20 год. филма: Детаљи сусрета са Младићем

На двадесет година од "Лепих села" режисер Срђан Драгојевић и главни глумац Драган Бјелогрлић сели су близу једне мирољубиве симулације тунела у дубини Врачара и присетили се у разговору за Недељник свега што је претходило уводној шпици, као и епизода у турбулентном и узбудљивом периоду после српске премијере филма.

Србија 30.01.2016 | 12:20
20 год. филма: Детаљи сусрета са Младићем

Такође, присетили су се и сусрета с Караџићем и Младићем, затвореној пројекцији за Ивицу Дачића, о времену када је све мирисало и на Оскар и када су се траке са српским блокбастером допремале у кинеским торбама у моћну продуцентску кућу у Паризу.

Али и сусрету са Спилбергом, па ратним злочинцем Миланом Лукићем, као и томе зашто до данас неки не могу да се сложе да ли је то антисрпски или просрпски, фашистички или антиратни наслов.

Лепа Села су због тога, како су 20 године касније открили сценариста и режисер, и продуцент и главни глумац, одбијени у Кану, Венецији и Берлину. На мала врата ушли су у Монтреал, посе чега је уследио чувени коментар у Њујорк тајмсу "Смешнији од 'Меша', дивљи од 'Ресервоир Догс' а снажнији од 'Фулл Метал Јацкет'". После чега следи позив Стивена Спилберга и светска каријера филма.

Ипак, све је почело много раније на Палама где их је примио Радован Караџић, па затим и Ратко Младић.

Бјелогрлић се присећа тог сусрета:

Примио нас је у једном бункеру. И одмах рекао: "Бјелогрлићу, јеси ли ти из Гацка? Па Гачани су сви кршни људи, а ти си неки гатачки патуљак."

Сви ови његови официри праснуше у смех, а ја му добацим:

"Па генерале, ниси ни ти неки јаблан." Настаде мук. Тишина коју прекида Младић који се насмејао а за њим и сви остали. Били смо три сата код њега, и то на седам спратова испод земље.

Ракија, мезе, ћевапи... Питам га: "Јесте ли читали сценарио?"

"Читао сам... Али шта ће вам ови четници у тунелу? Где овде има четника?"

Драгојевић и Бјелогрлић се присећају како их је после тога одбио Никола Кољевић чак и за малу помоћ коју су тражили, а то је на крају спасло и филм.

"Нада Поповић и Вучелић, ипак, довели су своје каријере у питање зато што су одлучили да помогну снимање `Лепих села`. Од 2000. године до данас не постоји политичар који би због вере у уметност и јавног интереса урадио нешто слично", пита се данас Драгојевић, док Бјелогрлић открива и детаљ са пројекције за Ивицу Дачића.

"Ивицу је на неку ранију контролну пројекцију позвао Бата Живојиновић, као најмодернијег у СПС-у. Ништа му није засметало, само нам је рекао да пазимо на ту петокраку на крају филма. Каже, пазите да Мира и њени не помисле да је ЈУЛ.

Срђан му каже: "Ма где, петокрака је симбол и ЕУ." И Ивица каже "ма цепајте"... 

Извор: Недељник

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

раде

30.01.2016 11:36

Било би добро да неко коначно објави причу о томе како је Вања Булић украо сценарио за филм од једног новинара из Републике Српске. Питајте тамо старије колеге ко је тај новинар и како живи, а Булић је по његовој репортажи све дословце преписао за филм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

30.01.2016 11:43

Лазес Бјелогрлицу да сте били са Младицем седам спратова испод земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

30.01.2016 11:49

Је ли ово исти онај Бјелогрлић што је обукао мајицу са ликом Јована Дивљака. И он има образа да узима у своја прљава уста име СРПСКОГ ЂЕНЕРАЛА. С Р А М О Т А !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

алексеј

30.01.2016 12:01

Седам спратова испод земље,де Бјела мало смањи рибу,пуце лакс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.01.2016 12:33

Бјелогрлиц и Трифуновић су пријатељи са Јованом Дивљаком шта су тражили код Младица

ОДГОВОРИТЕ