Новак с пехаром: Роџерових 17? Нису далеко, али ни близу!

Зграда гувернерке савезне државе Викторија, много зеленила, језера и ботаничке баште.

Тенис 02.02.2016 | 17:00
Новак с пехаром: Роџерових 17? Нису далеко, али ни близу!

То је амбијент у којем је Новак Ђоковић позирао фотографима са пехаром намењеним победнику Аустралијан опена. У фармеркама и тегет поло-мајици Новак се прво руковао са гувернерком Викторије, а затим је уз осмех држао пехар у рукама док су блицеви севали.

Иако није било планирано и најчешће није пракса том приликом, Ђоковић је после фотографисања извдојио који минут да разговара са новинарима.

“Морам да будем задовољан шестом титулом на Аустралијан опену – осећај је једнако сјајан као у недељу. Драго ми је што сам дошао у ботаничке баште, то ми је омиљено место овде, и да сам ту прославио трофеј. Нисам могао да замислим бољи старт сезоне – Мелбурн је место у којем уживам, волим да играм на Род Лејвер арени и надам се да могу да имам једнако успешну сезону као прошле године“, рекао је Новак на почетку разговора.

Потом су га новинари вратили осам година уназад, када је као 20-годишњи момак у Мелбурну победио Жо-Вилфреда Цонгу и освојио своју прву Грен слем титулу.

“Био сам са родитељима и браћом тада – сећам се да су ми се тада отворила многа врата у каријери, нисам могао да верујем да сам постао Грен слем првак. После тога се ствари мењају у животу и осам година касније заиста је невероватно осврнути се на све што је прошло и колико добро играм у Аустралији. Сада сам узео 11 Грен слем титула – фантастично, трудим се да уживам у сваком тренутку, ово ми је велики подстрек и ветар у леђа за наставак сезоне“.

Новак се сада изједначио са Родом Лејвером и Бјерном Боргом по броју Грен слем титула – Надал и Сампрас беже му три трофеја, а питање гласи колико је далеко Федерерових 17?

“Нису далеко, али нису баш ни близу. Треба још много да радим и да освајам трофеја како бих достигао тај рекорд. То ми служи као мотивација за даљи рад, као будући циљ. Имам 28 година, на врхунцу сам својих способности и мислим да могу још много да постигнем – колико, не знам, много тога може да се деси, али ја ћу и даље водити начин живота који ме је довео ту где сам сада. Имам подршку свог тима и породице – ако све остане тако, мислим да ништа није немогуће“.

Ђоковић је био срећан, али и очигледно уморан – било је бурно у Мелбурну у последње две седмице, на терену и ван њега.

“Приближавам се одласку из Аустралије и поновном виђању са породицом, сада само о томе размишљам. У тенису резултати и достигнућа... Не могу да кажем баш да се брзо заборављају, али се то једноставно прихвата и одмах се наставља даље, такав је спорт, нема много времена за уживање и за рефлексију. Ипак, ово је велики резултат и планирам да га прославим у миру и спокоју са породицом“.

Најбољи тенисер света имао је прилику и да упозна свог имењака – двогодишњег Новака, сина једног од српских дописника у Мелбурну.

“Рођен је 11. јула – да је десетог звао би се Никола по Тесли (тада се славни научник родио), да је 12. био био Петар због светог Петра, али рођен је 11. и добио је име Новак“, објаснио нам је отац живахног малишана.

Мало ко је знао где ће Ђоковић примити пехар и где ће после тога изаћи, али они најсналажљиви и најдовитљивији дочекали су га на капији. Новак је изашао из аутомобила, фотографисао са се свима, а Милану Љубиновићу, Земунцу који живи на релацији Србија-Аустралија, потписао се на вероватно најоригиналније место до сада.

“Ноле ми се потписао у пасош, одмах поред печата из Хиландара“, поносно је објаснио Милан, који је аутограм добио и на мајицу Србија.

Тако се завршило дружење у бујној природи Мелбурна и завршена је и овогодишња одисеја звана први Грен слем турнир у сезони.

Као што је Новак и рекао, нема много времена за размишљање, брзо следи Дубаи, па Мастерси у САД, а није толико далеко ни Ролан Гарос – ту ће најбољи тенисер света други пут у каријери имати прилику да освоји четири узастопне Грен слем титуле.

“После календарског Грен слема, то је вероватно највећи изазов у тенису“, каже Новак.

Спремно га чекамо.

Коментари / 0

Оставите коментар