Ово никако не радите преступне године

Злогука пророчанства везују се за преступне године. Ова 2016. је таква - има 366 дана. Тако фебруар, која иначе има 28, ове преступне године има 29 дана.

Свијет 01.02.2016 | 09:15
Ово никако не радите преступне године

По народним вјеровањима, преступне године, која је сама по себи "баксузна", не би требало започињати никакве озбиљне послове. Исто тако, ове године празновјерни вјерују да не би требало улазити у брак јер ће он неславно завршити. Тако барем сматрају Грци. Ипак, ако се одлучите вјенчати онда би било пожељно да жена запроси мушкарца. Само тада га, по британској традицији, може и запросити јер су тада као родне норме изврнуте. Ако он одбије, мора јој поклонити пољубац и пар свилених рукавица.

Дјеца с посебним талентима

Не треба ове године садити воће јер ће оно родити свако друге, а могуће је чак и свако четврте године. Затим, треба садити у јесен, а не у прољеће.

У Ирској је законом уведено правило да сва дјеца рођена 29. фебруара добију на дар 100 фунти. Вјероватност да се неко роди на тај дан је 1:1.000, а у свијету тренутно живи 4 милиона људи рођених управо тог дана.

За ту дјецу вјерује се да су креативна, способна и често врло јединствена. Родити се 29. фебруара значи бити обдарен "шестим чулом", те људе сматрају срећницима и вјерује се да често посједују неке посебне таленте.

У Гуиннессовој књизи рекорда забиљежена је и породица Кеог из Ирске у којој су особе из три генерације за редом рођене 29. фебруара. У књизи рекорда нашла се и норвешка породица Хенриксен у којој је троје дјеце рођено на преступни датум.

Египћани први додали дан

Свака четврта година је преступна да би се лакше ускладила календарска година са соларном, односно дужином времена које је потребно да Земља заврши свој пут око Сунца. Земљи је за то путовање потребно 365 дана 5 сати, 48 минута и 45 секунди. Соларна година траје око 11 минута краће од путовања земље око Сунца те се зато ставио додатни дан у календарску годину.

Први који су усклађивали календарску и сунчеву године и додавали један дан сваке четири године били су Египћани. Од њих су то преузели Римљани који су одлучили да тај дан буде 29. фебруар.

Тај стандард се усвојио 1582. године.

Преступна година је свака она која је дјељива с четири, осим на прелазима у нова стољећа, када су преступне све оне године које су дјељиве с 400.

Догађаји који су обиљежили преступне године
Преступне 1976. године догодила се изнад Врбовца досад највећа ваздухопловна несрећа на хрватском небу. Погинуло је 176 путника.

Јосип Броз Тито је умро преступне 1980 године, рат у Босни и Херцеговини је почео преступне године (1992), Путин је дошао на власт преступне 2000. године, економска криза започела је преступне 2008. године...

(24сата.хр)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

горан

01.02.2016 16:37

Која глупост. То знаци да преступне године не треба ниста радити. Ево и амери имат це новог председника ове преступне. Теско њима. Глупо до краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

01.02.2016 22:25

Бабине приче. Преступна година је као и свака друга. Може да буде срећна а може да буде несрећна. Зато се ДЈЕЦО жените и удавајте. Може она у кревету да буде и срећна!