Мине, терористи и лопови на сваком ћошку

Најпопуларнији британски интернет портал који се бави савјетима за путовања ГОВ.УК описао је Босну и Херцеговину као изузетно несигурну за посјету или одлазак на одмор.

Босна и Херцеговина 06.02.2016 | 07:22
Мине, терористи и лопови на сваком ћошку

По њиховим анализама разлози за такву оцјену су вишеструки, а крећу се од константне пријетње терористичким нападима, до развијене мреже лопова који циљају странце.

На првом мјесту као опасност по туристе, посебно са британским пасошем, који наводно могу бити чешћа мета од осталих странаца, наводе се управо терористички напади. Посебно је наглашен напад у Рајловцу и убиство два припадника војске БиХ, те напад на Полицијску станицу у Зворнику.

Остоја Барашин, директор Туристичке организације Бањалука, казао је како су такве оцјене направиле огромну и немјерљиву штету бх. туризму.

"Статистика не потврђује њихове препоруке, туристи никад до сада ни у ком контексту нису били угрожени овдје, није било ниједног инцидента који би то потврдио. Ти терористички напади које су они навели су били усмјерени против институција, не против туриста, и реално пуно горе ствари се догађају широм свијета. Видјели смо шта се догађало у Паризу, Турској и Египту", рекао је Барашин и истакао како са сигурношћу тврди да коментар и оцјена споменуте странице нису били добронамјерни.

Даље у тексту овог реномираног интернет портала стоји како ниво криминала није превише висок, али да постоји велика опасност од џепароша, који вребају странце на локацијама популарним за туристичке посјете, а као најопаснији град наводе Сарајево. Туристи који јавно показују богатство, велике количине готовине су у посебној опасности због, како наводе, великог броја спретних лопова, док скупоцјени аутомобили страних регистарских таблица врло брзо "нестају" и никад више не буду пронађени.

Асја Хаџиефендић-Мешић, портпарол Туристичке заједнице ФБиХ и Туристичког удружења БиХ, казала је да се ради о злурадости са дебелом позадином.

"Кад сте ми рекли шта су све написали - ја сам помислила да се ради о Сирији, а не о нама. Ту се ради о ружним кампањама, које смо имали и од стране наших комшија, гдје су тамошњи медији о БиХ писали да је само питање дана када ће све експлодирати, што је, наравно, одмах довело до тога да су бројне агенције које су већ имале резервисане аранжмане у БиХ исте и отказале", казала је Хаџиефендић-Мешићева.

Она је истакла како су се генерално многе ствари промијениле у свијету од новембра прошле године и терористичких напада који су задесили свијет.

"Није Босна ништа мање ни више несигурна од других земаља. Осим тога, за разлику од већине земаља и њиховог становништа, наши људи су увијек спремни да туристима учине услугу и оду до банке да им размијене паре, нађу смјештај, помогну ако изгубе документе и нађу се у свакој невољи", рекла је она.

Британци на ГОВ.УК, упркос реално тешкој ситуацији с минама, у БиХ дебело претјерују, па тако наводе да се ни у којем случају не прилази разрушеним зградама, чак ни у самом центру града јер и у њима могу бити минско-експлозивна средства.

И за крај, почастили су нас честом могућношћу протеста који могу довести до насиља и могућношћу хапшења особа оптужених за ратне злочине који се могу догодити у било којем тренутку на територији читаве земље, а који такође могу довести до немира.

О лошој намјери или незнању британских новинара можда и најбоље свједочи чињеница да је свјетска туристичка организација БиХ уврстила на 6. мјесто свјетске листе по повећању броја туриста за 28,2 одсто у 2015. години.

Извор: НН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

зумба

06.02.2016 06:37

Колико су они пустоси оставили у својим бивсим колонијама....цак је фасизам био хуманији од њиховог колонијализма који је трајао стољецима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

06.02.2016 06:41

Британци су толом рата показали своје право лице у Витезу и Ахмицима. Цак су и документали неким властитим филмовима колики су непријатељи. Засто би ме обда цудили ови натписи о несигурности у БиХ. Уклапа се у њихову дугороцну политику према Босни. Једном дусман, увијек дусман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

06.02.2016 07:02

Све су слагали осим МИНА али имаји и у Хрватској висе него код нас...Терориста има висе у Европи него код нас,а дзепароса и крадљиваца такодје..У Италији или Спанији не краду само новцанике него и фелуге са аута...Парис, Брисел, Бец има терориста скоро колико и Сирија али то нису објавили..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма дај

06.02.2016 07:47

Тацно тако.Проблем код Британаца је да су свуд у свијету само биједу и белај оставили па нису нигдје добродосли и онда несигурне дрзаве...

Name

Пасха

06.02.2016 10:26

Није фелуге вец фелге.

Name

XXXXXЛ

06.02.2016 08:20

Они говоре о џепарењу, а њихова краљица на круни носи највећи дијамант украден чини ми се у Авганистану. Али то су Енглези то је њима дозвољено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.02.2016 08:29

Чиними се да су управо Енглези криви за овакво стање како пишу њихови авиони и шпијуни су бомбардовали Србе да би добили што су добили шта кукају сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

06.02.2016 08:34

Колико су Британци у праву или нису,мозе видети свако ко зна да користи оци и уси. Ста би инаце требао да мисли неко са стране о дрзави у којој се свакодневно десавају анормалне ствари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЏАБА ИМ КРАЉИЦА

06.02.2016 08:40

БОЖЕ МЕ ПРОСТИ, РУЖНИЈИХ ЉУДИ ОД БРИТАНАЦА НЕ ВИДЈЕХ НА ОВОМ СВИЈЕТУ. БИО САМ У ЛОНДОНУ, ПРАВИ БРИТАНЦИ, ПЈЕГАВИ, РОЗИ КО КРМАД, А ЗУБИ РУЖНИ ДА ТЕ БОГ САЧУВА. ДОЖИВЉАВАЈУ СЕБЕ КАО НАДНАЦИЈУ, АПА КЛАСА, БАШ ЗБОГ ВИШЕ СТОЉЕТНЕ КОЛОНИЈАЛНЕ ТИРАНИЈЕ. МА ОДУВИЈЕК СУ БИЛИ НЕШТО ЗАСЕБНО, ТАКО ЈЕ ТО КАД СИ НА ОСТРВУ А ВОДИШ СЕ ПОД ЕВРОПОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паусалне оцјене

06.02.2016 08:58

Као прво мислим да је овај цланак наруцен, јер на првом мјесту се спомиње тероризам. Као друго, скоро 90% минираног подруцја је ознацено универзалним ознакама, тако да и неписмени мозе то разумјети. Уз ово бих нагласио да су минирана подруцја на непроходним подруцјима и исто тако нису уврстени ни на ЈЕДНУ туристицку мапу. Треце, волио бих да ми та агнеција надје које су то јос увијек срусене зграде (додусе има куца јос увијек) након 20 година од престанка ратних дејстава. А само будала мозе тразити несто интересантно у срусеним куцама. Лопови? У самом Лондону има лопова, дзепароса и криминалаца висе но сто БХ има становника. И на крају, колико сам примјетио и БЛ, и СА, и Мостар, и Медјугорје су веома посјецени од бас енглеских туриста. Да не спомињем рафтинге на Врбасу, Неретви, или цистоцу Уне и Сане. Све ме ово наводи на тезу да је цланак наруцен да се дестабилузује једна привредна грана у БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

06.02.2016 09:25

Британци не могу носа помолити у Аргентини након Фокландских острва и то 30 година од тада.Па само сједе и оцијењују које су им туристичке дестинације пожељне а које не.Гдје зас..у ту и не иду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.02.2016 09:34

Е баш се нашо Енглез да некоме тражи ману. Нација која ништа у животу није направила, него ОТЕЛА. Душманка Мајкић је у поређењу са "чистокрвним" енглеским женама АВИОН, Топ Модел...

ОДГОВОРИТЕ