АО - Осврт на финале 2015.: Неповерљиви Мари и срамота новинара!

Новак Ђоковић и Енди Мари играће овог недељног јутра четврто међусобно финале Аустралијан опена.

Тенис 31.01.2016 | 07:00
АО - Осврт на финале 2015.: Неповерљиви Мари и срамота новинара!

Сва три до сада добио је најбољи тенисер света, а посебно драматично било је оно из 2015. године које је умногоме утицало на однос двојице ривала.

Ђоковић је тада после велике борбе славио резултатом 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0 и постао први човек са пет титула на Ози опену, једном више од Роџера Федерера и Андреа Агасија.

Ипак, тај дан остаће упамћен и по многим детаљима који немају баш много везе са спортом.

Почетком трећег сета финала Новак је осетио физичку слабост, а Мари је после меча изјавио да му се чинило да Ђоковић трпи грчеве и да му је због тога пажња одлутала. Томе је претходио и прилично хладан поздрав на мрежи.

“Трећи сет био је фрустрирајући јер сам дозволио да ме поремети то што је он неколико пута пао на земљу после удараца. Деловало је као да има грчеве и зато ми је пажња мало одлутала. Трећим сетом сам разочаран, не толико четвртим јер је он тада погађао све, нарочито на крају“, рекао је тада Мари.

Ситуацију су ‘закували’ и новинари срамним низом питања на Маријевој конференцији за медије после финала желећи да омаловаже успех Ђоковића. Они су потенцирали да је покушао да превари ривала тиме што је показивао да се физички лоше осећа на терену.

Низ питања инсинуирала су да је Новак намерно глумио повреду, а прво је гласило – да ли је легитимна тактика можда да натераш противника да помисли да си повређен, а онда да се вратиш у великом стилу?

Маријево објашњење није било довољно, па се следеће питање односило на то да је било намере у Ђоковићевом понашању.

“Не знам, заиста немам појма, надам се да то није био случај. Ако је био грч, тешко је опоравити се и играти тако добро на крају. Љут сам на себе јер сам дозволио да ме то поремети, поготово зато што сам играо добро и имао ‘моментум’ на почетку трећег сета. Игра ми је опала на десет минута и меч ми је побегао“.

То није био крај скандалозном понашању – уследила је следећа конструкција: Играо си с њим и раније, било је много мечева у којима је деловао повређено. Изгледа да те је сада више пореметило него обично. На крају, закључак у ком су Ендија питали да ли је научио лекцију у мечевима са Ђоковићем и да следећи пут неће дозволити да га то поремети.

Мари је у чак седам наврата изговорио “не знам”, али није прекинуо новинаре у њиховој намери, као што је Надал учинио када су га питали за повреду након финала са Вавринком.

Новинари “Евроспорта”, медијске куће која преноси први Грен слем сезоне, у коначном извештају написали су да је Новакова повреда у финишу меча ишчезла истом брзином којом се појавила. У текст је укључена и Маријева изјава “Он увек ради то”, коју су покушали да повежу са противником. Међутим, у том одељку стајао је додатак да поразу нема оправдања када се погледа серија од последњих девет изгубљених гемова.

Најбољи тенисер света није желео да тај дуел поквари однос двојице добрих пријатеља.

“Ако се укаже прилика и ако је он спреман да разговара, разговараћемо, нема проблема. Немам шта да кријем. Нисам тип момка који се претвара, који покушава да уради нешто иза нечијих леђа или говори лоше ствари о било коме, поготово о некоме кога знам тако дуго. Поштујем га“, реаговао је Ђоковић.

Сада, 12 месеци касније ред је на ново финале, а у међувремену њих двојица су одиграли шест мечева од којих су пет припали српском играчу. Такође, добио је укупно 10 од последњих 11 дуела са Маријем и у међусобном скору води 21-9 у победама.

Ђоковић се у финалу бори за рекордни шести трофеј у Мелбурну и укупно 11. Грен слем, док ће Мари покушати да освоји трећу титулу на највећим турнирима.

Финале првог Грен слема сезоне у којем играју двојица најбољих играча на АТП листи на програму је овог јутра од 9.30 по средњеевропском времену.

Коментари / 0

Оставите коментар