрт од глади јер немају приступ храни због опсаде", додао је Итрани.

Према аналитичарима, напредак сиријске војске ојачао је и охрабрио Асада који сада може да одбије било какве уступке, чиме је опозицији теже да преговара у Женеви.

У сиријском рату започетом у марту 2011. године погинуло је 260.000 људи.

Извор:Бета /АФП

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

зумба

06.02.2016 19:09

Руси су стално говорили да нападају ИСИЛ а не опозицију Асада.Нису ваљда и Руси поцели лагати као Американци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

06.02.2016 23:58

Брину ме поједине копнене снаге,које се припремају да удју у Сирију. Онда сам наебо.

Name

Михаили Микић

06.02.2016 19:15

Сада ће земље НАТО Пакта да траже од Садата и Русије обавезни ПРИМИРЈЕ за опозицију! Тако су земље НАТО Пакта радије По савјету римског Папе за време рата У ЈУГОСЛАВИЈИ. Чим муслиманима и хрватима пође наопако они одмах од Милошевића траже ПРИМИРЈЕ које искористе за прегруписавања њихове војске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

06.02.2016 20:19

Није теби лако !

Name

ре зумба

06.02.2016 19:27

Не праве Руси по двапут исту греску.....Само би јос фалијо Јоза да измисли Сремски фронт и спреци Русе да иду на Загреб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зумба

06.02.2016 19:48

Још ниси отишао да помогнеш браћи видиш да ће те да по.ушите у Сирији

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

06.02.2016 20:43

Господине Микицу мозете ли мало боље објаснити ову наклоњеност Ирана према Русији.Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микич

06.02.2016 20:55

Обострано ИНТЕРЕС је у питању када се ради о сарадњи Русије и Ирана! Ко први девојци, његова дјевојка. Руси су први пружили руку ИРАНУ коју су Ирачани прихватили и сада је Иран под Руским утицајем!

Name

н

06.02.2016 21:05

Михаило ,час се потписујеш са Микич а час са Микић! Одлучи !!

Name

Хм

06.02.2016 21:08

Кад очисте Сирију, на реду је Ирак.

ОДГОВОРИТЕ