Египатски суд укинуо смртне казне

Египатски апелациони суд укинуо је данас смртне пресуде за 149 про-исламиста оптужених за убиство 13 полицајаца у упаду веће групе људи у полицијску станицу 2013. године, објавили су локални медији.

Свијет 03.02.2016 | 11:40
Египатски суд укинуо смртне казне

Суд је наложио поновно суђење оптуженима за напад, у којем је у близини Каира 14. августа 2013. убијено 13 полицајаца, исти дан кад је полиција у престоници убила више стотина исламских демонстраната, пренела је агенција АФП.

Пресуда првостепеног суда је донесена у фебруару 2015. на масовном суђењу, једном од многих у склопу акције власти против присталица свргнутог исламистичког председника Мохамеда Морсија, који су наишли на међународну осуду.

Није познато на основу чега је суд донео одлуку о поновном суђењу, али су египатски судови у току последњих дана укинули на стотине смртних казни, изазвавши олакшање бораца за људска права, али и фрустрацију неких у влади који су се залагали за хитна погубљења.

Од свргавања Морсија 2013. године је погубљено седам људи осуђених у политичким процесима, укључујући шест који су припадали једној исламистичкој милитантној групи.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар