Мигранти ће можда остати у Србији

Постоје изгледи да се део новца из фонда за Сирију уложи у то да се један број миграната задржи у Србији и Македонији.

Србија 03.02.2016 | 11:00
Мигранти ће можда остати у Србији

То је рекао директор Центра за заштиту тражиоцима азила Радош Ђуровић за РТС, као и да се на пролеће може очекивати још већи број избеглица.

"Нажалост, постоје изгледи да то може да се деси. Све више смо сведоци да се они задржавају. Балкан дође као нека врста зоне која може да ублажи притисак и у којој ти људи могу да бораве", рекао је Ђуровић.

Он је на тај начин реаговао на писање портала Еурацтив.цом да ће сиријски фонд, основан за помоћ сиријским избеглицама и околним земљама које их примају, попут Либана, Турске, Јордана и Ирака, биће коришћен и за помоћ мигрантима у Македонији и Србији, како би остали тамо.

На питање да ли ће Србија тако нешто моћи да одбије, он је казао да се боји да је то јако тешко спроводиво у пракси.

"Људи долазе - Србија не може да их заустави, кријумчарење је све веће и просто не могу даље. Они бораве у Београду и другим местима, а то је само назнака да таква ситуација може да се увећа", рекао је Ђуровић.

Ђуровић каже да не види како ће се Србија изборити са овим проблемом.

"С једне стране имамо Европу, а са друге Македонију. Иако Србија није у стању да прихвати ове људе, они ће се гомилати код нас", каже Ђуровић.

Истиче да је у преговорима о решавању мигрантске кризе битно истаћи наше капацитете, а од сутрашње конференције о мигрантско кризи у Лондону не очекује решење.

Према његовим речима, треба очекивати веће рестрикције да би се мигрантска криза зауставила.

"Са друге стране, не очекујем да ће пролеће донети нешто добро. Током зиме у просеку 2.000 људи дневно уђе у Србију, замислите када буду бољи услови, све више ће људи долазити", каже директор Центра за заштиту тражиоцима азила.

Извор: Б92

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мићко

03.02.2016 10:57

Па ви будите руски савезници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

03.02.2016 11:34

СРБска села су празна и она изумиру. То знају "пријатељи" наши који желе СРБију да "обнове" насељавањем муслимана из цијелог свијета по нашој вољеној Мајци СРБији. Због некадашњи комуниста који су жељели по СРБији умјесто СРБа да населе Кинезе у СРБију ће доћи муслимани и она ће зато бити МУСЛИМАНИЈА земља муслимана.

Name

Михаило Микић

03.02.2016 11:39

Нису СРБима непријатељи емигранти. Нама СРБина су непријатељи комунисти СРБског порекла који још увијек воде и престављају СРБе!

Name

xx

03.02.2016 13:36

То је план такав да ту остану ко сиптари на Косову то раде свјеске силе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

03.02.2016 14:25

Слажемо се са тиме да свјетске СИЛЕ муте воду тамо гдје могу а код нас они то раде водећи главну ријеч као домаћи "политичари" уз помоћ комуниста и бивши припадника УДБЕ!

Name

Ре.Микиц

03.02.2016 19:07

Један Голи Оток је мало за такве фанатике као сто си ти идиоте.Кад цитам твоје коментаре пуне мрзње згадис ми се.Бас се питам како си презивио комунизам.Вјероватно си одлепрсо као и многи твоји истомисљеници.

ОДГОВОРИТЕ