Интервју - Андрија: Нисам ја за ово крив, причаћемо 1. јула!

"Тешко ми је да читам онакве наслове о себи. Нисам то заслужио. Мислим да сам за ово најмањи кривац, већ да би требало да пронађу праве кривце", рекао је млади фудбалер.

Фудбал 31.01.2016 | 00:00
Интервју - Андрија: Нисам ја за ово крив, причаћемо 1. јула!

Сви су све рекли. Можда и превише.

Шта каже он, који је у међувремену оптужен чак и да је "звездаш"?

"Тешко ми је да читам све што се пише и што ме овако провлаче по новнама. Мислм да то нисам заслужио. Најмањи сам кривац у свему. Стварно ми је жао што је овако", рекао је Андрија Живковић, један од најбољих играча Партизана ове сезоне, репортерима на Кипру.

"Дао сам реч бившем тренеру Зорану Кизи Милинковићу и управи да остајем до лета. Тако ће и бити. Имам уговор још шест месеци. Наравно, од 1. јула сам на располагању Управи, шта год буде требало", додао је.

Несвакидашња ситуација. У 99 одсто случајева, играчи су ти који желе да оду, а клубови ти који не желе да их пусте, односно желе, али под одређеним условима. "Транге-франге" са агенцијом Пинија Захавија довеле су до тога да ће, на уласку у последњих шест месеци уговора са Живковићем, Партизан морати да га плати више од два милиона евра – Захавију.

Да ли је Андрија крив за такав уговор? Није.

Али, проблем је и то што он не жели да потпише продужетак уговора и тако омогући клубу у којем је поникао да заради на њему у будућности (тачније не да заради, већ да не "пукне" пет милиона евра).

Његов менаџер Предраг Ђорђевић наговестио је да се Андрија неће предомислити и потписати нови уговор.

"Као што рекох, на располагању сам од 1. јула", поновио је.

Зашто толико чекати, ако се зна каква глоба чека Партизан?

"Не знам. Немам коментар на то", слегао је раменима.

Како коментаришеш изјаве Саше Илића и Владимира Стојковића, у којима те прилично јако критикују због тога што одбијаш да продужиш уговор с клубом?

"За ове што се овако јављају мислим да је најважније бити човек, па тек после коментарисати друге. Немам шта да кажем поводом тога. С друге стране, сви знамо ко је Саша Илић, легенда клуба, против њега немам ништа против. Свако има свој став, само не знам како би други реаговали кад би били у мојој позицији, јер ми је много тешко".

Ако вам је тешко, да ли то значи да не држите сами судбину у својим рукама? Да ли то значи да у овоме учествују пре свега отац и менаџер?

"Наравно да сви учествујемо. Ја сам играч, имамо тај проблем што се убацила трећа страна. То је највечи проблем".

Након што је рекао да је "на располагању 1. јула", упитан је поново: Какве су шансе да тада продужи уговор?

"Понављам трећу пут, на располагању сам од 1. јула".

Андрија каже да није имао појма да је продат инвестиционом фонду, односно Апоелу.

"Нисам знао све док то није изашло у јавност. Ни дан данас не знам какав је тај угвор. Ни о чему се ту ради. У животу га нисам видео. Стварно ми је жао што су људи то тако урадили".

Да ли си ти потписао тај уговор?

"Као што сам казао, нисам га видео, не знам ништа о томе, људи су ми радили иза леђа".

Колико те актуелна ситуација ремети на тренинзима?

"Нисам расположен како би требало. То се на мени види. Тешко ми је да читам онакве наслове о себи. Нисам то заслужио. Неке изјаве стварно нису фер. Ја сам ту за Партизан. Увек ћу бити. Мислим да сам за ово најмањи кривац, већ да би требало да пронађу праве кривце".

Да ли све ово личи на случај Данила Пантића, који је суспендован до истека уговора јер није желео да га продужи?

"Сећам се тог случаја, али колико знам између њега и клуба није била трећа страна. Овде је ситуација доста тежа него у односима са њим".

Након што је недвосмислено потврдио да неће овог јануара продужити уговор са Партизаном, Живковић је упитан за то да ли је спреман да буде суспендован до јуна.

"ОК. Немам коментар. Мислим да ни то нисам заслужио. Најмањи сам кривац, али шта да се ради".

Последње питање гласило је: Да ли би ти, као Андрија Живковић лично помогао Партизану потписивањем новог уговора?

"Не знам, нисам размишљао. Глава ми је у хаосу док читам све ово. Не знам ни сам шта је паметно у овом тренутку", рекао је за крај.

За оне којима није у потпуности јасна цела ова ситуација – ево кратког објашњења. Живковићев уговор са Партизаном истиче 31. јуна 2016. године и он је већ сада слободан да потпише са било којим клубом и 1. јула оствари трансфер, док би црно-бели остали без обештећења. То не би био толики проблем, иако је јако лоше када клуб остане без права на обештећење за играча којег је створио, да Управа црно-белих са Драганом Ђурићем није потписала погубан уговор по клуб.

Наиме, узимајући новац од Живковића од агенције чувеног менаџера Пинија Захавија унапред, тадашњи челници Партизана препустили су 50 одсто права на уговор Живковића трећој страни (а трећа страна, забрањена од стране ФИФА, папире похранила у кипарски Аполон), 25 одсто остало је у власништву његовог менаџера Предрага Ђорђевића, а клубу је преостало само 25 права од будуће продаје.

Које, сасвим је извесно, неће ни бити ако Живковић на лето оде као слободан играч.

Да све буде црње, Партизан је пристао да исплати Захавијевој агенцији милионску компензацију уколико Живковић не буде продат пре истека уговора, што значи да ће црно-бели на крају изгубити милионе на играчу ког су школовали, зато што он: а) није продат на време, б) није желео да продужи уговор.

Уистину, Живковић није крив што је бивша Управа узела новац за њега унапред и што се практично обавезала да ће вратити вишеструко више ако га не прода (вероватно нико није ни помишљао да он неће отићи до сада), али у Хумској сада очекују од њега да он препозна деликатност ситуације и да одмах потпише наставак сарадње са Партизаном, што би клуб довело у ситуацију да поново преговара са заинтересованим странама око Живковићевог трансфера, тачније обештећења.

Хипотетички, ако би Живковић продужио уговор, Партизан би можда у будућности могао да надокнади суму коју ће свакако морати да исплати већинском власнику уговора, а то је стари тандем Захави/Аполон.

Ако не, догодиће се никад виђена ситуација: Живковић ће у тренутку одласка из Партизана, у својству слободног фудбалера, постати убедљиво најскупље плаћени српски фудбалер свих времена, јер постоје индиције да ће Захави и Аполон потраживати и пуних пет милиона евра (!?).

Коментари / 0

Оставите коментар