Катанац на вратима Дома здравља

Улазна врата Дома здравља у Новом Горажду закључали су данас запослени у овој здравственој установи, а кључ су оставили у експозитуру Фонда здравственог осигурања у овом мјесту. Тиме је 11 здравствених радника ступило у генерални штрајк, јер нису у стању да се изборе са финансијским проблемима који се годинама гомилају у Дому здравља.

Република Српска 01.02.2016 | 14:25
Катанац на вратима Дома здравља

Директор Дома здравља Јелена Гавриловић каже да више не постоје ни минимални услови за даље функционисање установе, па су Управни одбор и радници одлучили да обуставе рад. „Жиро-рачун установе блокиран је од јуна прошле године због дуга од 136.000 КМ, радници нису добили осам плата, једно санитетско возило није регистровано, а друго је у квару, а нема ни основног санитетског материјала", наводи Гавриловићева.

Она прецизира да је рачун блокиран због тужби отпуштених радника. „Фонд здравственог осигурања је 2013. године обезбједио средства за рад Дома здравља у Новом Горажду у износу од 436.000 КМ, а наредне године цифра је смањена на 210.000 КМ што је био финансијски удар на ову установу, јер се нису могле исплатити плате и накнаде радницима по тужбама", додаје Гавриловићева.

Гавриловићева демантује информацију Фонда здравственог осигурања да су извршене обавезе према Дому здравља у прошлој години. „То није тачно, јер постоји одлука Владе Републике Српске којом је неким здравственим установама дозначено 50.000 накнадне помоћи, али то никад није реализовано", нагласила је Гавриловићева.

У експозитури Фонда здравственог осигурања у Новом Горажду слијежу раменима и кажу да су они немоћни да ријеше овај проблем, нити да дају било каква објашњења. Начелник општине Ново Горажде Далибор Нешковић потврђује да су 2008. године у овој здравственој установи била запослена 34 радника, да је број смањен на 11, али да Фонд не може ни њих да издржава. "Ми ни на који начин нисмо утицали на кадровску политику у Дому здравља, већ смо им прошле године помогли са 50.000 КМ али ове не можемо, јер је и нама рачун блокиран", истиче Нешковић.

Нешковић излаз из ове ситуације види у кредитном задужењу општине Ново Горажде која би уплатила средства Дому здравља и омогућила му да настави рад, али да Министарство финансија још није дало сагласност на подизање кредита овој локалној заједници.

Огорчење затварањем Дома здравља не крије ни предсједник Удружења пензионера Душан Тодоровић који не зна гдје ће се и како лијечити око 300 његових чланова. „Нека је на част Влади Републике Српске и Министарству који су дозволили да се на овакав начин води брига о здравственој заштити грађана ове општине", рекао је Тодоровић.

Пацијенти се јадају да због не издавања рецепата морају куповати скупе лијекове. Ратни војни инвалид Деливоје Стојановић прича да живи у федералном Горажду, а лијечи се у Новом Горажду и да сад не зна шта да ради. "Треба ли да пјешице идем до Чајнича или Рогатице до љекара, или да платим лијечење у Горажду“, пита се овај инвалид.

Ситуација у Дому здравља у Новом Горажду измакла је контроли. Директор и Управни одбор установе поднијели су оставке, општина је немоћна, а Фонд здравственог осигурања „гура по своме“. Сце то пуца по леђима грађана ове општине, која се налази на ентитетској линији Републике Српске и Федерације БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

"КАТАНАЦ"

01.02.2016 13:38

УСКОРО И НА ЗГРАДИ ВЛАДЕ КАТАНЧИНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

д.д

01.02.2016 14:15

Прво се затварају мале радње,фирме и редом тако. Па сад се затварају домови здравља,па це комунална предузеца па онда блокада опстина и редом. Новца нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ванредна ситуација

01.02.2016 14:24

Брука и срамота власти, лијечење и лијекове укидоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

предлог

01.02.2016 14:50

Преџите у Федерацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

01.02.2016 17:11

Брука и срамота да нема даље. СТРАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја ти

01.02.2016 18:59

Додик је измузо овај народ нема даље. Људи су ко покисле туке не знају где су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

01.02.2016 21:27

Сад че кредит, прво мали па велики. Па референду о независности РС, суду БиХ,улазку у Нато,о СИПИ, о дану РС-а,крсној слави,војсци БиХ.. Па борба птотив тероризма, проширење специјалних веза и загледаност у Србију, глобална љубав српског народа према Русији. Онда иде прича,Турци који подржавају Бошњаке,Арапи који граде своје градове итд,па испочетка. Шта че нам плата и Дом Здравља? Имамо све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

02.02.2016 20:00

Ово је удар на институције Републике Српске. Овим поступцима желе да сруше предсједника Додика.

ОДГОВОРИТЕ