Бањалука: Ко је кандидат СНСД-а?

Предсједништво бањалучког одбора СНСД-а покренуло је процес кандидовања за градоначелника и одборнике скупштине највећег града Српске, у изборној трци која би могла бити једна од најнеизвјеснијих у партијској историји, сазнаје Бањалука.нет.

Република Српска 03.02.2016 | 09:15
Бањалука: Ко је кандидат СНСД-а?

Према сазнањима Бањалука.нет-а, Предсједништво Градског одбора, на сједници одржаној у понедјељак, и формално је покренуло процес кандидовања на основу којег су свих 250 мјесних одбора, организација жена и младих, као и страначки савјети дужни предложити кога би жељели видјети у фотељи градоначелника или одборника.

Тиме је СНСД постао и званично прва партија у Бањалуци која је и службено ушла у припреме за октобарске локалне изборе.

Политички аналитичари процјенују да се у овом тренутку примарно питање односи на намјере актуелног градоначелника и потпредсједника Градског одбора СНСД-а Слободана Гаврановића. За сада, наиме, нема јасног одговора да ли ће затражити и други мандат од странке.

Према процјенама, његов став, као ранијег дугогодишњег предсједника Градске организације СНСД у Бањалуци са подршком и мрежом чланова на терену, примарно ће одредити даљи ток процеса избора кандидата.

– С друге стране, За Гаврановића проблем може бити и како добити подршку врха СНСД, а проблематични су и његови односи са коалиционим партнерима. У случају његове поновне кандидатуре врло је могуће да коалициони ДНС изађе са својим самосталним кандидатом и тиме широко отвори пут за побједу кандидату Савеза за промјене, односно да се владајућој коалицији деси оно што се опозицији десило 2012. године – указују аналитичари.

Ипак, упућени извори из врха СНСД-а тврде да је, без обзира на Гаврановићеве недоуомице, још већа непознаница Игор Радојичић, актуелни предсједник Градског одбора.

Према тврдњама наших извора, Радојичић тренутно има највећу подршку међу обичним чланством, али истовремено је у веома нарушеним односима са врхом странке. Како подсјећају, прошле године је у два наврата био близу напуштања СНСД, а на страначком сабору странке у априлу прошле године јавно је и озбиљно критиковао односе и политике у СНСД и републичким властима.

Након Сабора није ни изабран у највише руководство странке. Послије низа обрта током читаве 2015., вратио се раду у бањалучком СНСД-у, за шта је, у још једном изненађујућем преокрету, добио јавну подршку Милорада Додика у октобру.

"Његов положај је још чуднији од положаја Гаврановића, а намјере још већа непознаница. Добри познаваоци прилика у СНСД тврде да би Радојичић можда и могао добити подршку од Додика лично, али да ће против њега сигурно бити остатак републичког руководства СНСД. Ситуација која се, такође, не може сасвим искључити, а о којој се више говорило у расколима током 2015. године, је да, у новим расправама и заплетима, Радојичић одбије кандидатуру, па чак и напусти СНСД и створи потпуно нову ситуацију и себи и странци", наводе наши извори.

Са приближавањем избора, из другог плана, према тврдњама наших извора, вреба још неколико заинтересованих за освајање градоначелничке фотеље. Како се шушка, интерес за кандидатуру поново показују Драгољуб Давидовић, па чак и Небојша Радмановић.

– Радмановић би овим хтио вратити јаку позицију у граду, коју потпуно губи евентуалним избором Радојичића, јер су њихови односи непомирљиви, а Давидовић би поново доказивао да је бољи од све претходне тројице – наводе наши извори.

Личне аспирације за освајање највећег града Српске протеклих мјесеци приписиване су и садашњем одборнику и донедавном предсједнику ФК Борац Драшку Илићу, те агилном директору „Беме“ и савјетнику предсједника Републике Маринку Умићевићу.

У позадини, као могући џокери Милорада Додика, ако све претходне комбинације из различитих разлога пропадну, помињу се и министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Завода „Зотовић“ др Горан Талић. Лукач је виђен као особа са ратном и полицијском репутацијом и одлучношћу, а Талића прати глас успјешног менаџера.

У цијело ово унутрашње замешатељство међусобних односа у СНСД треба додати и нужност договора са коалиционим партнерима, ДНС и СП, те неким мањим партијама, на нивоу Републике и у Бањалуци.

ДНС и актулни градоначелник су у дугом и готово отвореном сукобу, па је један од челника ДНС Будимир Балабан, већ у личној кампањи за себе, а против Гаврановића и СНСД на терену. Социјалисти су, с друге стране, поново у унутрашњем расколу, без предсједника и ефективног Градског одбора, а не стишава се ни њихово незадовољство због неизбора њиховог кандидата за директора Центра за предшколско васпитање у Бањалуци и врло сумњичави и према Гаврановићу и према Радојичићу.

"Из прикрајка ово такмичење прати и донедавна СДС перјаница и потенцијални коалициони партнер у Бањалуци, лидер нове партије Уједињена Српска, Ненад Стевандић, који, такође, рачуна да би, у неком распореду снага, могао избити у први план. То би био још један незабиљежен обрт да кандидат опозиције са прошлих постане кандидат владајућих партија на овим изборима. А онда не би било немогуће да се, напримјер, и Радојичић појави као независни кандидат за градоначелника, што би СНСД у највећем граду потенцијално довело у врло велике унутрашње изазове",тврде наши извори.

Све речено указује на то да би ово би могли бити најнеизвјеснији унутрашњи избори у највећој организацији СНСД-а. Пред изборе 2012. године, вриједи се присјетити, главна непознаница била је да ли ће тадашњи градоначелник Драгољуб Давидовић добити прилику за трећи мандат или ће по први пут у изборе ићи тадашњи предсједник Скупштине Града.

Повјерење странке добио је Слободан Гаврановић и побиједио у утрци за градоначелника у врло тијесној борби са два опозициона кандидата. Гласове опозиције 2012. године подијелили су Драган Чавић и Ненад Стевандић, што се, према процјенама аналитичара, ове године засигурно неће десити.

Као што је већ познато, Савез за промјене је близу договора о јединственом кандидату за градоначелника највећег града у Републици Српској. Избор се, углавном, свео на два предсједника странака : Бранислава Бореновића и Драгана Чавића, чије су шансе, како тврде извори Бањалука.нет-а, у у овом тренутку ипак нешто веће од новог лидера ПДП-а.

Истовремено, аналитичари подсјећају да се бањалучка организација СДС-а, након оставке доскорашњег предсједника Огњена Тадића, налази у прилично лошем унутрашњем стању, због чега, готово сигурно, неће имати кандидата за градоначелника.

(Бањалука.нет)

 

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Настави

03.02.2016 08:25

Игор Радојциц ........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

03.02.2016 09:01

Цавиц, какав Радојициц, политицки мртав.

Name

Ми сами

03.02.2016 11:09

А ко је рекао да це СНСД имати кандидата у БЛ???Гдје је ту предсједник скупстине РС???Днс???Мислите да це дати све Додику???

Name

сирогојно

03.02.2016 12:16

Ко год да буде од СНСД,СПРС,ДНС,зелим им губитак власти у БанаЛуци,то је багра каква није видјена у овом свјету јос...дабода пропали и цркли дабогад какви су лоси људи а види се из безброј примјера ових јавних пропалих бањалуцких предузеца...

Name

Саса

03.02.2016 12:21

Најбоље цубру днс да кандидује који је извукао у своју корист све сто се могло извуци из будзета од путева до градјевине..

Name

Ми сами

03.02.2016 13:38

Није Цубриловиц јос све извукао.Стара комуњарска скола лопова је то.На овим изборима це ДНС узети дусу СНСД-у.Нема СНСД без њих ста да трази у Б.Луци.И са њима губе сигурно.Јер је свима доста сељацина из Мркоњица,Србца,Лактаса,Сипова...Знају то и у СНСД И У ДнС-у.Зато це ту да падне таква уцјена да це Додик на дупе да сједне.

Name

Деки центар 2

03.02.2016 13:49

А јој Радојициц?Па он је један упласени уцјењени мисиц кији не смије ријец реци од Цубрија и Милиних батинаса.Зна он како је Дзомбиц просао.Он је цовјек еxперт за сијање кромпира и пазије.Ста цовјек уради од свог политицког имена.Страсно.А ја сам мајкеми вјеровао у тог цовјека.Био је некако другацији од ових сељацина из СНСД-а.Али га средисе црвени.Сад је обицан мисиц.И ја мислим да це њега најлаксе побједити из опозиције ко год да буде кандидат.Исто овако сам написао за Зељку Цвијановиц.Ко год да је био кандидат опозиције био би српски цлан предсједниства.Превагу направе људи који мисле главом и не гласају по странацком принципу.Вец по квалитету кандидата.И ко би ме убједио да би Зељка била бољи цлан предсједниства од Иваница?Ма ја га мрзим.Никад не бих гласао за пдп.Али сам гласао за њега а не за Зељку.Та функција је за таквог политицара измисљена.

Name

Врбас

03.02.2016 09:03

Напријед Цавицу, доста је било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗДРАВО ! разумски приједлог

03.02.2016 09:10

Говна која треба што прије процесуирати, сваког појединачно и да сносе посљедице за своја НЕдјела. Треба да оду у прошлост, ал прије тога са лисицима на рукама. За примјер!!! Па онда градити нормалну власт. Е да све им треба конфисковати, онда би правда била намирена. У противном ништа нема од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младост

03.02.2016 09:47

Бранисав Бореновић нови Градоначелник.Само млађи људи могу донијети промјене.Све остало већ виђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

03.02.2016 10:25

Па он није знао бутик да води, како би град...

Name

нн

03.02.2016 10:03

Сви побројани су обичан шљам. Доктор Талић...ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

03.02.2016 10:05

СНСД је секта састављена од већином необразованих покварењака, подлаца, криминалаца и зликоваца, који удавише овај наопако насадјени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

03.02.2016 15:20

Ја сам "дошљак" у БЛ, иако су ми родитељи родом одавде. Гласам да једном градоначелник буде родом из БЛ. Тако да буде и за Борац.

Name

Распоред

03.02.2016 15:55

Сад Мичиген даје градоначелника БЛ. Од кад је градоначелник БЛ рођен у БЛ?

Name

Босњак_Приједор

03.02.2016 10:12

Ма само нек је Србин, друго је небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

03.02.2016 10:29

Наравно да је битно да је Србин. Треба да буде муслиман.? Довољно паметних и способних људи имамо, Срба, патриота, локал-патриота... На народу је да изабере.

Name

Тито

03.02.2016 13:40

ааа, способних за крадју! Све го лопов до лопова...

Name

Ја

03.02.2016 13:42

Кад смо тако способни откуд оволика мизерија у Републици Српској!?

Name

блатт

03.02.2016 10:12

Јели та Бањалука поред Лакташа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.02.2016 11:22

И поред Мркоњића такође.

Name

Хм

03.02.2016 11:59

Ту негдје измедју мркоњичког и лакташког клана.

Name

бањалуцанин222

03.02.2016 10:41

Народе опамети се, ако након висе од толико владавине СНСД-а и након оваквог хаотицног стања у Бањалуци, мислите дати повјерење неком из снсд-а онда дефинитивно смо јадан, биједан и болестан народ, који никада неце размисљати својом главом, мора се дати санса, паметним ,не корумпираним људима. а СНСД је секта корумпираних лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕкма

03.02.2016 11:33

Осумњичени Давидовић поново? стари лопов Радмановић? Напрасни лопов Талић, таксиста Гаврановић? Пекмезан Радојичић? Не. Кандидат испред СНСДа ће бити Жељка Цвијановић, Додиков задњи адут. Пошто је потрошена на мјесту портпарола Владе сад ће Додик покушати удомити на мјесту градоначелника Бањалуке. А она није ни за предсједника неке од мјесних заједница Теслића. Неће моћи ове ноћи. Што су јахали, јахали су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

03.02.2016 11:44

Драган Цавиц побједјује било којег кандидата Снсда и то је јасно и птицама на грани!

Name

Реално

03.02.2016 12:00

Бал вампира.

Name

Лисина

03.02.2016 14:30

Ништа од овога није тачно. Ове године градоначелника БЛ даје Мркоњић Град. Мркоњић је први у реду чекања. Треба ли образложење..?? Не треба наравно, све је јасно. И виђено, онима који добро гледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велики брат

03.02.2016 14:41

На конкурсу за пријем у радни однос, питали Хусу шта је по струци. Бошњак, ко из топа ће Хусо. На истом конкурсу питали Игора Радојичића шта је он по струци, "важан члан СНСДа," ко из топа ће Игор. "Јеси ли ожењен Игоре? "Само онако, партија ми је све!" "А јеси ли чуо да је сад на власти СДС?" "Ау ј.боте, како ми је то промакло!".

ОДГОВОРИТЕ