Демонстрација силе: Ноле уништио Федерера

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у финале Аустралијан опена победом над Роџером Федерером 6:1, 6:2, 3:6, 6:3.

Тенис 28.01.2016 | 12:06
Демонстрација силе: Ноле уништио Федерера

Српски тенисер ће се за одбрану трофеја борити са бољим из дуела Милош Раонић - Енди Мари.

Ђоковић је остварио 23. победу над Швајцарцем и повео у међусобним дуелима у њиховом 45. сусрету.

Ово је Новаков 56. тријумф на првом Грен слем турниру у сезони, чиме је на вечној листи претекао Штефана Едберга, Федерер за сада недостижан са укупно 80 тријумфа и 12 пораза.

Текстуални пренос меча:

Новак је сјајно отворио меч, освојивши гем на свој сервис без изгубљеног поена. Проблеми са првим сервисом Федерера, Ђоковић стиже до две брејк лопте. Швајцарац избацује лопту у аут за вођство првог рекета света 2:0. Није се много тога променило ни у наредном гему, Федерер је низао грешке, до сада је освојо само један поен на сервис Ђоковића (3:0). Смањује резултат у наставку, после гема без изгубљеног поена. Новим грешкама, Швајцарац је помогао српском тенисеру да стигне до 40:0, са два квалитетна поена смањује резултат, али Новак чува брејк предности (4:1).

Никако Федерер није успевао да ухвати ритам, једини поен на свој сервис у седмом гему освојио је смечом, после покушаја Ђоковића да га лобује из тешке позиције. Новак је сервирао за први сет, све му је ишло од руке, а после дуге размене удараца, до вођства стиже после само 22 минута игре.

На почетку другог сета, Федерер није допустио Новаку да му одузме сервис. Два ас ударца олакшала су српском тенисеру да освоји први гем у другом сету. После првог гема чинило се да ћемо гледати нешто боље издање Федерера, међутим Новак сјајно ритернира на сервис противника и без изгубљеног поена прави брејк (2:1).

Незаустављиви Новак потврдио је одузет сервис у наставку, а затим сјајном игром дошао до новог брејка (4:1). Он је имао решење за сваки покушај Федерера да га угрози, али сада мора да сервира за останак у сету. Коначно један неизвестан гем, Роџеру су успела два изласка на мрежу, Новак пропушта две сет лопте, па из ове ситуације Федерер излази као победник. Српски тенисер има прилику да до 2:0 у сетовима стигне на свој сервис.

У трећем сету Федерер је мало поправио сервис, па му је то донело бољу игру и у другим сегментима. Ипак, после три гема још нема брејка. Прву прилику за то Новак је имао у петом гему, Ђоковић није успео да лобује Федерера, који смечом по средини поравнава на 40:40, а затим враћа предност (3:2).

Први пут на мечу Федерер је имао брејк лопту, дуга размена удараца, два изласка Федерера на мрежу, овације публике током поена, а Ђоковић спасао две брејк лопте. Једну лопту избацио је у аут и тако донео трећу прилику Федереру да му одузме сервис. Ипак, сада Швајцарац промашује. Драма у овом гему је настављена, свашта је виђено на терену, обојица су спасавали невероватне покушаје противника. И четврту брејк прилику имао је Федерер, а овога пута је искористио за 4:2.

Пун самопоуздања Роџер је наставио сусрет, добрим форхендима повећава на 5:2. Драма у наставку, Ђоковић успева да освји гем на свој сервис, да би потом из трећег покушаја Швајцарац освоји осет са 6:3. Он је био знатно бољи у овом периоду игре, мање грешака и доста винера (18, насупрот 11 у прва два сета) оставили су га у игри за финале.

Нешто дужа пауза између трећег и четвртог сета, због затварања крова. Ситуација на терену иyједначена. У првом гему Ђоковић је успео да стигмне два поена заостатка и поведе са 1:0. Швајцарац је узвратио ас ударцем и после грешке српског тенисера поравнао резултат. Ђоковић је мало подигао ниво игре у односу на трећи сет, изгуби је само један поен за 2:1. Федерер је добио аплауз од Ђоковића на поен форхенд дијагоналом (2:2). Десетим асом Ђоковић враћа прдност 3:2. Још без брејка и без прилика за то. Ђоковић љут на себе после неких потеза које није желео да изведе, Федерер поравнава резултат. Поптуно другачији ритам игре у односу на прва два сета.

Ипак, све се променило у корист Новака Ђоковића у седмом гему. Почео је да игра као у прва два сета, неколико атраквитних поена донели су му ново вођство. Коначно је виђен и брејк и то за Србина. Испустио је 30:0, али је преокренуо са два ударца у тело ривала. После скоро два и по сата игре сервирао је за победу, у чему је и успео без изгубљеног поена - 6:3!

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драган

28.01.2016 11:10

Мајстор! Нека је, вала, сатрао љигавог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нолеееееееее

28.01.2016 11:37

Свака цаст, а право је љигав.

Name

Змсј

28.01.2016 11:13

ББ стоји иза њега, не треба заборавити! 80-тих је направио револуцију у тенису, прије су сви до изнемоглости пребацивали преко мрезе. Борис је први заиграо импулсивно, темпераментно, интересантно! И то као Нијемац! Сад помазе Дјолету!!! Свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.01.2016 11:38

Браво Ноле да још Раониц избаци љигавог енглеза и онда нек побиједи ко хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

28.01.2016 12:09

БРАВО С Р Б И Н Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рогер? Хахахаха

28.01.2016 12:58

Знаци разбијање све похвале и само напред...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОРГА!

28.01.2016 13:00

Тениски Краљ не да Престо Одувао Новак Федерера!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маре

28.01.2016 13:43

ТАКО ТО СРБИ РАДЕ, БРАВО БРАВО

ОДГОВОРИТЕ