Вишеграђанин учинио "Најплеменитији подвиг"

У Вишеграду је поново актуелна прича о дведесетчетворогодишњем момку Марку Јакшићу из села Тасића код Вишеграда који је септембарског јутра прошле године ризикујући сопствени живот спасио из ватрене стихије најмање шесторо људи из Дома за стара лица у београдском насељу Миријево.

Република Српска 28.01.2016 | 22:27
Вишеграђанин учинио "Најплеменитији подвиг"

Јакшићев подвиг препознале су и „Вечерње новости“ из Београда које су његово дјело прогласиле за подвиг године а примио га је и начелник општине Вишеград Славиша Мишковић који му се захвалио на хуманости и пожелио му срећу у животу.

„ Свјесни смо кризе морала али цијенећи људске врлине и племенито и дубоко морално дјело које је Јакшић учинио захвалили смо му се и поручили младима да се угледају на овог младића који је не размишљајући шта све може да му се деси притекао у помоћ немоћним, „рекао је Мишковић.

Марко се присјетио тог дана када је, пошто је закаснио на аутобус у родни град, спавао у праоници у којој ради.

„ Није се још било разданило када су се зачули крици и позиви у помоћ из сусједне зграде која је Дома за старе. Прескочио сам граду, зграбио од једне жене противпожарни апарат и ухватио се у коштац са ватр", сјећа се овај храбри момак.

Појавила су се и два полицајца и комшије па су сви непокретне и за кревет везане старце и старице стављали у ћебад и износили из ватре.

„ Било је ужасно, јауци су се проламали у ноћи, дим нас је гушио али смо све једно по једно стараца отимали од сигурне смрти и износили у двориште. Спасао сам их најмање шесторо и на крају медицинску сестру коју је ватра била заробила на балкону на највишем спрату", прича Јакшић.

Јунак из Вишеграда тек је постао свјестан онога што се десило и у чему је учествовао кад су сви били на сигурном.

"Ноге су почеле да ми дрхте и тијело да се тресе али сам се прибрао задовољан што сам помогао другим„ додао је Јакшић.

Пожар у Миријеву није први случај да је Марку припала улога јунака. Прошле године захваљујући његовој присебнсоти спашена је од пожара и кућа његовог најбољег друга.

„Исто бих то учинио да се, не дај боже поново деси јер мислим да је дужност сваког човјека да помогне у невољи", каже овај скромни младић из Вишеграда.

На пријему код начелника добио је плакету града и новчани поклон.

Породица Јакшић је из села Бијеле код Вишеграда гдје имају породичну кућу.

Марко често оде до села и цркве брвнаре у њему да се напоји духовном снагом.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

јелена

28.01.2016 21:47

Свака цаст момку, заслузио је висе, овакав примјер ми враца вјеру и у људе ида има наде за будуцност, и да нису сви људи безосјецајни, јос једном свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.К.

28.01.2016 23:42

Благо теби Марко кад знс да користис своју добру страну, страну свог мозга.Толика присебнос,то могу само да имају умно здраве особе цисте дусе.Марко зелим ти свако добро и покусај то благо свје доброте пренијети и на друге особе тим цес бит јос богатији.

Name

Променимо свет...

29.01.2016 18:42

Ни горег времена ни горих људи,реценица која све цесце налази своје место у свакодневници цовека.Поред тога,увек су постојале и постоје "звезде" водиље,које нам у тами морала обасјавају пут.Данас је то Марко а сутра? Сутра би то могао да буде неко од нас.Будимо спремни да у сваком тренутку помогнемо људима.

ОДГОВОРИТЕ