Прича - На тренингу са Новаком: Потпуно је другачији од Федерера!

Ерик Буторац, председник Већа играча на АТП туру, открио је у блогу како изгледа тренинг Новака Ђоковића.

Тенис 04.02.2016 | 00:00
Прича - На тренингу са Новаком: Потпуно је другачији од Федерера!

Буторац је добар дубл играч, има 34 године, а пре пет година је био 17. играч света у конкуренцији парова.

Прошлогодишњие Отворено првенство САД српски тенисер је освојио иако је у финалу играо против фантастичног Роџера Федерера и 20.000 навијача.

„Изгубио сам неизвестан меч трећег кола на УС опену 2015. године од Жан-Жулијен Рожера и Орије Текауа. Њих двојица су били најбољи дубл света те године. Стајао сам у свлачионици. На телевизору је био Гренстенд терен, тако да је било јасно да је неко гледао наш меч. Неко ме потапшао по рамену, био је то Борис Бекер. Разговор је текао овако:

ББ: Ерик, био је то одличан меч, веома висок ниво.
Ја (утучено): Да, хвала
ББ: Не, стварно, мислим да сте одиграли одличан меч.
Ја: (званично сам испао са УС опена): Да, био је ок
ББ: Одлучило је само неколико поена
Ја (мало ми се смучило да причамо о мечу који њега сигурно не интересује): Већина мечева је таква
ББ: Слушај, знам да си управо изгубио, али Новаку је данас заиста потребно да тренира са леворуким играчем јер игра против Фелисијана Лопеса сутра. Да ли би желео?
Ја (напољу је 38 степени, влажно је, мој кук ме убија и преморен сам од двосатног меча): Да, наравно.
ББ: Сјајно! Терен за тренинг број један за сат времена.

Полако сам пролазио поред празних терена за тренинг и видео да неколико хиљада људи очекује наш, односно његов тренинг. То је један од оних тренутака када је последња ствар коју сам желео да урадим била да се вратим на терен, а испоставило се да се тога највише сећам са УС опена. Тренирао сам са бројним врхунским играчима током година. То је једна од предности када сте леворуки, јер је тим момцима потребан неко да се спремају за леворуког противника (хвала ти Рафа). У већини случајева када сам тренирао са врхунским играчима било је опуштено, Федерер је најопуштенији од свих“, сликовито је Буторац објаснио како је добио прилику да тренира са Новаком.

А онда је дошао на ред и тренинг са најбољим на свету.

„Новак је потпуно другачији од Федерера. Од прве лоптице био је потпуно фокусиран на тренинг. Сваку лоптицу коју је ударио имала је своју сврху. Сваки дрил је био намењен одређеној ситуацији са којом ће се суочити против Лопеса наредног дана. Било ми је драго што сам претходно играо меч, јер смо после само неколико лаганих удараца по средини терена почели да спарингујемо интензивно. После само неколико минута, Бекер је дотрчао до мене и питао да ли могу да почнем да пребацујем више бекхенда. Наравно, рекао сам. После једне размене поново је дотрчао и рекао: ’То је сјајно. Сада само пребацуј бекхенде, али немој да их гураш, шетај Новака по терену.’ Нисам сигуран да ли је неко од вас спаринговао са Новаком, али није баш најлакша ствар на свету шетати га по терену бекхендом. После 10 минута ’шетања Новака’ почео сам да падам јер ме је питао да му сервирам.

Ја: Наравно. Где желиш да ти сервирам? (Када сам тренирао са осталим врхунским играчима они су волели да уђу у ритам тако што им прво сервирам неколико слајс сервиса, а онда неколико кик сервиса).
Новак: Свеједно.
Ја: Да ли желиш да почнем сервирајући други сервис или да одмах почнем са првим?
Новак: Шта год.
Ја: Не желиш да ти кажем где ћу сервирати?
Новак: Да ли мислиш да ће ми Фелисијано рећи?“

Буторац је објаснио да му је тај тренинг са Ђоковићем открио колико је најбољи играч света посвећен и концентриан на посао којим се бави.

„Новак је победио Фелисијана Лопеса и освојио је титулу, његов трећи Грен слем те године. Да ли је тренинг са мном направио разлику? Вероватно да не. Али сам ја увидео шта најбољи играч света ради на тренингу. Увек сам веровао да сам организован и концентиран на тренинзима, али он је био на другом нивоу. Сазнао сам да бесконачно ударање по средини није добро трошење времена. Открио сам да би навијачи много више волели да ме гледају како тренирам са Новаком него како играм меч парова. И, сазнао сам да би требало да порадим на пребацивању бекхенда, у случају да Новак поново позове.“

Коментари / 0

Оставите коментар