Најновији детаљи изручења Милошевића

Добитник Пулицерове награде, један од најугледнијих британских новинара и спољнополитички уредник Гардијана Џулијан Борџер ових дана објавио је књигу Касапинов траг (Тхе Бутцхер’с Траил), о потрази за оптуженима за ратне злочине на просторима бивше Југославије. 

Србија 05.02.2016 | 12:40
Најновији детаљи изручења Милошевића

У књизи коју је, како каже, писао годинама и припремао још као ратни извештач са Балкана деведесетих, Борџер износи досад непознате детаље о лову на Ратка Младића, Радована Караџића, Анту Готовину, али и о раду америчких и британских шпијуна у Београду, Бањалуци, Загребу, Сарајеву. Недељник у свом новом броју преноси причу о лету Слободана Милошевића за Хаг!

Извори Недељника из врха обавештајних служби потврдили су нам да су бројне Борџерове информације аутентичне, посебно део који се односи на прислушкивање, праћење и сарадњу са нашим обавештајцима. Из тог разлога, овај часопис преноси најзанимљивије делове књиге Касапинов траг, како би се овај део наше историје осветлио и са британске стране.

После дугих преговора, бивши председник Слободан Милошевић нашао се 28. јуна 2001. у комбију праћеном само једним мерцедесом. Око 19 часова, стигли су на Бањицу, где су га чекала три хеликоптера, али и Кевин Куртис, истражитељ Међународног трибунала. Био је ту и нови министар унутрашњих послова Душан Михајловић, који је желео да зна колико ће времена требати да се Милошевић одмах пошаље ван земље. Куртис је рекао — двадесет минута.

Михајловићу је то било превише. Али права су морала да му буду прочитана, инсистирао је Куртис. Ово мора да буде право хапшење, казао је, све док се неко није досетио да председник Војислав Коштуница уопште не зна шта се догађа.

Куртис је изашао да сачека Милошевића. Хашки оптуженик је изашао и са подсмехом рекао: “Свака вам част. Можете да платите ове људе”, показујући на затворске чуваре. Управо ће ту, док је залазило сунце, Куртис прочитати Милошевићу његова права и оптужницу.

Бивши председник играо је неку своју игру: прекидао је преводиоца тражећи му цигарету и распитујући се где је научио тако добро да говори енглески. Онда је, на путу до хеликоптера, поново застао. “Знате ли да је данас Видовдан, Срби?“, запитао је. Потом се пребацио на енглески. “Свиђа ли ти се овај посао?”, питао је Куртиса. “Шта радиш овако, у слободно време, кад не хапсиш невине људе попут мене?”

Гледао је Београд, последњи пут, док је хеликоптер прелетао преко Саве, и потом поново тражио цигарету. Куртис му је рекао да пушење није дозвољено, али Милошевић је показао прстом на пепељару у хеликоптеру. “Ја сам ионако власник ове летелице“, казао је.

Милошевић се распитивао куда иду, и када је чуо да га пут прво води у Босну, у Тузлу, поновио је “Босна” готово са презиром, као да то није довољно достојна дестинација за његово путовање. У Тузли, у кампу “Еагле”, сачекао га је поручник Енди Милани, заповедник “делта форс” одреда.

Један војник га је снимао, а онда је Слободан Милошевић почео с њим да разговара о томе како је најбоље снимати, који је најбољи кадар и како се користи зум. Најзад је стигао авион, БАЕ 146 Краљевског летећег одреда, исти онај авион којим је тело принцезе Дајане допремљено у Британију након њене смрти у Паризу 1997. године.

Слетање на аеродром у Ајндховену, близу холандско-белгијске границе, није пропраћено фотографијама. Био је ту само један фото-репортер, из Хага, али је заборавио да стави филм у стари апарат. Историја тако неће запамтити ту фотографију.

Извор: Недељник

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

добровољац 1991

05.02.2016 11:54

Кад тад неко ће одговарати за изручење Предсједника Милошевића, а то што су га изручили на Видовдан Бог им никад неће опростити. Придружиће се у паклу бившем вршиоцу дужности на мјесту премијера Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@добровољац

05.02.2016 18:48

Ти си само крао фризидере и један си од оних малоумника који су гласали за Милосевица а не зна да је Милосевиц мрзио Србе из БХ,да нам је санкције ударио,издао кад је било најтезе а да не говорим како је нас народ пролазио медју србијанцима ко бос по трњу,како су насе зене и дјецу мрскали,говорили да не прицају ијекавицу и нема каквим гадостима се нису слузили.И дан данас они мрзе Србе из БХ али ти си глуп ко ку.ац. Милосевиц не само сто је крив за насу пропаст него и за крадју и мислио је да це се он и његова баба Јула и дрогирана дјеца извуци. Отето проклето.Нека гори у паклу као и сви цланови његове болесне породице.

Name

Братунац

05.02.2016 12:20

Добровољац.. Ти си пуко ко тиква..у ком ти свјету зивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грго

05.02.2016 12:43

Питање је у ком ти свијету живиш, а не он билмезе један.

Name

Михаило Микић

05.02.2016 13:19

Изручење Слободана Милошевића Хагу по оптужници МЗ на велики СРБски Празник Видовдан је највећа срамота СРБског народа. Ако је Слободан Милошевић био крив за грехе које су њему непријатељи Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота стављали на душу, тада је ГРЕХЕ Слободану Милошевићу требало доказати и СУЂЕЊЕ организовати у СРБији. На тај начин СРБи и други људи који су били за СЛОБОДАНА Милошевића праћењем његовог суђења ослободили би себе од многи заблуда са којима су они живјели. Овако је Суд У Хагу направио од Слободана Милошевића СРБског Родољуба и Мученика. Народ би праћењем суђења очистио себе од "заблуда" У којима је живјео. Овако је испало да они који су Слободана Милошевића уз помоћ улице и страни обавештајни служби свргли насилно са власти својим радом: понашањем и дјеловањем само доказали домаћој и страној јавности народне сумње да они по много чему НИСУ ништа бољи и способнији од СЛИБОДАНА Милошевића У вођењу државни послова већ НАЖАЛОСТ многи од њих су били пуно, пуно гори, глупљи и неспособнији у вођењу били какви државни послова од СЛОБОДАНА Милошевића. Појединци су били обични авантуристи и политички аматери, ИЗДАЈНУЦИ И ТУЂИ ПЛАЋЕНИЦИ! Није то нажалост први пут у ИСТОРИЈИ СРБије да она своје грађане излучује туђим земљама. СРБија је тако исто урадила 1941 године када је она без суда и суђења на тражење Енглеза ухапсила Принца Павла Карађорђевића. Затим је СРБија Принца Павла Карађорђевића и његову породицу преко Грчке ИЗРУЧИЛА Енглеској под оптужбом због СИРАДЊЕ са непријатељем. У ствари шта се десило? Принц Павле Карађорђевић као кумче енглеске Краљевске куће није био по сваку цијену на штету СРБског Народ и други грађана Југославије за рат са Хитлером и Њемачком, Мусолинијем и Италијом како су то Енглези од Југославије и Принца Павла тражили. Због тога "греха" Енглези су одмах после изручења ид стране СРБије Принца Павла спровели и држали затвореног у Африци, а МЗ Милошевића У Хагу. Зато историју треба писати ОБЈЕКТИВНО да она буде од помоћи, а не на штету СРБскиг Народа. Историје је учитељица живота и НАРОД који попут СРБа НЕПОЗНА своју историју Законом Живота је осуђен да ИСТОРИЈУ понавља док своју ИСТОРИЈУ не упозна или док попут СРБа због свог незнања небуде толико пуно страдао да због греха наших родитеља и унуцима зато зуби трну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре братунац

05.02.2016 13:26

Вријеме ће показати ко је у праву.Кратко памтимо,а и кратко гледамо у будућност и није онда чудо што олако судимо.Сви смо ми на овај свијет дошли грешни и такви ћемо и отићи,неко мање,неко више,сам БОГ зна колико,он ће нам на крају свима судити како смо заслужили,између осталог и за сваку изговорену ријеч,а до тада на тај ће се догађај различито гледало прије 15 година него сад и него штоће се гледати за 10,20 година.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

05.02.2016 14:33

Они који су збацили са власти Слободана Милошевића очекивали су од Запада да ће зато СРБију да помаже барем идући сто година. Многе будале су повјеровсле у такве приче да ће после рушења СЛИБОДАНА Милошевића са власти у СРБију доћи возови и камиони нативарени са бијелом техником, храном итд. Умјесто тога добили су кур.. да избију себи са правом очи које не виде и мозак који не умије да нормални и здраво размишља. НИКАДА СЕ СТАРА КУЋА НЕ РУШИ ДОК СЕ ПРИЈЕ ТОГА НОВА НЕ САГРАДИ!

Name

Ре Добровољац

05.02.2016 14:25

Пуко си ко сифон још ти глава напумпана од њега халлоооо 2016 је тражи посао наједи се као цовјек за свако зло се одговара па ти изволи

ОДГОВОРИТЕ
Name

добровољац

05.02.2016 15:02

Милосевиц је крив сто је лагао србе. Све нас је издао. Обецао је заститит Книн, Банију, западну Славонију и онда оставио на милост и немилост крвницима. Добро је просао како је заслузио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

05.02.2016 15:41

ДОБРОВОЉАЦ? Није Слободан Милошевић "СРБе лагао" јер СРБа данас пуно нема. Осим тога и оно што СРБа има ти си више СРБи из интереса него што су они заиста у души својој СРБи: Православци и Светосабци. СРБи су постале обичне рачунџије који немајући математику гледају само свој личне интереср. Колико је СРБа из Босне и Крајине током рата живјело у СРБији док су ДОБРОВОЉЦИ из СРБије долазили у Босну и Крајину да њихове куће чувају да их не попале муслимани и хрвати? Ни броја се НЕЗНА. Слободан није имао са киме своје планове да оствари. ПОГЛЕДАЈТЕ СРБе данас. Због своје неслоге, мржње, зависти и примитивности, јер мржња и завист је особина примитивни људи, постали су смеће свијету по коме свака фукара некажњено гази. Зар су то СРБи? За мене нису. Они већином осим свог порекла ништа друго немају са СРБством: Православљем и Светосављем, својим Светим Прецима и Светим Савом. Част изузецима! Они су појединци!

Name

Реалан

05.02.2016 15:04

Зивио Слобо Милосевиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре2 добровољац

05.02.2016 16:15

Штитио је он Србе гдје је год могао и и више него што је било реално али нас није могао заштити од нас Срба самих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светац

05.02.2016 17:57

Не дирај у светог Слободана Милосевица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално стање

05.02.2016 20:19

Милосевиц,као и Тудјман,Изетбеговиц и Таци је КРИВ за пропаст сопственог народа.........Хтјели ви то схватити ил не.......Све те лудацк вòдје пове ле су људе преко ивице амбиса у смрт.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаили Микић

05.02.2016 21:31

РЕАЛНИ СТАЊЕ је такво да Милошевића никада НЕМОЖЕТЕ поредити са вјерски фанатиком Алијом Изабеговићем који је тражио исламску чисту Босну, нити са бившим припадником партизанског покрета Фрањом Туђманом коме је при крају живота дошло из дупета у главу да он није Југославен већ прво хрват а затим све други по животној потреби. Нажалост, СРБи се југославенства и комунизма највећим својим дјелом ни данас нису одрекли. Због тога Милошевић није имао са киме да брани СРБске народне интересе већ је Слободан М. био од "СРБа" ЈУГОСЛАВЕНА натјеран да брани Југославију коју нико други осим СРБа није хтио. Други нико није за ЈУГОСЛАВИЈУ попут СРБа НИ КАПИ СВОЈЕ КРВИ НИ ПРОЛИО. Зато Милошевић није могао успјешно да обнови Савину Свету СРБију!

Name

Истинито и Болно

06.02.2016 19:29

Затупљени сте,као и добар број срба.Јер,према својим заслугама Милосевиц је заслузио споменик у центру Загреба.Упропастио је Србију,унистио привреду,изгубио њене територије.Када је покренуо рат,сменио је,или пензионисао,све људе способне да се носе са ситуацијом.А довео је на њихова места разне кретене,који су само погорсали ситуацију, а рат претворили у пљацкаски поход.Пио је са Тудјманом кафицу у Карадјордјеву,са њим отварао заједницке рацуне у иностранству на које су износили покрадене паре,и потписивао примирја сваки пут када је хрватска И босњацка страна била угрозена,а српску војску врацао на поцетне полозаје.Саботирао је србе у Босни,зелеци да им наметне своју команду,увео им је блокаду на Дрини!! Помогао је Алији да створи Босњацку нацију у Босни,Ц Гори и Сандзаку(која до тад никад није постојала),тиме сто је избацио цак и оне муслимане који су хтели да формирају заједницу: Срби исламске вероисповести!!!Са западом и Алијом је намерно договорио злоцине над муслиманима(приписујуци их тобозе цетницима) ,да би муслимане заувек раздвојио од Срба,сто је и успео!!! У Крајини је поставио команданта који је имао задузење да дезорганизује трупе и поцетком Олује преда територију хрватима.Све исто и са Косовом.Остајао је глув на упозорења обавестајних слузби да се сиптари наорузавају,нити је дозвољавао полицији да их хапси због тога.Дозвољавао им је да не плацају порезе,потросену струју,да озбиљније организују сверц и продају дроге,а од тих пара су куповали нове колицине орузја.У протеклом рату изблатио је: Српски дух народа,српске патриотске песме,цетнике и сву српску светлу историју до тада,показавси целом свету да су срби најгори народ на планети!!!Договорио је са НАТО пактом бомбардовање СРЈ 1999 год.Одвео је Србију у пропаст,која назалост ни сада нема границе,а вама:хрватима,сиптарима и босњацима омогуцио да имате дрзаве у границама које никада пре 1991 год.нисте имали И омогуцио вам да сада будете то сто јесте.И како га сада ви сви онда мозете пљувати кад је,уствари,он вас истински херој и јунак???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.02.2016 20:38

ИСТИНИТО И БОЛНО јесу твоје ИСТРОШЕНА ПРИЧЕ страних обавештајних служби са којима су они преко СЛОБОДАНА Милошевића сатанизовани СРБски Народ. Зато такве приче за дјецу више нигдје немогу да прођу. Прочитајте шта је грађанима крње Југославије Слободан Милошевић поручио прије последњих избора. Све што је он видовито предказао то се и обистинило а његово храбро држање у Хагу пред непријатељима Бога и СРБства од мене као СРБина заслужује свако поштовање иако никада нисам био попут тебе Слободанов следбеник. Поштовао сам Слободана Милошевића који је био по вољи народа изабрани ПРЕСЈЕДНИК СРБије и ништа више од тога. Из његовог живота се јасно види да је тешко сваком вођи кога СРБи воле. Због издаје од стране СРБа Милошевићу би било боље да се није никад не родио. А Слободана су СРБи многи заиста вољели!