ЕЛ: Море, Звездо, ''згази'' те Турке!

Оно што све у Црвеној звезди највише брине јесте да ли ће Дејан Радоњић моћи да рачуна на комплетан састав у великој борби која предстоји. Таренс Кинзи је преседео меч са МЗТ, у уторак је одрадио први тренинг после краће паузе због повреде, док је Квинси Милер пут Истанбула кренуо са високом температуром.

Кошарка 04.02.2016 | 18:20
ЕЛ: Море, Звездо, ''згази'' те Турке!

Фенербахче је ове сезоне недостижан ниво, друга димензија. Ефес је још у првој утакмици био зрео да падне на колена, а после рушења Галатине тврђаве прошле године дошло је време да Истанбул поново буде покорен. Овог пута на терену Дарушафаке (19.30, ТВ Спортклуб).

Оно што све у Црвеној звезди највише брине јесте да ли ће Дејан Радоњић моћи да рачуна на комплетан састав у великој борби која предстоји. Таренс Кинзи је преседео меч са МЗТ, у уторак је одрадио први тренинг после краће паузе због повреде, док је Квинси Милер пут Истанбула кренуо са високом температуром. Али, дозвола лекарског тима да отпутује већ уноси велики оптимизам.

За кошаркаше Црвене звезде шесто коло Топ 16 фазе Евролиге донеће можда и најнезгодније гостовање у овом тренутку. Незгодније чак и од оних која тек следе Уникахи, Фенербахчеу, Локомотиви и Цедевити. Јер након последњег евролигашког успеха над Локомотивом Јоргоса Барцокаса црвено-белима је по први пут „налепљена“ етикета фаворита на противничком терену.

Дарушафака је после првих пет рунди и даље без победе, а према неписаним правилима, клуб који би чак могао да почне да пакује кофере и опрошта се од елите мораће да узме меру бар једном противнику и отежа му пут до следеће фазе. А на Малом Калемгедану се надају да то неће бити они. Тренер Дејан Радоњић има и другачије размишљање.

"Не размишљамо о томе да ли ће они некоме скинути скалп или не, већ размишљамо искључиво о томе да су били конкурентни у готово свим мечевима до сада, а пошто је рана фаза такмичења - они могу да се укључе у борбу за неко боље место. Девет је кола до краја, једна утакмица мења све, једна победа у гостима, а ако се погледа њихов састав они могу равноправно да се боре за висок пласман и бољи резултат", сматра тренер Црвене звезде.

Након два везана пораза у Топ 16 Звезда је нанизала три врло велике и важне победе и себи тако драстично увећала шансе да се избори за прво четвртфинале ЕЛ у клупској историји. Зато би сусрет са Дарушафаком могао да буде и један од преломних. Мали истанбулски клуб био је прилично убедљив против Газијантепа у домаћем првенству пред долазак Звезде и тако прекинуо серију од осам узастопних пораза у свим такмичењима, односно три везана неуспеха код куће.

"Дарушафака има сјајан тим и појединце. Високог је рејтинга цео тим, има чак и квалитетних играча који нису у тиму... Знамо да играмо против изузетно квалитетног противника и предстоји нам велика борба. Дарушафака има изузетно квалитетног тренера и експресно је прошла одређене степенике такмичења и дошла до Топ 16 фазе. Велика је то ствар за њих и знајући о каквом квалитету се ради", истиче црногорски стратег.

Кључ Звездине победе, без обзира да ли ће Милер играти или не, лежи у - одбрани. Правој, мушкој, армираној. Која је донела три везане евролигашке победе. Током та три успеха црвено-бели су противницима дозвољавали тек 67,3 поена по мечу, што је изразито мали број поена ако се узме да су противници били Локомотива, Уникаха и Панатинаикос. Звезда има огроман нападачки потенцијал, а како је Дарушафакина одбрана прилично лабава, са преко 90 примљених поена у последње три утакмице, шансе да се упише нови тријумф расту. Како је и сам Ненад Крстић рекао - хемије нема, превише је играча у ротацији, а ако Звезда „стегне обруч“ око ривала, победа је могућа.

Ако је Цедевита пре непуних месец дана могла да слави против Дарушафаке, зашто не би могла и Звезда? Тим Дејана Радоњића био је на прагу великог скалпа Ефесу, а од тада црвено-бели подигли су ниво форме и игру, посебно у Евролиги, на врло висок ниво. Буду ли играли онако како су то учинили против Уникахе и Локомотиве, или Ефеса у већем делу меча, Звезда има озбиљне шансе да прескочи најжешћу препреку у овом тренутку и посвети се осталим обавезама.

Коментари / 0

Оставите коментар