Србија: За прелазак на ислам нуде 500 евра

У Србији је тренутно евидентирано седам екстремистичких група муслимана, популарно названих вехабије, које су под присмотром служби безбједности.

Србија 04.02.2016 | 07:10
Србија: За прелазак на ислам нуде 500 евра

Из извора у врху служби безбједности наводе да нема информација да спремају терористичке нападе, али због екстремних ставова које заступају и ригорозних исламских прописа које примјењују, српске безбједносне службе не желе ништа да препуштају случају, сазнају "Вести".

„Све који су сумњиви, односно имају контакте у иностранству, финансирају се из арапских земаља и другде, држимо под присмотром за сваки случај. Немамо назнака да неко од њих спрема терористичке нападе, али морамо бити опрезни јер је Исламска држава најавила нападе по Европи. Они се налазе по целој територији Србије, често иду за БиХ, али их има доста и у Београду. Један од њих је Емин М, који живи у близини београдске Аутокоманде. Финансира се из арапских земаља и много студената с једног приватног београдског факултета пореклом из Либије долази код њега у стан на верску наставу, као и велики број других Арапа који живе и студирају у Београду“, каже наш извор из служе безбедности, који инсистира на анонимности.

Полиција, БИА и Војно-безбједносна агенција такође интензивно прате прелазак миграната преко Србије, поготово оних који илегално улазе у Србију, ван званичних канала, јер сумњају да се управо међу њима крију потенцијални терористи, а не међу мигрантима који се пријављују на граници и добијају пропратна документа.

Репортери "Вести" у Београду разговарали су са једним од припадника Исламске заједнице, који сарађује са српским службама безбједности.

Он за наш лист отворено говори о опасности од екстремиста, односно вехабија и како их препознати.

Са њим су се нашли у једном кафићу, у приградском београдском насељу. Дошао је у пратњи полицајаца. Због његове безбкедности чак ни део града у коме живи не смијемо да помињемо. Строге мере безбједности, иако смо у престоници Србије, биле су услов да се нађемо. Без фоторепортера, без пратње и у сепареу, како га не би случајно видјели да прича са новинаром и полицајцем. Наравно, тражи да му се име не спомиње.

„Прво да знате, то што се говори о вехабијама, то су Американци измислили. Нису све вехабије екстремисти, али има екстремних муслимана који и нама у Исламској заједници представљају проблем. Знам да их има у Земуну, одакле су дошли из Сирије са ратишта. Видео сам тројицу у Земун пољу и двојицу у центру Београда. Њих је лако препознати. Доста муслимана носи браду и бркове, али екстремисти носе само браду, бркови су им обријани. Такође, препознају се по карактеристичним црним шалварама које једино они носе“, каже саговорник.

Осим муслимана из Србије, који су поријеклом Бошњаци, Албанци, Роми и Ашкалије, у Сирији и Либији се боре и Срби који су прешли у ислам. Најпознатији такав случај је породица Павловић из села Босута код Аранђеловца.

Репортери "Вести" су дошли до њихове куће у Босуту, приликом једног повратака из Сирије, али су нас отјерали и нису жељели да разговарају.

У питању је породица Срба, који су прешли у ислам када се Невена, ћерка Горана Павловића удала се за Исмета Цицвару из БиХ.

Она и отац су прешли у вјеру њеног супруга ислам и већ годинама њих двојица одлазе на ратиште у Сирији гдје се боре у редовима Исламске државе.

На наше питање да ли би могао да нам направи контакт са њима да бисмо направили разговор, он кратко одговара.

„Никако не могу да вам организујем састанак. Када би знали да причам са вама, шта вам говорим и да хоћу да остварим контакт са њима, дошли би ми у кућу и побили породицу“, истиче он са страхом у очима.

Сами односи већина припадника Исламске заједнице у Србији и Београду са овим екстремистима су затегнути, додаје он.

Према сазнањима српске полиције, поједини вјерски учитељи плаћају онима који прелазе у ислам.

„Знамо за пример једног Рома, радника градске чистоће, он је прешао у ислам и за то добио 500 евра. Одједном смо га видели како иде ћелав, са брадом. После смо чули да је добио новац за то, али не можемо да потврдимо да је то истина“, каже извор "Вести".-

„Не знамо гдје они клањају, не долазе у џамију, а ни у наше месџиде, џамије без минарета. Кад би такви дошли да клањају са нама, избила би туча, не би им дали. Ја сам дуго покушавао да сазнам где клањају, али неће да нам кажу. Они мисле да су бољи од нас. Када им кажеш "Селам алејкум", неће да нам одговоре јер кажу ми се не боримо у име Алаха. Зато носе карактеристичне црне шалваре, као знак - ја сам тај који треба да покрене нешто - објашњава наш саговорник.

Он додаје да су такви вјерници обични плаћеници.

„Њих су Американци назвали вехабије, а то су обични плаћеници. Сваки муслиман који се убије, који постане бомбаш, вера каже да то ђаволу живот дајеш, никакве девице те не чекају у рају, то се ђаво игра са тобом и зато је то у супротности са правим вредностима ислама“, наводи наш извор док се окреће око себе плашећи се да га неко не препозна.

У последње вријеме примећено је неколико случајева да Срби прелазе у ислам. Такав је случај и Душана К. (34) из једног београдског приградског насеља. Његове комшије кажу да се увијек представљао као "велики србенда" и да је изненада постао чудан.

„Био је неко време у Немачкој, па у Босни. Тамо је и променио веру, прешао у ислам и последње што знамо јесте да треба да отпутује у Иран у неку верску школу. Знамо да је раније имао проблеме са дрогом“, кажу они.

НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ниста

04.02.2016 07:32

Историја се понавља нуде ти ниста и за то плацају ниста а то узимају они који су ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

04.02.2016 07:39

У Тузли од 1992. тада Муслимани сада Босњаци а и много Срба и Албанаца прелази на католицанство због папира Хрватске и све то масно плаца ! Након "побједе" деснице процес се опет убрзао!

Name

СНОУДЕН

04.02.2016 08:47

НАЗАЛОСТ ИСТИНА О ВРБОВАЊУ...У БРИСЕЛУ ЈЕДНОМ ПРЕДГРАДЈУ САМ ЛИЦНО УПОЗНАО СРБИНА КОЈИ ЈЕ ОДРАСТАО У СРБИЈИ И ПРЕСАО НА ИСЛАМ, ПУСТИО ОГРОМНУ БРАДУ, МЛАД ДЕЦКО ЦАК И ПРЕЉЕПО ИМЕ МУ ЈЕ .... НИСАМ МОГАО ДА ВЈЕРУЈЕМ И ДАНАС ИМА СРПСКИ ПАСОС, НАЗАЛОСТ, ПОРОДИЦНА СЛАВА МУ ЈЕ БИЛА СВЕТИ ОТАЦ НИКОЛА......ЉУДИ КОЈИ СУ ОПРЕДЉЕЉЕНИ ЗА ВРБОВАЊЕ ПОЗНАЈУ ДОБРО ПСИХОЛОГИЈУ И ИМОВИНСКО СТАЊЕ ЉУДИ КОЈЕ ВРБУЈУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стета па сам атеиста

04.02.2016 16:53

Да нисам атеиста сад бих пресао на Ислам наравно под условом да ми не нарусавају тјелесни интегритет.С друге стране то је једина секта (у оквиру Ислама) која даје а не узима новац као друге вјерске корпорације.

ОДГОВОРИТЕ