ЕУ попушта Британији да би остала "унутра"

Председник Европског савета Доналд Туск данас је представио јавности кључне предлоге реформи које би требало да обезбеде останак Британије у Европској унији, укључујући опцију да та земља на четири године укине исплату социјалне помоћи мигрантима, као и заштитне мере за државе које нису чланице еврозоне.

Свијет 02.02.2016 | 18:07
ЕУ попушта Британији да би остала "унутра"

"Бити или не бити заједно, то је питање...Ово је мој предлог за нови споразум који ће задржати Британију у ЕУ", написао је Туск на Твитеру, након што је објавио предлоге, пренела је агенција АФП.

"Моје је мишљење да ти предлози значајно испуњавају жеље премијера Камерона. Линија која није пређена су принципи на којима се заснива Европска унија", истакао је Туск.

Британски премијер Дејвид Камерон, који жели да буде постигнут договор између званичног Лондона и Брисела како би већ у јуну могао да одржи планирани референдум о чланству Британије у ЕУ, изјавио је да Тускови предлози "показују стварни напредак", али да "има још посла.

У Тусковом нацрту предлога се наводи да чланице ЕУ имају могућност да обуставе исплату социјалне помоћи радницима из других чланица блока, у случају кад "постоји ванредна ситуација у мери која угрожава кључне аспекте социјалног система те земље".

Туск је такође предложио механизам путем којег девет чланица Уније које не користе евро као валуту могу да изразе забринутост и да добију "неопходна разуверавања" у вези одлука које донесе еврозона.

Он је, међутим, истакао да тај механизам "не може да послужи за стављање вета нити одлагање хитних одлука" и додао да о условима за покретање тог механизма треба да се разговара пре самита ЕУ 18. и 19. фебруара, кад би требало да буде постигнут коначан договор између ЕУ и Британије.

Стручњаци из чланица ЕУ би у петак требало да одрже први заједнички састанак на којем ће разговарати о предлозима, у нади да ће отворити пут да до самита буде постигнут коначан договор.

Коментари / 0

Оставите коментар