Моћне биљке којима је потребно само шест сати да пречисте ваздух у соби

Да би ваздух у простор у коме живимо био квалитетнији, важно је да два до три пута дневно направимо промају у стану. На тај начин ваздух у простору у потпуности ће бити промењен, али постоји још нешто што нам може помоћи да сачувамо здравље - кућне биљке.

Занимљивости 05.02.2016 | 09:55
Моћне биљке којима је потребно само шест сати да пречисте ваздух у соби

Да би били расположени, али и да би организам нормално функционисао потребно нам је много кисеоника. Одређене врсте собних биљака могу нам помоћи да прочитимо ваздух у стану. Биљке луче изузетно корисне негативне јоне који нам помажу да будемо витални, здрави, али и значајно утичу на смањење нивоа хормона стреса - каже примаријус доктор Петар Боровић.

Управо зато требало би да размислите да набавите неку од ових биљака, које не само да ће улепшати простор у коме живите већ ће и прочистити ваздух. Научници америчке НАСЕ утврдили су да ових шест врста биљака толико моћне, да им је потребно само шест сати да пречисте вазух од штетних материја.

АЛОЕ ВЕРА

Дејство: Упија формалдехид и вишак угљендиоксида и значајно подиже ниво кисеоника у простору. Само једна саксија ове алое вере има исти учинака као девет биолошких прочишћивача ваздуха.
Одржавање: Алое вера захтева светло, али јој не одговара превисока температура. Идеално би било да температура буде око 20 степени. Не подноси много влаге па је не би требало заливати више од једном недељно.

ЗЕЛЕНИ ЉИЉАН

Дејство: Одлично упија отрове из ваздуха као што су формалдехид, угљен моноксид и бензен. Једна саксија ове биљке може да пречисти простор од 200 квадратних метара.
Одржавање: Зелени љиљан је јако захвалан за одржавање. Подјенако добро подноси и светлост и хладовину. Идеалан је и за канцеларије, јер му не смета нередовно заливање.

БРШЉАН

Дејство: Бршљан уклања 60 одсто плесни из ваздуха и 58 одсто честица од фекалија за само шест сати од стављања у простор. Такође, уништава и гљивице.
Одржавање: Брзо расте и лако се адаптира на све осим на врло високе температуре.

ЉИЉАН МИРА

Дејство: Ова кућна биљка одлично филтрира отрове из ваздуха, као што су бензен, формалдехид и триклоретилен. Такође, пречишћава алкохоле и ацетоне из ваздуха.
Одржавање: Веома отпорна биљка. Успева у скоро сваком простору, једино што је важно је да се зими заштити од замрзавања. Залива два пута недељно и прија му прскање лишћа. Не шкоди му ни нередовно заливање, јер корење има способност складиштења воде и хране.

СВЕКРВИН ЈЕЗИК

Дејство: Свекрвин језика је познат као биљка која производи највише кисеоника, посебно ноћу, па се препоручује за спаваће собе.
Одржавање: Врло је отпорна и треба јој мало светла за фотосинтезу и мало воде. Толерерише и сув и влажан ваздух, али је ипак немојте држати испред вентилатора или клима уређаја.

ФИКУС

Дејство: Посебно је делотворан у пречишћавању ваздуха од формалдехида.
Одржавање: Фикус није захтеван за одржавање. Не треба му много светла, па може стајати у углу собе али, припазите ако имате малу децу, јер његови листови могу бити отровни.

Блиц жена

Коментари / 0

Оставите коментар