Анализа: Партизанов опстанак на Јадрану...

Од калкулација боли глава, али победе над Задром и Тајфуном доносе миран сан! Оно што никако не би ваљало јесте могућност да црно-бели о судбини одлучују у последња два кола!

Кошарка 04.02.2016 | 23:40
Анализа: Партизанов опстанак на Јадрану...

Дани одлуке су пред кошаркашима Партизана, а дуел Јадранске лиге са Задром у суботу у хали Пионир без дилеме би могао да добије епитет утакмице сезоне. Доста турбулентних тренутака прегурали су играчи Партизана до сада, а три везане победе заокружене тријумфом над браниоцем титуле Црвеном звездом довели су их у нешто комотнију позицију када је у питању борба за опстанак у регионалном такмичењу.

Ни пораз од Будућности у Подгорици у последњем колу није превише променио позицију екипе Александра Џикића пред финиш Јадранске лиге, како су до краја расплета у региону остала још четири кола, дошло је и време за калкулације, односно рачуницу по којој би најтрофејнији српски кошаркашки клуб дефинитивно стигао у сигурну луку.

Руку на срце, једна ствар која отежава ту рачуницу је чињеница да Јадранска лиге никад није била изједначенија, односно да опстанак још није математички осигурао нико од тимова који се налази од пете до 14. позиције на табели. То практично значи да, вероватно први пут у историји лиге, борба за опстанак паралелно представља и неку врсту битке за пето место и пласман у Еврокуп, мада би и ту требало ставити ограду због свега што се дешава у рату на релацији Евролига - ФИБА, као и због "принципијелности" челника УЛЕБ-а предвођених.

У сваком случају, када је у питању Партизан, следеће две утакмице, са Задром код куће и Тајфуном у гостима, у великој мери би могле да скину терет са леђа екипе, наравно ако црно-бели забележе победе. Задар тренутно има 10 тријумфа, један више од Партизана, па ни сам није још потпуно сигуран за опстанак. Црно-белима је у суботу важно да јуре дуплу победу, односно тријумф са пет или више поена разлике јер је у новембру прошле године у хали која носи име легендарног Крешимира Ћосића изгубио са 65:61.

То је био само један у низу пораза Партизана у првом делу сезоне, док је још, барем у главама присталица црно-белих постојала нада да ће се екипа борити за нешто више, а не да ће као приоритет поставити борбу за опстанак. Реалност их је, брзо демантовала.
"У овом тренутку у нашој глави је само о борби за опстанак, буквално размишљамо само о првој следећој утакмици која нас чека у Јадранској лиги", рекао је недуго по именовању на функцији тренера Партизана Александар Џикић.

И управо том логиком је спремао екипу у претходном периоду, показало се веома успешно и сврсисходно. Јер, у једном тренутку Партизан је стварно "висио", а у последња четири кола на руку му иде и чињеница да две екипе које би садашњем пласману испале, Сутјеска и Тајфун такође имају компликован распоред.

Тајфун у наредном колу гостује ваљевском Металцу којем је такође то одлична прилика да освоји два можда и златна бода у борби за опстанак, док Сутјеска дочује Крку која је ове сезоне умела да изненади и у гостима. Уосталом, то је на својој кожи најбоље осетио Партизан у Пиониру у првом делу сезоне.

Седам дана после дуела са Задром, који су црно-беле у Јадранској лиги добили само једном у Пиониру и то 2004. године, кошаркаше Партизана очекује гостовање Тајфуну у Словенији. Тријумфом у Цељу, уз претпоставку да претходно оправдају улогу фаворита и против Задра, изабраници Александра Џикића, без обзира на остале резултате, практично би, два кола пре краја, пребринули бриге око опстанка. Имали би и бољи међусобни скор у дуелу са Тајфуном, пошто су у првом делу сезоне славили против Словенаца са 89:85. Истовремено, никшићка Сутјеска у колу у којем Партизан гостује Тајфуну, иде на ноге Црвеној звезди и јасно је да је у том мечу тотални аутсајдер.

У последња два кола Партизан прво дочекује Цедевиту и то у новобеоградској Хали спортова, па гостује код љубљанске Олимпије. Рекло би се, на папиру две веома тешке и неизвесне утакмице. Ипак, Партизан је и првом делу сезоне у Загребу био надомак победе над Цедевитом, мада су Сокићи ипак озбиљна евролигашка екипа, док је Олимпија јесенас пала у хали Пионир.

Тајфун у последња два кола има гостовање МЗТ-у у Скопљу и меч на свом терену против Игоке, док Сутјеска дочекује лидера Будућност и иде у Задар. Рекло би се да тим из Никшића ипак има најтеже дуеле пред собом. Било како било, у целу ову причу могли би да се "умешају" и резултати осталих тимова управо због малих разлика међу тимовима на Јадрану, па би могло да се деси, на пример, да Партизан заврши као пети, а Задар да падне близу зоне испадања. Свакако ће бити позивања у помоћ и математика и статистике, али у случају београдских црно-белих рачуница је релативно јасно - победе у наредне две утакмице скоро сигурно им доносе опстанак, истовремено и мир у екипу, а појачавају и самопоуздање пред завршни турнир Купа Радивоја Кораћа који се игра у Нишу од 17. до 20. фебруара.

Ко са ким до краја:

Партизан
Партизан - Задар
Тајфун - Партизан
Партизан - Цедевита
Олимпија - Партизан

Тајфун
Металац - Тајфун
Тајфун - Партизан
МЗТ - Тајфун
Тајфун - Игокеа

Сутјеска

Сутјеска - Крка
Црвена звезда - Сутјеска
Сутјеска - Будућност
Задар - Сутјеска

Коментари / 0

Оставите коментар