Тек се родило, а већ је дужно 3.005 КМ

Већ у мају БиХ могла би добити прву траншу кредитног аранжмана укупне вриједности од око милијарду и 100 милиона марака. О писму намјере и оном што је до сада предузето, ММФ-у ће бити представљено на састанку у Wасхингтону који се очекује до краја седмице. БиХ је до сада имала четири станд бy аранжмана.

Босна и Херцеговина 01.02.2016 | 19:27
Тек се родило, а већ је дужно 3.005 КМ

Усвајање Закона о раду и у Републици Српској био је основни предуслов новог кредитног аранжмана са ММФ-ом. Како је за Н1 потврђено, остала су техничка питања; Закон о порезу на добит у Федерацији и размјена пореске информације између четири пореске управе. У Wасхингтону ће бити упућен позив техничкој мисији ММФ-а да посјети БиХ, након чега би би требало услиједити усаглашавање на Фискалом вијећу и коначна потврда ММФ-а.

"Аранжман који БиХ настоји добити је тзв. ЕФФ или правило проширеног аранжмана који има доста бољи грејс период отплате. Отплатни период је од 4 до 10 година. Износ о којем се говори је око милијарду и 100 милиона марака. Ја вјерујем друга половина априла, односно почетак маја Извршни одбор ММФ-а би могао разматрати могућност новог кредитног аранжмана за БиХ", казао је Горан Мирашчић, савјетник федералног премијера Фадила Новалића.

Нови кредитни аранжман подразумијева озбиљне структуралне реформе и мјере штедње, приватизацију државног капитала у компанијама, али и нову пореску политку.

"То су прије свега Измјене и допуне Закона о доприносима гдје ће се топли оброк укључити у порезну основу. Такође размишљамо и о увођењу прогресивне стопе опорезивања доходка гдје ће они са нижим примањима били потпуно ослобођени или плаћати порез нижим стопама за разлику од оних са вишим платама", казао је он.

Све наведно дио је и Реформске агенде коју су се власти обавезале примјенити. Но економисти су скептични.

"Јер то значи смањити трошкове, нема нових возила, нових запошљавања, рационализација пословања и то ће представљати велики проблем за власти у земљи гдје се ове године одржавају и локални избори", каже економиста Зоран Павловић.

До сада је проведено 20 посто мјера из Реформске агенде на свим нивоима док је транспарентност мјера упитна јер су донесене по хитној процедури и без јавне расправе.

Највише мјера усвојила је ФБиХ, али је укупан учинак свих ефеката изузетно лош тврде у ЦЦИ -а. Укупан дуг Републике Српске у 2015. години прешао је 60 посто бруто друштвеног производа, у Федерцији је тај дуг око 38 посто.

У истраживању ове невладине организације наводи се и како је пуно мање запослених у односу на 2010. док су плате у јавној администрацији у односу на реални сектор веће за чак 57 посто.

"Иза нас је довољно времена да се може тврдити да је њима приоритет да добију кредит од ММФ-а да тим кредитом зачепе буџетске рупе и социјални мир проводећи реформе које не утичу значајно на социјална кретања", каже Адис Араповић из Центра цивилних иницијатива.

Током пет година задуженост по становнику увећана је за 546 КМ, што у ствари значи да је дијете рођено 2015. године већ први дан живота дужно 3.005 КМ.

Извор: Н1

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

визија

01.02.2016 18:42

Подици кредит од ММФ-а? Одлицна визија средњероцног развоја. А који су то струцњаци осмислили тако добро стратегију? Мора да су дуго зуљали сколске клупе. Ја предлазем иновације у цевап-технологији уз погон на тзв. био масу. Ови такозвани еколоски "зелени" цевапи би постали хит у кулинарском свијету. Имали би и два цевапска факултета, један у БЛ, а други у Сарајеву за едукацију кадрова.. Свака беба би по родјењу добила аутоматски 3.005 порција цевапа гратис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛИ Микић

01.02.2016 20:20

Бјежите од било каквог договора са ММФ ако вам је живот мио. То су обични пљачкаши наивни будала којих има свуда по свијету. ИСПРУЖИТЕ СЕ ОНОЛИКО КОЛИКО МОЖЕТЕ ДА СЕ ПОКРИЈЕТЕ!

Name

Кумиц

01.02.2016 21:50

Видите људи и микиц прогледо па неда нико дзаба пара исису и у русију па цорак народ биро и плаца ста коста да коста

Name

ух

01.02.2016 23:14

Ј...ли смо језа у ледја...

Name

Јест вала

02.02.2016 01:14

Е мој Микицу није болест све сто боли... некад је боље испасти из авиона него испасти глуп... све морас да коментарисес а коментари су ти промасаји тотални

Name

Босанац

01.02.2016 22:22

Са новим кредитом РС постаје двоструко више задужена наспрам Федерације. То знаћи двоструко више година за отплаћивање и бацање пара на камате... Па нису на два континента, једна држава, са двије мало веће општине!!! Испада да Федерацију воде поштењачине из Шведске, а не СДА-ХДЗ мафија. Не контам више ништа... Бајини купе и мрве испод стола, ништа се не оставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

01.02.2016 23:17

ММФ...највеца финансијска злоцинацка организација.Узети мозес од ММФ-а,вратит немозес никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОР

02.02.2016 08:05

За Микића "Покри се колико можеш да се пружиш! ММФ само једна милијарда!

ОДГОВОРИТЕ