Видео: Нолетов потез каријере! Ударац који је промијенио историју!

И завео нови тениски поредак! Да није било једног чудесног потеза у каријери Новака Ђоковића, она можда не би била импресивна каква је постала.

Тенис 05.02.2016 | 19:00
Видео: Нолетов потез каријере! Ударац који је промијенио историју!

Полуфинале УС Опена против Роџера Федерера 2011. године донело је праву спортску драму, зачињену понашањем публике у Њујорку, која је од почетка здушно стала на страну свог љубимца из Швајцарске. И не чуди, пет пута је пред њом подизао пехар, а смешио му се и шести. У петом сету је водио са 5:3, имао огромних 40:15 и сервирао је за тријумф.

Новак је наспрам себе имао најбољег на свету, а и више од десет хиљада навијача, који су већ славили нови Федереров успех. Међутим, ма колико та ситуација не била фер, у њему се нешто преломило.

Уместо предаје, што би учинили многи, или беса, што би неки имали као једини одговор на тако неправедну ситуацију, он се - опустио.

Уследио је потез који ће се памтити и дуже него што ће трајати Ђоковићева каријера.

После бројних повика „Роџер! Роџер!“, Федерер је за титулу сервирао силовито, а Новак је у делићу секунде схватио да лоптица одлази у његову десну страну.

Форхенд који је извео послао је дијагонални пројектил, који је Швајцарца оставио непомичног, а публику утишао.

Историја тениса је баш тог тренутка почела да се мења.

Новак се смешкао.

И ситуацији у којој се нашао.

И пристрасним навијачима.

И лакоћи повратка тишине.

А и величанствености сопственог умећа.

Окренуо се ка трибини иза себе и подигнутим рукама, насмејан, позвао људе да мало навијају и за њега.

Није их све придобио тада, али је схватио да никада и неће успети да све љубитеље белог спорта има на својој страни. Опустио се - и кренуо ка историјским подвизима.

Од оних 3:5, стигао је до 7:5 и трофеја.

Од тог дана Федерер, који је имао две везане меч лопте, освојио је само још један гренд слем, 17. титулу подигао је Вимблдону 2012. А Новак?

Новак је од тог форхенда освојио двапут УС Опен и Вимблдон, а у четири наврата Аустралијан опен.

Тенис, једноставно, више није исти после тог ритерна.

Федерер омаловажавао Новакову мајсторију

Роџер Федерер није хтео да призна да је Ђоковић извео маестралан потез.

"Мислите да је он тако ударио лоптицу јер је био самоуверен? Да ли се ви то шалите са мном? Мислим... стварно. Ко још плански игра тако на меч лопту? Можда он... Ја, вала, никада нисам", рекао је Федерер.

Ђоковић: Најбољи ударац у каријери

"То је била важна тачка преокрета", рекао је о том мечу и том ритерну Ђоковић, додајући: "Понекад постоје моменти који све промене. Био сам бесан тада. Само што сам испустио сервис-гем. Био сам бесан и на публику. Роџер је спортска легенда због успеха, због онога што је на терену и ван њега, па је често омиљен код публике. Али, мени је било тешко. Нећу да лажем. Али, не можете да сваљујете кривицу на публику. Треба заслужити њихову подршку. А како је пети сет пролазио, навијачи су били све гласнији. Али, нешто у мени је то прихватило. Изгубио сам поен на 30:15, суочио се меч лоптом и рекао себи: "Ок, сад ћу да дам све од себе. Нема смисла да будем бесан више. Сада више нема смисла". То су моменти када морате да извучете нешто из своје маште. Имајући у виду околоности у којима сам био, то је најбољи ударац који сам извео у каријери".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сасда

05.02.2016 18:36

Онако искрено: Говори се о 'потезу који је промјенио историју' Коју историју /? Људи моји тенис је индивидуални и јкако скупи спорт резервисан само за богатасе а ми се одусевљавамо. А нецу да помињем да Новак не плаца порез у Србији него се 'склонио'[пријавио се] у Монако да плати мање пореза него сто би платио у Србији

ОДГОВОРИТЕ