Како Градска управа Бањалуке троши новац?

Прати траг новца, и добићеш одговоре на многа питања! Ако мислите да је то тешко, варате са. Треба само одвојити вријеме, отићи на званичну страницу Градске управе Бањалука и одабрати Одсјек за информатику којим шефује Љиљана Васојевић Радовановић.

Република Српска 01.02.2016 | 10:11
Како Градска управа Бањалуке троши новац?

Када сте већ на страници Градске управе, први корак је клик мишем на План јавних набавки за 2015. годину. Ако прођете све, сам План, допуне Плана и одлуке о измјенама плана, којих има 12, видјећете да нема нити једне набавке за Одсјек за информатику.

План јавних набавки за 2015.

Ако одете на модул изнад, који се зове Активности, наћи ћете Објаве преговарачких поступака, а у једном од њих Одржавање софтwаре за писарницу (користе службеници/це на шалтеру што примају документе и соба 14 што протоколише примљену пошту), Фирма МЕГА из Београда, Вриједност: 9,000 КМ.

<а хреф="хттпс://www2.бањалука.рс.ба/статиц/уплоадс/модули/остало/Објава_преговарацког_поступка_број_20-404-18-15.пдф" таргет="_бланк">Објава преговарачког поступка

Одржавање ГИС система - фирма ИНОВА. Прича се да се они укажу једном годишње као Госпа, но приче су приче, али података о томе шта су радили током 2015. године нигдје званично нема. Зато има податак о вриједности “послова”, 40,000 КМ.

<а хреф="хттпс://www2.бањалука.рс.ба/статиц/уплоадс/модули/остало/Објава_преговарацког_поступка_број_20-404-336-15.пдф" таргет="_бланк">Одржавање ГИС система

Одржавање званичне странице Града - ЕТФ Бања Лука, вриједност: 15,000 КМ. Они који се у то разумију кажу да се за овај новац може сваке године купити неколико нових и љепших страница. Званична страница града нема никаквих видљивих измјена од како је постављена, осим наравно ако има неке невидљиве нама обичним смртницима.

<а хреф="хттпс://www2.бањалука.рс.ба/статиц/уплоадс/модули/остало/Објава_преговарацког_поступка_број_20-404-302-15.пдф" таргет="_бланк">Одржавање сајта града

Одржавање програма за кадрове и плате – Ланацо, вриједност: 25,000 КМ.

Ланацо је овај програм "поклонио" Граду, бар тако тврде у рачуноводству, а послије поклона ово је годишње одржавање. За овај новац може се платити инжињера да 12 мјесеци, 8 сати, сједи и само гледа у тај програм.

Али инжињер није Ланацо, водећа фирма у Бањалуци, а и шире у послу познатом као “како узети новац пореских обвезника за непостојеће усулге”.

<а хреф="хттпс://www2.бањалука.рс.ба/статиц/уплоадс/модули/остало/Објава_преговарацког_поступка_број_20-404-243-15.пдф" таргет="_бланк">Одржавање софтвера, људски ресурси и обрачунавање зарада

Одржавање система ЕДМWС - фирма из Ф БиХ, преко ГАП пројекта, вриједност: 6,000 КМ. Прича се да су максимално коректни.

Лијепо од њих, али иако је законом прописано, ову набавку не можете наћи у Плану јавних набавки за 2015.

Посебно интересантна је још једна набавка коју је обавио "Ланацо". Износ набавке са ПДВ-ом достиже вртоглавих пола милиона марака, али те набавке на законом прописаном мјесту нема. Нема је у Плану набавки за 2015 града Бањалука, нема у објављеним Преговарачким поступцима без објаве обавјештења. Град Бањалука је крије као "змија ноге". С разлогом...

На званичном сајту <а хреф="хттпс://www.ејн.гов.ба/" таргет="_бланк">Агенције за јавне набавке , у дијелу е-Набавке избором Претрага обавјештења можемо пронаћи набавку означену бројем 320-4-1-18-5-11/15

Ланацо: Софтwаре Ассуранце за постојећи Ентерприсе Агреемент

<а хреф="хттпс://доцс.ејн.гов.ба/Аwард/17575е0б-8313-4848-б526-378ед990б6ц4.пдф" таргет="_бланк">Обавјештење о додјели уговора

Укупна вриједност: 397 877,96 КМ

Годишња вриједност: 132 624,57 КМ

У “преводу на разумљив језик” ово значи - Град је 2008. године склопио Уговор са Ланацом за набаваку трајних Мицрософт лиценци (Ентерприсе Агреемент) неутврђене вриједности који је вриједио до 2011. године. Значи, кад све платиш, лиценце су трајно твоје. Не мораш више ништа да доплаћујеш ако ти не треба. Ланацо је ту по свему судећи направио пропуст, јер се тада нису добро обучили како континуирано извлачити паре. Али брзо су се поправили и након ове набавке, Ланацо свим државним институцијама продаје "претплатничке лиценце" (Ентерприсе Субсцриптион Агреемент), које се морају плаћати сваке године. Али нису си могли "опростити" ове грешке коју су направили у Граду Бањалуци. Штета је да су продали само једном, треба наћи начин како да поново продамо исто.

Ту налазе некога ко се слаже са њима. Тако Љиљана Васојевић Радовановић сматра да Wиндоwс 7 и Оффице 2010 нису довољно добри за градске службенике. Иако 70% њих само куца дописе, а то могу радити једнако добро у било којем програму, Љиљана Васојевић Радовановић одлучује се да плати још пола милиона марака да би градски службеници куцали дописе у Wорду 2013. У чему је разлика? За службенике разлике нема. Wорд к’о Wорд.

Да ли ће стати на само пола милиона. Наравно да неће. Чим је истекао Уговор 2015. године, испоставља се да ни Wорд 2013 није довољно добар за службенике Градске управе, па се поново Љиљана Васојевић Радовановић одлучује да их награди са најновијим Wорд-ом који је грађане Бањалуке коштао нових пола милиона марака.

Није Град Бањалука било ко, иако се нпр. Град Минхен одлучио да њихови службеници користе бесплатне верзије програма за "куцање дописа", Град Бања Лука је ево бар по нечему испред Минхена. А изгледа да се и аутор овог текста мора сврстати заједно са "заосталим" градом Минхеном јер сав овај текст откуцах у Wорду 2003. Без грешке.

Цијела ова прича је добро осмишљена. Све је запетљано гомилом страних ријечи које нико не разумије, мистериозним "софтwаре ассуранце", неким лиценцама, правима, уговорима... Али, ако то испричамо обичним језиком, та прича би звучала овако:

Неко је купио 2008. године нпр. Голф 5 и плаћао то у три годишње рате све до 2011.године. Те године кад платиш задњу рату ти постајеш власник тих Голфова 5. Али онда се одлучиш да плаћаш још три године нешто мању суму, да ти произвођач шаље све новине које се појаве. Тако ти добијаш први навигацију, добијеш и паркинг сензоре, велики дисплеј, па све то лијепо уградиш у своје Голф-ове. Тако би у теорији твој Голф-5 постао Голф 6. Али коме требају те новине? Да ли је цијена од милион марака уложена у то заиста била неопходна службеницима Градске управе. Према ријечима Љиљане Васојевић Радовановић скоро неопходна. Али ако провјеримо, на многим рачунарима у Градској управи су и даље Wиндоwс 7 и Оффице 2010. Да ли ти службеници куцају лошије дописе од оних који су почашћени новим, милион марака плаћеним верзијама програма?

Тако је шефица Одсјека за информатику Љиљана Васојевић Радовановић на непостојеће послове, које није могуће наћи у званичним документима, Плану јавних набавки, Одлукама, измјенама овог плана и доступним преговарачким поступцима за 6 година потрошила милион марака!

Стручњаци ми кажу да су то су два моста.

Овако је новац отишао у непознатом правцу, за нешто што никоме не треба.

Аутор: Мирјана Тесановиц

(Импулспортал)

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Босанац

01.02.2016 09:31

Како људи узимају лопатом, то је богу плакат. Само да се роди генерација нормалних људи, Босни не би требали никакви кредити. Има довољно да не зависи ни од кога, само треба ову стоку повјешати по бандерама! То је штета хранити у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лутрија српске

01.02.2016 09:34

То је супруга великог кадра СНСД-а Рајка Радовановица, директира Бања Лука филма, Гласа, Омладинског центра, Акване,Ртрс,и сад Лутрије РС...све је унистио и приватизовао у својим мандатима,а зену у опстину убацио,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

01.02.2016 17:18

А ко це други красти него СНСД. Њима у статуту партије стоји пљацка до задњег пфенинга...

Name

дон Кихот

01.02.2016 10:20

А шта је Давидовић тек радио...па ко је саградио зграду Еурохерца него госпођа Давидовић и још ко зна шта ти врло стручни и "паметни" представници народа...бирјмо кад смо овце.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан БЛ

01.02.2016 10:37

Фамилија Ниниц(Ланацо),је извукла највисе новца из институција РС/БиХ,само од Министарства просвјете су касирали 60 милиона КМ за вријеме владавине великом маркетинског мага Антона Касиповица,касније се укљуцио и јос веци маг,дрварски дрекавац Никола Спириц,а ни Игор Радојициц није далеко од те екипе за те прљаве послове,само је он паметнији,па је невидљив.Они дословно "продају маглу",само сто то вецина нас не зна,сви видимо ко коси траву,асфалтира пут...али софтwаре,ту је КЕС невидјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макибл

01.02.2016 11:04

Ланако је прије годину добио од дрзаве 4.500.000 км за запосљавање , молим вас да и ово истразите ..колико знам никога није запослио ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

01.02.2016 11:37

БРАВО ЗА АНАЛИЗУ

Name

НОВИ ЉУДИ

01.02.2016 11:23

УПРАВО ЗБОГ ОВОГ ТРЕБАМО ПОМЕСТИ СВЕ ПОЛИТИЦАРЕ И САВКАКО ОНЕ СТО ИДУ УЗ ЊИХ КАО РАЈКА РАДОВАНОВИЦА КОЈИ СВЕ СТО ДОТАКНЕ УНИСТИ , НЕПОТИЗАМ СЕ САСЈЕЦА У КОРЈЕНУ. НОВИ ЉУДИ ДОСТА ЈЕ ПДП-а, СНСД-а, СДС-а И ОСТАЛИХ ТРЕБАЈУ НАМ РЕФОРМЕ И НОВИ ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доле банда

01.02.2016 11:27

Неко у Монацо, Неко у Ланацо, доста је било пљачке, хајде људи сви заједно да отјерамо ову банду лоповску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

01.02.2016 19:46

Ланако је најчистија фирма у Рс.Ако је продаја легалног софтвера магла онда сте ви за психијатра.Не може се свако бавити врхунском технологијом,поготово не дилетанти који не знају тржишне законе.На тржишту нема милости већ квалитет и цијена,ту је Ланако најбољи и свака им част.Имају најбоље кадрове Инг Зец је био први програмер у Европи,конкуренцији остаје да им завиди.Логично је што сви хоће да послују са њима јер су најбољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

01.02.2016 20:54

Да је више фирми као ланацо били бисмо најразвијенија земља,знање побједјује,осталима је остало да се лате и прихвате лопате и крампа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан БЛ

01.02.2016 21:29

Ајде остали из фамилије Ниниц( да мало коментарису,а и њихови ботови из фирме,видјецемо ускоро када СИПА закуца на врата заборављених лицности.Засто успјех нису направили прије доласка криминалне скупине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Горана из Бл

01.02.2016 22:28

Теби је мозак закуцан,такви као ти су изгубљени случајеви.

ОДГОВОРИТЕ