Шта крије тајна Додикових тајкуна?!

Испод радара медија јавности промиче чињеница да се у Тужилаштву БиХ све чешће саслушавају и пословни људи који су блиски предсједнику Републике Српске. По кулоарима се ова чињеница већ тумачи као опкољавање Додика.

Република Српска 06.02.2016 | 21:52
Шта крије тајна Додикових тајкуна?!

Последњих неколико година, с времена на време, као најснажнија бујица, дигне се медијска и друга галама о правосудном прогону председника Републике Српске Милорада Додика. А онда се се све утиша, спласне као да ничег није било. Тако су протекли и последњи дани јануара, али, за разлику од неких пређашњих ситуација, овог пута изгледа да у целој причи нечег има.

Прво су медији блиски Додику лансирали вест да Тужилаштво БиХ тражи проверу свих Додиков банкарских рачуна, претрес просторија у оквиру припрема за спектакуларно хапшење и онда су кренуле којекакве маштарије - што медијске што оних који воле да их зову аналитичарима.

Према сазнањима до којих је дошао НИН, засад је једино тачно да се проверавају банкарски рачуни, али то се, кажу упућени, у свим уређеним земљама ради за многе и то не мора ништа да значи, мада може.

Окидач за ову најновију галаму је вероватно учестала прича о Додиковој куповини виле на Дедињу пре скоро девет година и дизање кредита за тај посао, али годину дана касније, како се тврди.

Саслушаван је и власник банке Слободан Павловић који има и америчко држављанство и ту је изгледа спорно што печат Владе Републике Српске стоји на уговору тамо где му није место. Досадашња објашњења о свему томе у јавности су деловала прилично муцаво.

Још две спорне банке опозиција, а и један део јавности, покушавају натоварити Додику. Једна је ''Бобар'' банка која је након смрти њеног власника одмах отишла у стечај, а власник је био члан руководства Додикове партије.

Ту је по свој прилици пропао новац великог броја предузећа, а највише је изгубљено ''државних пара'' – државних предузећа, јавних фондова и буџета локалних заједница. Друга је ''Банка Српске'' у већинском власништву Републике Српске. Она је у блокади, а јавности још није саопштено о којим се сумама ради и шта је коначно решење за ту банку.

Опозиција је у јавност, осим овога, изашла и са списком од чак 150 афера и тврди да је ту кроз коруптивне и криминалне радње пропало неколико милијарди евра што за малу Републику Српску делује готово нестварно.

На све то Додик учестало одговара да је реч о пројекту урушавања или обесмишљавања Републике Српске и да га желе склонити јер је највећа препрека таквим наканама. Говори : ''Спавам као беба, не могу ме уплашити''.

Ипак, испод радара медија и јавности промиче чињеница да се у Тужилаштву БиХ све чешће саслушавају неки људи из пословног света које колоквијално неки зову ''Додикови тајкуни''.

У кућним и кафанским анализама то се већ види као процес опкољавања Додика. Он сам покушава оставити утисак потпуно мирна човека објашњењем да није наиван и да зна да га одавно прате многе светске обавештајне службе.

Ипак, на домаћем плану често вређа и најдобронамерније када покушавају да поставе питање разјашњења неке од афера. Обично им залепи етикету издајника Републике Српске, па се пристојан свет најчешће клони било каквог јавног дијалога, а медији се овде деле на Додикове и оне друге.

Дабоме, оштра подела на ''издајнике'' (како Додик зове опозицију) и ''криминалце'' (како опозиција зове Додикову власт) пренела се и најшире слојеве становништва и све подсећа на оно време када је Додик 1997. и 1998. године долазио на власт.

Сада су улоге и етикете замењене, али Република Српска једнако трпи – економски и социјални проблеми су у другом плану, а дрштвени дијалог је замењен све примитивнијим сударима две политичке групације. Има и катастрофичних прогноза и слутњи да би све могло завршити и ваниституционалном бробом за власт, некој врсти уличних обрачуна која ће онда свако тумачити на свој начин.

Републику Српску готово нико не посећује, делује прилично изоловано, ако се изузме нека врста врло озбиљне поруке коју вероватно носи чињеница да су у врло кратком року Бањалуку посетиле две делегације – једна Слободарске партије Аустрије, а друга Националног фронта Француске. Обе се убрајају у крајњу европску десницу, а Додик је званично начелу социјалдемократске партије. И једни и други су, како је обзнањено, подржали Републику Српску.

Да ли је то баш требало Републици Српској, шта они реално могу осим реалне вербалне подршке, какву поруку све то скупа шаље у свет. Овде, међутим, постоји уверење да је Додику ова врста пропаганде потребна како би на унтрашњем плану неуким масама поручио како има неке важне међународне контакте и послове.

Ипак, због своје ''међународне активности'' има озбиљне бочне ударе одакле се најмање надао – из своје партије. Наиме, део чланства тражи ''дружење'' са сличним политичким опцијама, а не крајњом европском десницом.

Додик то засад држи под контролом причом да је реч о ''пословима важним за Републику Српску'', али обавештенији хроничари овдашњих збивања тврде да би могао бити врло изненађен побуном дела чланства.

Аутор: Бранислав Божић

Извор: НИН 

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

ако

06.02.2016 10:52

буду овако опкољавали трајаће то бар 100 г .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.02.2016 11:32

Не смију на њега и његове, јер их је пола он већ купио. Упрљани су и ти који би требали да гоне. Испитајте одакле станови, куће, аутомобили одговорним у полицији, судовима, инспекцијама, пореској па да буде све јасно. Могу га скинути само ако он пристане.

Name

барем толико

06.02.2016 13:03

хахахахахахаахах

Name

100%

06.02.2016 14:25

ИДЕ ЉУБОМИР ЦУБИЦ ВЛ НИСКОГРАДЊЕ А ТАЈ ЦЕ ДА ПЕВА КИ СЛАВУЈ

Name

200%

07.02.2016 06:25

Љубо Цубиц је спреман 'објаснити' како је за БАЈУ украо 38 МИЛИОНА КМ на послу асфалтирања путева у Сребреници и Братунцу. Уплацено из ИРБ и прослиједјено Гранд трејду за Бајин тал у кумовој згради. Паре од Телекома опет отисле у Телеком. Само су сада опране и сељак баја се обогатио за сва времена до затвора.

Name

Истина је спора ал достижна

06.02.2016 10:52

Само полако и ситематично до циља. Да буде све црно на бијело. Па да видимо кад све исплива, хоће ли више ишта моћи наш феудалац и остале властеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

051

07.02.2016 11:31

Ниста му не могу... Цовјек има папир да је луд, а кад си луд не морас да одговарас за своје гријехе...

Name

Милорад

06.02.2016 10:53

Ова љевцанска битанга је најобицнији ИДИОТ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

06.02.2016 11:03

Свака част уреднику за преузимање озбиљног, објективног и неострашћеног чланка (када је НИН у питању, овако нешто се и очекује). Треба нам више оваквих садржаја, који су "ни по бабу, ни по стричевима").

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радио 078 Љубић

07.02.2016 07:00

Виђе ли ти Младене ко је потписник текста? Прочешљај мало и прогуглај па види какви су ранији учинци дотичниг "новинара" у бивствовању Баје свих минулих година. Да ли знаш Младене да је дотични био члан неког од Управних одбора Српске радио телевизију још у времену кад је Додик први пут узјахао и растјерао све новинаре - осниваче СРТ? Да ли Младене знаш да је дотични предао Удружење нивинара РС извјесном Јеринићу - тајкуну Додиковог тајкуна Копање? Да ли након свега мислиш Младене да је ово реалан текст а не текст чупања из глиба једног од Бајиних људи и да ли се једним текстом може опрати минулих 20 година? Размисли Младене.

Name

МР

06.02.2016 11:12

Додик је у паници, али у већој паници је Павић. Неки дан сте га чули како се као противи Додику и ставља се изнад ДНС-а, а и изнад скупштине РС, као није за референдум. А већ данас је изјавио за вијести.ба да је за референдум али га треба одгодити. Павић врло добро зна да од референдума нема ништа па мисли скупити који јефтин поен. Па се боји кад падне Додик повуће га за собом. Покушава се свим силама приближити СДС-у. ПАВИЋ МОРА ОДГОВАРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

06.02.2016 15:09

Само нам реците за шта мора Павић одговарати

Name

Драган

06.02.2016 16:23

Саша, ево на примјер за Топлану ПД. Провјери фактуре по којим цијенама му је миљеник добио посао. А у његовом страначком ресору су Воде (брука од афера) и врх врхова Недељко Чубриловић са пословима око путева, пруга.

Name

ОДЗАК

07.02.2016 08:48

ПАВИЦ ЈЕ ПРЕКО ВОДА СРПСКЕ ОМОГУЦИО КРАДЈУ ПРЕКО 3 МИЛИОНА М3 СЉУНКА ИЗ РИЈЕКЕ БОСНЕ КОЈА СУ ЊЕГОВИ ТАЈКУНИ ПРОДАЛИ СТРАБАГУ И ЕУРО АСФАЛТУ ЗА ТРАСУ АУТО ЦЕСТЕСВИЛАЈ ОДЗАК ГДЈЕ СУ ПРИ ТОМ И УЗВОДЈАЦИ НАПРАВИЛИ КРИМИНАЛ ЈЕР У ПРОЈЕКТУ СТОЈИ ДА СЕ ТА ТРАСА МОРАЛА УРАДИТИ ИСКЉУЦИВО ОД КАМЕНА КРЕЦЊАКА ИЗ КАМЕНОЛОМА ТАКО ДА СУ ПАВИЦ И СВИТА УЗЕЛИ ОКО 40 МИЛИОНА НАРОДНОГ НОВЦА А ТРАСА ЈЕ ТРЕБАЛА БИТИ ГОТОВА ЗА 14 МЈЕСЕЦИ А НИЈЕ ЈОС ТАКО ДА ЦЕ ТО БИТИ ЈЕДНА ОД ВЕЦИХ АФЕРА

Name

Притисак

06.02.2016 11:16

Најсмјесније је Дјокиц кад казе да је РС под немогуцим притиском. Па није РС бацва са киселим купусом да га камен притисне. И од кога Дјокицу је притиснута? Демагози. Само народ вуку за нос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

06.02.2016 11:32

Павић ће му доћи главе, чМарко је све издао. Главни је био са Додом у преносу надлежности, чМарко је саставио списак за сјечу глава СДС-совцима и сад би опет да превари Савез за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

06.02.2016 11:44

Пљачкали су 10 година. Није остао ни камен на камену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

06.02.2016 11:46

Изјаве Павића, личе само на неке уцјене. Бира се ректор, па почео уцјењивати мудро, политички. Наумио Кондића вјероватно. Стари, префигани Павић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.02.2016 12:03

Баја је потпуно у праву да се ради о нестанку РС али то долази из вана, а надјен је сигуран метод како це бити унистена, није слуцајно он баја постављен на власт. Знали су тацно ста це да се деси његовом владавином а ево сви смо оцевици. Њихов мото је да те задузе, а успјели су јер елита једино зна зивјети од кредита практицно смо вец под хипотеком и има их јос неписмених који урлицу како је баја спасилац РС, изволите видите ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.02.2016 14:30

Борац, молим те немој необразована, подла и покварена го.на, дакле људско смеће, звати елитом.

Name

КОМЕНТАТОР

06.02.2016 12:26

Хапси багру и лопове не гледај на име, функцију ...........

ОДГОВОРИТЕ
Name

вулер

06.02.2016 12:32

Нико ниста њему не мозе а и не зна, без вањске подрске ниста се не мозе. А лепо је рекао да БиХ воде странци, криминалци и лопови. То је тацно и све прице падају у воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

06.02.2016 13:18

Смијенице га они који су га и довели на власт кад га потросе. А то це уцинити тако да објелодане његове тајне рацуне у иностранству и стотине милиона покрадених од градјана РС.

Name

Не чмарку

06.02.2016 12:55

Чмарко је љига највећа очекујем да ће га снсд напокон одјебати,па после тога он и његови кадрови могу да по....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ргу

06.02.2016 13:38

Ових дана је на реду Буда Станковић-кум и кумче Драган Станковић, помоћник дир. Кољеновића у РУГИПП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

06.02.2016 23:31

Колико тих кумова, а сви исти...Ранко, Радишић, Будо Станковић...

Name

ре ргу

06.02.2016 13:59

Из твојих уста у Бозије уси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оси

06.02.2016 14:38

Кад напуни ћуп пара отићи ће сам .Тако нам треба кад незнамо цјенити своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

06.02.2016 15:06

Цињеница је да нема оног ко је у политици да није крао у протеклих двадесетак год.Ко це ту кога да хапси и позива на одговорност.Цист примјер Радонциц.Он оптузио Изетбеговица за убиство Целе и сад само тразе нацин како да га пусте а да Изетбеговиц не буде и оптузен .То је у Рс исто,сви знамо ста је СДС радио и ови из савеза прије губитка власти.Краду и сад гдје су на власти а ови наставили послије.Сви су постали милионери а народ довели до глади.Сутра да додју на власт све прице о криминалу и корупцији биле би заборављене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан БЛ

06.02.2016 15:42

Немојте да заборавите Ланацо Бања Лука,фамилија Ниниц,највеци пераци новца СНСД-а.Без њих као да ниста нисте урадили.Дрварски дрекавац Спириц активно уцествовао са босс-ом фамилије Ниниц по имену Небојса у криминалним радњама и предизборним активностима,везаним за криминалне радње и куповину "папака". За вријеме Антона Касиповица наведена фамилија касирала је преко 60 милиона КМ од Министарства просвјете...Има тога много...ПОЗОВИТЕ НЕБОСЈУ НИНИЦА НА РАЗГОВОР У СИПУ И ТУЗИЛАСТВО БИХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

06.02.2016 15:50

Јос једна небулоза у низу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продимљена кост

06.02.2016 16:12

Све ми је нејаснија ова ситуација са хапсењима по РС ,као 150 афера па су јос послије додали а истаге као иду а јос ниста па незнам. Паде ми на памет да Миле има авион па да није га понудио Мектицу а овај прихватио и као истраге иду ал неиду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

07.02.2016 12:00

Из Ф. К. Велез у Невесињу потросено преко милион КМ, а ни лопту нису купили. Сиљеговиц руководио. Нову управу хаос доцеко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

07.02.2016 12:06

Додикови тајкуни контролису судове и све је корумпирано.Судије су сарадници мафије.Ево напримјер водја мафијаског клана познатог као Мркоњицки клана Младен Миловановић звани Каја у Бањалуци је купио Трзницу па Цистоцу и остала комунална предузеца.И сад Бањалуцки судови умјесто да се баве борбом против мафије они су у рукама мафије боре против ојадјених и осиромасених градјана који због лосих економских прилика нису у стању да плате комуналне услуге цији је власник мафија.Ево неки дан се у мојој згради убио пензионер јер су досли мафијаски изврситељи да пљене ствари због некаквог дуга од 61 мараку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицимури

07.02.2016 12:28

А Каја ће на то очитати који оченаш, бројаницу вратити и рећи : шта му ја могу? То су наше патриоте!

Name

позив психијатру за горана

07.02.2016 15:23

Горане будало одваљена без бубрега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гогију

07.02.2016 18:22

Надам се да ћеш лову коју си покро да дајеш за бубреге, храни псето да те уједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.02.2016 21:52

Значи да тај Горан говори истину за Ланацо.

Name

Опело

07.02.2016 22:45

Нико, баш нико нас неће тако успјешно сахранити као тај тип из Бакинаца. Цијелу Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

08.02.2016 12:43

Никад у историји није ни једно тузиластво овавјеставало сваки дан ста ради докле је стигла истрага кога це ухапсити ко је следеци и тако даље Мектиц се јавно хвали да це ухапсити Милорада Додика па према томе то је супља прица па колоко га воле и итз тузиластва а и ови србски преставници у сарајеву давно би он заврсио у прдекани али оцито прицају небулозе немају доказе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једносмјерна карта

08.02.2016 23:21

Јадни смо да јаднији не можемо бити.Ни здраве критичне масе , ни интелигенције на челу која би народ повукла. Полуобразовани и приучени у свим нивоима структуре власти, медиокритета на лопате. Ни сопствени српски језик не знају правилно да користе, а о познавању бар једног свјетског језика да и не помишљамо. Умни људи нестали. Побјегло одавде што је памети могло. Није добро и задуго неће бити, јер оздрављење ако му шансе имало има трајаће дуго, предуго. Хвала свима из СНСД-а, посебно оним који су најистакнутији, хвала њиховим коалиционим партнерима, хвала грађанима појединцима који им вјерно дају гласове и тако нас довели у ово стање друштвено-политичког лудила. Утрли су нам сигуран пут за "свјетлију будућност". Ово је стање менталног клања. Не желим бити дио стада које блеји. Ствар сам преломио и кофер отворио...збогом.

ОДГОВОРИТЕ