Лоша вакцина уништила живот 15 малишана

Укупно 15 малишана - 14 дечака и једна девојчица - добило је дечју парализу од лоших вакцина примљених крајем осамдесетих. Код седморо је парализа наступила на делу тела, док су код осморо два до четири екстремитета остала парализована.

Србија 02.02.2016 | 08:30
Лоша вакцина уништила живот 15 малишана

То је страшна истина коју је открио „Блиц“ истражујући скандал који је скоро 30 година чуван као најстрожа тајна. Тек крајем прошле године донета је прва пресуда којом је родитељима Драшка Бабића (28) из Младеновца додељена одштета од 30 милиона динара. Бабић је као беба примио лошу вакцину због које има триплегију, атрофију појединих мишића и скраћену леву ногу. У инвалидским је колицима.

Од лоших вакцина деца некада добијала парализу

Током осамдесетих и деведесетих година прошлог века забележено је неколико случајева обољевања од дечје парализе због вакцине ОПВ коју је тада производио Институт за имунологију и вирусологију “Торлак”, сазнаје “Блиц”. Данас се живе вакцине више не дају бебама.

Сва ова деца добила су дечју парализу после примљене живе полио вакцине и сви су почетком деведесетих лечени на Институту за мајку и дете. Др Радмило Петровић, епидемиолог, био је први човек у бившој Југославији који је о трагичном случају информисао Министарство здравља.

"Због тога сам добио батине од тадашњег директора `Торлака`", открива др Петровић.

Петровић је у „Торлаку“ био задужен да обавештава о свим нежељеним ефектима вакцина које су се у то време производиле.

"Пошто сам сазнао за прва три случаја, обавестио сам тадашњег директора. Он ништа није предузео. После шест месеци појавило се још неколико пацијената. Како ни тада није реаговао, обавестио сам Министарство здравља", објашњава др Петровић.

Тадашњи директор га је напао и претукао. Паре су биле важније од здравља деце јер смо те вакцине извозили у Индију и Африку.

"Нису ми дозволили да истражим због чега је много више деце код нас оболевало од дечје парализе него у свету", каже др Петровић.

Описао последице вакцина

“Блиц” је имао увид у медицинску литературу у којој су описани ови случајеви. Аутор је др Драган Замуровић, неуролог који је на Инстититу за мајку и дете лечио ове мале болеснике. Он је у закључку рада описао да је у тадашњој Југославији ризик од оболевања од дечије парализе услед вакцине био 1:63.000, што је било више него у другим земљама.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кгб

02.02.2016 07:45

У Мркоњиц Граду имате слуцај гдје директир Дома здравља покрива доктора породицне медицине годинама због злоупотребе слузбениг полозаја фалсификовања. Цовјек лудак, али, овај га стити јер има га у саци за неке мутне радње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

02.02.2016 08:32

У цијелом свијету дјеца обољевају и остају парализована због добијања полио вакцине. То више није тајна. У неким државама на Западу здравствене установе траже од родитеља да потпишу образац са којим се слажу са вакцинисањем свог дјетета и да неће тужити љекара или друго медицинско особље или здравствену установу ако дијете оболи. Вакцинисање дјеце је постало на Западу обавезно без разлике на ризик који постоји због полип вакцине од парализе. У Канади имамо један такав случај међу нашим исељеницима. Њимаје ДИЈЕТЕ послије примања вакцине прије неколико година остало парализовано. Не знам колико је сада због полио вакцине велики проценат ризика од парализе али родитељи требају да буду свијесни да он и даље подтоји свуда у свијету!