АО - Новак: Вук је и даље гладан, жели десерт у Паризу!

Новак Ђоковић рекао је после освајања Аустралијан опена да је веома гладан да освоји титулу на Ролан Гаросу.

Тенис 31.01.2016 | 23:45
АО - Новак: Вук је и даље гладан, жели десерт у Паризу!

Најбољи тенисер данашњице је у финалу савладао Британца Ендија Марија максималним резултатом, по сетовима 6:1, 7:5, 7:6 (7-3), за нешто мање од три сата игре.

Он је на конференцији за медије искористио реченицу у којој се каже да је вуку теже да се задржи на врху планине него да се на исту попне.

На тај начин упоредио је себе и остале играче који га јуре, рекавши да је вук и даље гладан успеха.

„Чуо сам веома добру метафору – много је лакше вуку који трчи узбрдо како би се попео на планину. Није му лакше, али је гладнији од оног вука који стоји на врху“, рекао је Ђоковић, а онда и објаснио значење те реченице.

„Можете посматрати са различитих аспеката. Верујем да се сваке недеље момци боре како би постали број 1. Гладни су да буду најбољи на свету и ја то знам. Не могу себи да дозволим да се опустим и уживам. Мислим, могу, наравно да то желим и да ћу уживати, али не више од неколико дана. После тога ћу размишљати како да наставим да играм добро на сваком следећем турниру. То ми је подсетник за све што је потребно како бих остао на врху. Мислим да морате да радите двоструко више када дођете до овде“.

Колико је онда споменути вук гладан титуле у Паризу?

„Веома гладан, али вук ора да поједе много различитих оброка да би дошао до Париза. Париз је десерт“.

После тако убедљивих тријумфа против највећих ривала, Ђоковић је шести пут подигао пехар у Мелбурну и до сада није изгубио финале у Род Лејвер арени.

„Посебан турнир за мене, зато сам и пољубио терен. У љубави сам са Род Лејвер ареном већ много година и надам се да ће још дуго трајати“.

Новак је стигао до 11. трофеја на највећим турнирима и тако изједначио рекорд Роја Емерсона који је до сада био једини човек у историји ’белог спорта’ који је шест пута дизао пехар Ози опена. Испред њега су сада само споменути Емерсон са 12, Рафаел Надал и Пит Сампрас са по 14, као и Роџер Федерер са 17 освојених Грен слемова.

Такође, српски играч изједначио се са Андреом Агасијем на другом месту вечне листе са 46 трофеја на тврдим подлогама – испред је само Федерер који има 60.

„Свака Грен слем титула је посебна на свој начин. Конкретно ова је важна јер сам успео да изједначим рекорд Роја Емерсона са шест трофеја на Аустралијан опену. Изузетно сам почаствован што ме спомињу заједно са легендама овог спорта Бјерна Борга, Рода Лејвера и што сам освојио Грен слемова колико и они. Не могу да лажем и кажем да нисам о томе размишљао. Наравно да ми је то било негде у ’малом мозгу’. Изашао сам на терен и знао да имам шансу да испишем историју. То ми је послужило као велика мотивација и императив да играм најбоље што могу. Покушавао сам да не мислим много о томе, али ми је било охрабрење, позитивна подршка и циљ“.

Многе је занимало који је рецепт за константне успехе последњих неколико сезона.

„Не могу да одаберем један сегмент и кажем да је то тајна успеха, иако знам да би људи желели да знају нешто и да им објасним. Међутим, то није тако лако јер да је реч о једној или две ствари, многи би чинили исто. Очигледно је да је то много година посвећености, напорног рада, жртвовања и посвећености. Нису само тренинзи у питању, није само оно што сте као тенисер у обавези да радите, већ и начин живота. Покушавам да посветим велики део свог времена, енергије и мисли како бих себе учинио најбољом могућом особом и најбољим играчем који могу да будем“.

Ђоковић је у више наврата током каријере открио на који начин живи и истиче да му мир који има у приватном животу значи и на терену.

„Нешто што сам схватио претходних година своје каријере јесте да не можете одвојити професионално и приватно. Иста сте особа. Тако да сва осећања која су можда заробљена у вама, која избијају у приватном животу, сви проблеми са којима се сусрећете... Све то мора да изађе на површину, морате пронаћи решење. Морате се директно суочити са приватним проблемима како бисте потпуно искористили играчки потенцијал који имате. На крају дана, посебно у овим мечевима који се одлучују у неколико поена, када сте изазвани сваким аспектом свог бића, уколико се налази нешто испод површине, ’изаћи’ ће напоље и биће против вас. То ће бити ваш највећи непријатељ. Говорим само у своје име јер су сви различити. Ово није формула за свачији успех, само кажем нешто што је мени помогло да схватим како да постанем бољи и да напредујем“, закључио је Ђоковић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

камелеон

01.02.2016 09:21

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић након велике шесте по реду победе на Аустралиан Опену обишао је хуманитарну организацију Мелбоурне Цитy Миссион која помаже неким од најугроженијих група деце из Мелбурна, играо се са њима и донирао у име своје фондације 20.000 долара као подршку њиховом раду. Бог ти дао здравље и срећу човјече.

ОДГОВОРИТЕ